Behçet Hastalığı Hakkında Merak Edilenler

Behçet Hastalığı Hakkında Merak Edilenler
07.01.2022 12:30
Nedeni tam olarak belirlenemeyen Behçet hastalığı, pek çok insan için olumsuz ve mücadele edilmesi zor bir hastalık. Bağışıklık sistemi hastalığı olarak bilinen Behçet hastalığı nadir görülen bir hastalık türüdür. Pek yaygın olmayan Behçet hastalığı hakkında merak edilen pek çok konu bulunuyor. Bizler de behçet hastalığı ateş yapar mı?, behçet hastalığı erken emeklilik, behçet hastalığı en sık hangi organı tutar?, behçet hastalığı risk faktörleri, behçet hastalığı genetik midir? sorularının cevabını sizler için araştırdık.

Nedeni tam olarak tespit edilemeyen bir bağışıklık sistemi rahatsızlığı olan Behçet hastalığı hakkında merak edilen birçok soru bulunuyor. Behçet hastalığı; cilt, ağız, eklemler, cinsel organlarda ülserler, damar ve sinir sistemi tutulumu ile karakterize şekilde ortaya çıkmaktadır. Vücutta bulunan kan damarlarının iltihaplanmasına yol açan Behçet hastalığı nadir olarak gözlenmektedir. Hastalığın belirtileri arasında; ağızda tekrarlayan aft şeklinde yaralar, erkeklerde peniste ve testis torbasında kadınlarda dış genital organda ağız yaralarına benzeyen aftlar, ciltte sivilce benzeri sert ve kırmızı yaralar, el ayak bilekleri diz ve dirsek bölgelerinde iltihaplanmalar, baş ağrısı ve sara nöbetleri, bağırsaklarda ülsere benzeyen yaralar şeklinde ortaya çıkar. Hastalığa teşhis konulabilmesi açısından, Behçet hastalığı testi olarak bilinen Paterji testi uygulanır. Bu testin uygulanması için özel olarak hazırlanmış çözeli deri altına enjekte edilir ve birkaç gün kadar beklenir. Bu süre zarfında cilt üzerinde kırmızı kızarıklıklar, iri ufak kabarcıklar oluşabilir. Bu kabarcıklar sivilceye benzer bir gelişim gösterirse Behçet hastalığının varlığından söz edilebilir. Behçet hastalığının genetik yatkınlığı olmakla birlikte cinsel yolla bulaşmadığı tespit edilmiştir. 

Behçet Hastalığı Ateş Yapar Mı?

Behçet hastalığı pek çok olumsuz etkiye sebep olabiliyor. Bu etkiler arasında, genital bölge ülserleri, deride iltihaplanma, ağız, cilt, eklem, damar ve sinir sistemi tutulumu ile karakterize şekilde durumlar ortaya çıkar. Behçet hastalığı ile mücadele eden birçok insan hastalığın farklı etkilerini sorguluyor. Behçet hastalığının ateş yapıp yapmadığı da bu sorular arasında yer alıyor. Behçet hastalığının ateş yaptığına dair klinik bir bulgu tespit edilmemekle birlikte, nadir vakalarda ateş yapma ihtimali de göz önünde bulundurulmalıdır. Behçet hastalığının etkileri arasında ateşle birlikte baş ağrısı da gözlenebilir.

Behçet Hastalığı Erken Emeklilik Sebebi Midir?

Behçet hastalığı kişide pek çok olumsuzluğu da peşinde getiren bir hastalık türüdür. Bağışıklık sistemi hastalığı olarak bilinen Behçet hastalığı, insan yaşamını olumsuz etkileyen birçok özellik bulunduruyor. Hastalığın ilerleyen boyutlarında gözde kalıcı hasarlar dahi ortaya çıkabiliyor. Durum böyle olunca Behçet hastalığının erken emeklilik sebebi olup olmayacağı merak ediliyor. Behçet hastalığı uzman bir doktor tarafından rapor alındığı takdirde malulen emeklilik imkânı tanıyan bir hastalıktır.

Behçet Hastalığı En Sık Hangi Organı Tutar?

Son derece zor bir hastalık olan ancak nadir gözlenen Behçet hastalığı, başta ağız olmak üzere genital organlara kadar pek çok bölgede tekrarlayan şekilde yaralarla gözlemlenir. Behçet hastalığının en sık hangi organı tuttuğu ise kişiden kişiye ve hastalığın seyrine göre farklılık gösteriyor. Ancak genel kanıya göre Behçet hastalığı ilk etapta en sık ağız içinde tekrarlayan yaralar şeklinde görülüyor. Ardından genital bölge ülserleri görülebiliyor, hastalığın ilerleyen aşamalarında göz tutulumu ve hatta görme kaybı gözlemlenebiliyor. Göz ile alakalı etkiler erkeklerde %70 görülmektedir.

Behçet Hastalığı Risk Faktörleri Nelerdir?

Behçet hastalığından hem kadınlar hem de erkekler etkilenebilir. Behçet hastalığının risk faktörleri arasında genetik yatkınlıklar ile birlikte çevresel faktörler de yer almaktadır. Viral ve bakteriyel kaynaklı oluşabilen bazı enfeksiyonlar Behçet hastalığına yatkınlığı olan bireylerde bağışıklık sistemini yanlış yönlendirerek kendi hücrelerine karşı aşırı duyarlı hale getirmektedir. Bu mikroplar ile temas etmek Behçet hastalığının birey üzerinde gelişiminde ciddi bir çevresel faktör olarak kabul edilmektedir.

Behçet Hastalığı Genetik Midir?

Behçet hastalığı genetik olarak aktarılan bir hastalıktır. Behçet hastalığının genetik olması ve kişinin Behçet hastalığı genine sahip olması her zaman hastalığa yakalanacağı anlamına gelmez. Bazı durumlarda Behçet hastalığı geni taşıyan bireyler hayatları boyunca hastalığın etkileri ile karşılaşmayabilirler. Behçet ve benzeri romatolojik hastalıklar genetik yatkınlığın yanında, başlatıcı ve kolaylaştırıcı bir takım çevresel faktörler olmadan ortaya çıkmayabilirler. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir