Uykuda Konuşmak Neden Olur?

Uykuda Konuşmak Neden Olur?
11.11.2022 19:51
Uykuda konuşma durumu çoğu insanda görülen bir durum olarak bilinir ve tedavisi günümüzde bulunmaktadır. Uykuda konuşmak neden olur, nasıl geçer, hangi doktora gidilir? Uykuda konuşma nasıl engellenir? Uykuda konuşma hangi hastalığın belirtisidir, hastalık mı, tehlikeli mi? Uykuda konuşma ile alakalı tüm bilgiler bu yazımızda...

Uykuda konuşma durumu genellikle kişilerin yaşanan stresin, alt beyinde aşırı yığılmaların, yoğun geçen yorgun bir günün, sorunların ve bazı psikolojik rahatsızlıkların etkisiyle ortaya çıkabildiği bilinmektedir. Ayrıca uykuda konuşan kişinin sanki karşısında biri varmışçasına bir konuşma yaptığı bilinmektedir. Bu kişiler konuşma sırasında bazı durumlarda çığlık atabilir ya da ağlayabilir.

Uykuda Konuşmak Nasıl Geçer?

Uykuda konuşmanın önüne geçilebilmesi için doktor tarafından belirlenen bir tedavi izlenebilir. Bu tedavide genellikle tükürük bezlerinin fonksiyonlarının kontrol altına alınması için parasempatik ilaçlar kullanılması yönündedir. Bir diğer tedavi yöntemi olarak ise 8 aylık bir süre botulinum A toksini enjekte edilmesi olarak biliniyor. Uykuda konuşma durumu nadiren tedavi gerektiren bir durum olarak bilinir. Genellikle terapi yöntemi kullanılır ve ilaç takviyeleri ikinci planda yer alan süreci kapsamaktadır.

Uykuda Konuşmak Hangi Doktora Gidilir?

Uyku bozukluğunuz ve uykuda konuşma durumu ile karşılaşıyor iseniz teşhis ve tedavi için hastanelerin Nöroloji polikliniklerine başvurmanız gerekmektedir. Ayrıca konuşmak kişileri rahat hissettireceği için psikoloğa da gitmeleri gerekir.

Ayrıca hastanelerde uyku özel dal polikliniği bulunmaktadır. Bilinen bilgilere göre hafta içi (pazartesi sabah hariç) 08.30 – 16.30 saatleri arasında hizmet vermektedirler.

Uykuda Konuşma Nasıl Engellenir?

Uykuda konuşma durumunun kişiler için rahatsız edici bir durum olduğu bilinmektedir ve engellenmesi için bazı tedavi yöntemleri bulunur. Bu yöntemlerin bir tanesi ilaç tedavisi ve bir diğeri ise terapi gibi konuşma ile gerçekleştirilen, ilaç gerektirmeyen yöntemler olarak bilinir.

Mevcut bulunan ağız ve ses tellerimiz, genellikle uyurken aktif olmamaktadırlar fakat REM uykusu sırasında, sayıklama meydana geleceğinde yüksek sesle konuşabilmek mümkün olabilir. Karşılaşılan tüm sayıklamalar, uyurken yarı uyanık hale geldiğimizde REM olmayan uykunun bir aşamasından diğerine geçerken 'geçici uyarılmalar' sırasında da ortaya çıkabildiği bilinmektedir.

Uykuda Konuşma Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Uykuda konuşma durumu bir uyku bozukluğu hastalığı olan ''Parasomnia''ile ortaya çıkabilen bir durum olarak bilinmektedir. Uykuda konuşma genelde 30 saniyeden fazla sürmemekle beraber bazen çok yüksek sesle olabilmektedir. Ayrıca etrafındaki kişileri uyandıracak boyuta varabilen bir sıkıntı yaratabildiği bilinmektedir.

Uykuda Konuşmak Hastalık Mı?

Uykuda konuşma durumu için en önemli hazırlayıcı faktör genetik özelliklerdir, ancak vardiyalı çalışma, uykusuzluk gibi diğer uyku bozukluklarının varlığı, yetersiz uyku, stres, gerginlik ve sıkıntı, psikiyatrik hastalıklar diğer bilinen hazırlayıcı faktörler olarak karşımıza çıkmaktadır. Uyku apnesi ve Parasomnia hastalığının ortaya çıkmadan önceki hali ya da belirtisi olarak karşımıza çıkabilir.

Uykuda Konuşmak Tehlikeli Mi?

Uykuda konuşma çok tehlikeli bir durum olmayacaktır. Fakat mevcut bazı hastalıklar ve rahatsızlıklar nedeni ile ortaya çıkması önemsenmelidir. Ayrıca uyku terörü ve REM uyku bozuklukları şeklinde iki tip olan uyku bozukluğu bulunmaktadır. Uyku teröründe kişiler çığlık, tekmeler ve çırpınışlara sahip oldukları görülmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir