Behçet hastalığı; kan damarlarının iltihaplanmasıyla ortaya çıkan sistemik ve kronik bir hastalıktır. Behçet hastalığı vücudun farklı farklı organlarını aynı anda etkileyebilmektedir. Behçet hastalığının sebepleri tam olarak bilinmemekle birlikte genetik faktörler ile birlikte çevresel faktörlerin etkili olduğu tespit edilmiştir. Behçet hastalığı Türk Dermatolog Hulusi Behçet tarafından ortaya koyulmuştur. Hulusi Behçet söz konusu hastalığın üç ana belirtisini içeren makalesini 1936 yılında yayınlamasının ardından tüm dünya bu hastalığı Behçet olarak anmaya başlamıştır. Behçet hastalığı; cilt, ağız, eklem, cinsel organlarda ülserler, sinir sistemi ve damar tutulumu ile karakterize biçimde ortaya çıkmaktadır. Vücutta bulunan bazı kan damarlarının iltihaplanmasına yol açan Behçet hastalığı nadir olarak görülmektedir.
Behçet Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Behçet hastalığının belirtileri birbirinden bağımsız olarak bir dizi belirti ile ortaya çıkabilir. Fakat Behçet hastalığının belirtileri arasında bugün kabul edilen 4 temel belirti yer almaktadır. Behçet hastalığı belirtileri; ağız ve genital bölge üzerinde yaralar, deride döküntüler ve göz tutulumları şeklinde ortaya çıkmaktadır. Ayrıca Behçet hastalığının belirtileri sinir sistemi ve sindirim sistemine bağlı olarak birçok organda açığa çıkabilir.
Behçet Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Behçet hastalığı tedavisi kesin olarak bir yöntem bulunmamakla birlikte, hastanın semptomlarını azaltmaya ve hastalığın ciddi tutulumlara sebebiyet vermesini engellemeye yönelik olarak uygulanmaktadır. Bağışıklık sistemi hastalığı olarak kabul edilen Behçet hastalığının farklı seyirleri olabilmektedir. Erken dönem tedavide ağızda, deride ve genital bölgede yer yer gelişen versiyonlarda kortizonlu merhem ve solisyonlar kullanılmaktadır. Orta şiddet ile kendini gösteren vakalarda bağışıklık sistemini baskılamayacak ilaçlar kullanılmaktadır. Şiddetli vakalarda bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar aracılığıyla sağlıklı dokulara zarar verilmesinin önüne geçmeyi amaçlamak ve destekleyici tedavilere yer verilmektedir.
Behçet Hastalığı Bitkisel Tedavi Önerileri Nelerdir?
Behçet hastalığının ilaç tedavisine ek olarak bitkisel tedavi önerilerinin alternatif tedavi yöntemi olarak kullanıldığı biliniyor. Behçet hastalığı bitkisel tedavi önerileri arasında; ada çayı, anason, çam sakızı, civanperçemi, ısırgan otu, kekik, kantaron, kırkkilit otu, mersin yaprağı, nane, rezene, siyah hardal tohumu, tere tohumu, üzerlik tohumu ve zerdeçal yer alıyor.
Behçet Hastalığı Ağız Yaraları Tedavisi Nasıl Yapılır?
Behçet hastalığı ağız yaraları tedavisinde en önemli şey ağız hijyenidir. Kişinin düzenli olarak Diş Hekimi kontrolünden geçmesi gerekir. Behçet hastalığının en sık tekrarlayan etkileri ağız yaralarıdır. Dolayısıyla doktor tarafından düzenli gargara kullanımı tavsiye edilmektedir. Ağızda tekrarlayan yaralar bir süre sonra iyileşse de yeniden ortaya çıkması zaman almaz. Bu sebeple hasta ağız sağlığına ve hijyenine ekstra özen göstererek, doktor tarafından verilen gargarayı günlük olarak kullanmalıdır.
Behçet Hastalığı Cinsel Bölge Yaraları Tedavisi Nasıl Yapılır?
Behçet hastalığının en sık görülen etkilerinden biri de cinsel bölge yaralarıdır. Behçet hastalığı cinsel bölge yaraları tedavisinde doktorlar tarafından verilen kortizonlu kremler ile tedavi edilebilir. Ancak Behçet hastalığının en olumsuz etkilerinden biri olan cinsel bölge yaraları tekrarlayıcı özelliğe sahiptir. Dolayısıyla uzman hekim tarafından tavsiye edilen kortizonlu kremlere ek olarak ilaç tedavisinin aksatılmaması gerekir.
Behçet Hastalığı Malulen Emeklilik Sebebi Midir?
Behçet hastalığı kişide pek çok olumsuzluğu da peşinde getiren bir hastalık türüdür. Bağışıklık sistemi hastalığı olarak bilinen Behçet hastalığı, insan yaşamını olumsuz etkileyen birçok özellik bulunduruyor. Hastalığın ilerleyen boyutlarında gözde kalıcı hasarlar dahi ortaya çıkabiliyor. Durum böyle olunca Behçet hastalığının malulen emeklilik sebebi olup olmayacağı merak ediliyor. Behçet hastalığı uzman bir doktor tarafından rapor alındığı takdirde malulen emeklilik imkânı tanıyan bir hastalıktır. Malulen emekli olmak isteyen biri en az 1800 gün prim ödemek zorundadır. Bu ödemeyi yapmayan birinin malulen emekli olma hakkı bulunmamaktadır. Behçet hastası olup, 1800 gün prim ödemiş ve hastalığını doktor tarafından raporlandırmış biri malulen emekli olabilir.