Çıldır Gölü İle İlgili Merak Edilenler

Çıldır Gölü İle İlgili Merak Edilenler
27.06.2022 11:56
Çıldır Gölü, pek çok insanın ilgisini çekmeyi başarmıştır. Bundan dolayı hakkında merak edilen çeşitli sorular türemiştir. Biz de yazımızda Çıldır Gölü ile ilgili merak edilenlere, nerede olduğuna, adını nereden aldığına ve daha pek çok konuya sizler için yer verdik.

 Çıldır Gölü ile ilgili insanlarımızın merak ettiği pek çok konu bulunmaktadır. Ardahan ve Kars illerinin sınırında yer alan Çıldır Gölü, 123 km2'lik alanıyla Doğu Anadolu'nun en büyük tatlı su gölü ve ikinci en büyük gölüdür. Deniz seviyesinden 1959 metre yükseklikte olan Çıldır Gölü’nün en derin noktası 42 metredir. Çıldır Gölü, lav akıntıları ve moloz yığınının oluşturduğu doğal bir  set gölüdür. Gölün çok sayıda kaynak ve akarsu tarafından sağlanan tek çıkışı, Ermenistan sınırının kuzeybatısında yer alan Arpaçay'ın bir kolu olan Telek Çayı'dır. En büyüğü ise Akçakale harabelerinin yanındaki adadır.

Gölün çevresinde yetişen çok az bitki örtüsü vardır, ancak gölü çevreleyen çayırlarda yoğun tarım yapılmaktadır. Yöre halkı için önemli bir ekonomik gelir kaynağı olan balıkçılık faaliyetleri yılın 4 mevsiminde yapılmaktadır. Gölde balık tutmak önemli bir insan etkinliğidir ve kışın donan kalın buz tabakasını kırarak balıklar yakalanır. Gölde yakalanan en önemli balık (ayna) sazan balığıdır (Cyprinus carpio). Ancak kurak mevsimde gölün su seviyesi hızla düşer ve bunun sonucunda sazan gibi türlerin üremesi için ihtiyaç duyulan sazlıklar azalır. Ancak birçok balıkçının yasaklama yönetmeliklerine uymadıkları için kontrol edememesi balık stoklarını olumsuz etkilemiştir.

Çıldır Gölü Nerede?

Çıldır Gölü’nün nerede olduğu pek çok insanın bilmek istediği bir konu olmuştur. Çıldır Gölü, Ardahan ve Kars ilimizin sınırları içerisinde yer almaktadır. Bulunduğu bölge ise Doğu Anadolu bölgesidir.

Çıldır Gölü Adını Nereden Almıştır?

Çıldır Gölü’nün adını nereden aldığı merak konusu haline gelmiştir. Çıldır, Oğuz Han'ın Çavuldur boyundan; Çavuldur (Çaldur) isminin Çıldır'a çevrilmiş halidir. Çavuldur, Gökhanlı Oğuz'un  ikinci torunudur. Sonuç olarak, yerlilerin yerleşimi 1071 Zaferinden çok daha eskidir.

Çıldır Gölü Türkiye’nin Kaçıncı Büyük Gölü?

Çıldır Gölü’nün Türkiye’nin kaçıncı büyük gölü olduğu merak edilmektedir. Çıldır Gölü, 115 kilometrekare büyüklüğü ile ülkemizin en büyük onuncu gölü olmaktadır.

Çıldır Gölü Hangi İlimizdedir?

Çıldır Gölü’nün hangi ilimizde olduğu öğrenilmek istenmektedir. Türkiye’nin en büyük onuncu gölü olan Çıldır Gölü, Ardahan ve Kars illerimizin sınırları içerisinde yer almaktadır.

Çıldır Gölü Hikayesi Nedir?

Eskiden Çıldır Gölü'nün dibinde bir şehir yer almaktaymış ve bu şehrin efendisi Akçakala'da yaşamaktaymış. Bir uçurumun içine kurulmuş  bu şehrin, Birmanya musluklu dokuz  çeşmesi var imiş. Beyefendi, "Gece gündüz çeşmeden su alanlar çeşmeyi kapatmayı kesinlikle unutmamalı, yoksa şehrimiz sular altında kalacak" demiş. Şehirde erkekler ve kadınlar bu emre itaat etmişler. Bir gün, alacakaranlıkta, yedi yıldır yurt dışında olan erkek kardeşlerinin, çeşmeyi suyla dolduran bir kız bulmaya geldiğini haber vermişler.

Dokuz döner musluklu çeşme musluklarından birinden su döken kız, çok mutlu olduğu için eve koştuğunda döner musluğu kapatmayı unutmuş. O kara gecede, çukurdaki evler sular altında kaldığında, Jiu Thap Çeşmesi'nin yeri belirsiz hale geldi. Evleri biraz yüksek olanlar durumu fark edince çocukların elinden tutup yanlarına hiçbir şey almadan yokuş yukarı koşmuşlar. Ertesi gün kasabadan sadece kilisenin kubbesi görülebilmiş ve akşama kadar su altında kalmışlar. Kurtulanlar şehir ve Akçakala adasına kaçmışlar. Çıldır Gölü, tabanındaki Dokuz Kule Çeşmesi'nin suyundan doğar. Bu gölün eteği Taşbaşı'ndan (güneyde) Zarsat'a akmasaydı, Akçakala adası ve diğer köyler sular altında kalacaktı.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir