Nedeni tam olarak bilinmeyen bir bağışıklık sistemi hastalığı olan Behçet hastalığı hakkında bilinmesi gereken pek çok bilgi bulunuyor. Behçet hastalığı; cilt, ağız, eklem, cinsel organlarda ülserler, sinir sistemi ve damar tutulumu ile karakterize biçimde ortaya çıkmaktadır. Vücutta bulunan bazı kan damarlarının iltihaplanmasına yol açan Behçet hastalığı nadir olarak görülmektedir. Hastalığa teşhis konulabilmesi için, Behçet hastalığı testi olarak bilinen Paterji testi uygulanır. Bu testin uygulanması için özel olarak hazırlanan çözeli deri altına enjekte edilir ve birkaç gün kadar beklenir. Bu süre zarfında cilt üzerinde kırmızı kızarıklıklar, iri ufak kabarcıklar oluşabilir. Bu kabarcıklar sivilceye benzer bir gelişim gösterirse Behçet hastalığının varlığından söz edilebilir. Ayrıca Behçet hastalığının genetik yatkınlığı olduğu bilinmekte.
Behçet Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?
Genetik yatkınlığı olduğu bilinen Behçet hastalığı bir tür bağışıklık sistemi hastalığıdır. Çevresinde Behçet hastası olan veya hastalıkla mücadele eden pek çok insan Behçet hastalığının bulaşıcı olup olmadığını sorguluyor. Behçet hastalığının bulaşıcı özellik taşımadığı biliniyor. Behçet hastalığının kişiden kişiye bulaştığı gözlenmemiştir.
Behçet Hastalığı Cinsel Yaşamı Etkiler Mi?
Behçet hastalığı ile aktif olarak mücadele eden pek çok insan var. Behçet hastalığının cinsel yaşamı etkileyip etkilemediği ise sorulmaya çekinilen sorular arasında yer almakta. Behçet hastalığının cinsel yaşamı olumsuz anlamda etkilediği söyleniyor. Çünkü Behçet hastalığının en bilinen özelliklerinden biri genital bölge yaraları. Genital bölge yaraları cinsel birleştirmeyi zorlaştırarak kişi üzerinde tedirginlik yaratır. Bu durum da cinsel yaşam üzerinde olumsuz etki yaratır. Hastalığın çıkış noktası bağışıklık sistemi ile alakalı olduğu için halsizlik, yorgunluk gibi belirtilere ek olarak motivasyon, istek ve cinsel performansı da etkilemektedir.
Behçet Hastalığı Cinsel Yolla Bulaşır Mı?
Aktif cinsel hayatı olan ancak Behçet hastalığı ile mücadele eden veya partnerlerinden birinde hastalık olduğunu öğrenen biri için, Behçet hastalığının cinsel yolla bulaşıp bulaşmadığı sorusu çekinilen bir konu olabilir. Bu kişiler korkarak ya da çekinerek Behçet hastalığının cinsel yolla bulaşıp bulaşmadığını sorgulayabilirler. Behçet hastalığı damarların iltihaplanmasına bağlı olarak genital bölgelerde yaralara sebep olabilir. Ancak Behçet hastalığı cinsel yolla bulaşan bir hastalık değildir.
Behçet Hastalığı Çocuğa Geçer Mi?
Behçet hastalığına sahip pek çok insan, hastalığın çocuğa geçip geçmeyeceği konusunda tereddütle yaklaşıyor. Behçet hastalığı çocuğa direkt olarak geçmez. Anne ya da babasında Behçet hastalığı olan bir çocuk bu hastalığı direkt olarak almamakla birlikte gen olarak taşır. Söz konusu genlerin çocuğa geçmesi, hastalığın kesin ve net olarak çocukta oluşacağı anlamına gelmez. Çünkü Behçet hastalığı ve benzeri romatolojik hastalıklar genetik yatkınlığa ek olarak, başlatıcı ve kolaylaştırıcı bir takım çevresel faktörler olmadan ortaya çıkmaz. Bu yüzden Behçet hastalığının çocuğa geçmesi konusunda endişe edecek herhangi bir durum yoktur.