Sosyopati Nedir?

Sosyopati Nedir?
29.08.2021 00:30
Sosyopati suça yatkınlık ve anti sosyal kişilik bozukluğu, psikopati ile alakalı düzensizlik olarak tanımlamakla beraber aşırı zeka nedeniyle topluma uyum sorunu olarak da tanımlanmaktadır. Bizler de sosyopatik ne demektir?, sosyopati belirtileri nelerdir?, sosyopati tedavisi, sosyopati sebepleri, sosyopati aşık olur mu?, sosyopat birinden kurtulmak, sosyopati genetik mi?, sosyopat hastalığı nedir?, sosyopat ile psikopat arasındaki fark?, sosyopat nasıl anlaşılır? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Sosyopati suça yatkınlık ve anti sosyal kişilik bozukluğu, psikopati ile alakalı düzensizlik olarak tanımlamakla beraber aşırı zeka nedeniyle topluma uyum sorunu olarak da tanımlanmaktadır.

Sosyopatik Ne Demektir?

Sosyopat davranışlar sergileyen kişilere ön tanı yada tanı koyma yıllar sonra ortaya çıkmaktadır. Bebeklik döneminde anlaşılmayan çocukluk ve ergenlik dönemlerinde yavaş yavaş davranış bozukluğu, davranış farklılıkları oluşmaya başlar. Tanı konulmayıp tedaviye başlanmayan davranış bozukluğu ilerleyen yaşlarda psikopatik bozukluk olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sosyopati Belirtileri Nelerdir?

- Kendinden başkasını önemsemezler

- Kişisel kazançlar için başkalarını kullanırlar

- Utanmazca sergilenen davranışlar

- Pişmanlık duygusundan yoksunluk

- Amacına ulaşmak için ustaca söylenen yalanlar ve başkalarını aldatma davranışları

- Yasalara uymazlar

- İkna etme yeteneğinin güçlüdür.

Kişi çekici ve girişken davranışlar sergilerken soğuk, ve tutarsız bir kişiliğe dönüyor olması sosyopati belirtileri arasında sayılabilmektedir.

Sosyopati Tedavisi Nedir?

Sosyopati tedavisinde bazı psikoterapi yöntemleri kullanılmaktadır. Bunlardan en etkili görülen bilişsel davranışçı psikoterapilerdir. Bunun dışında Sosyopati ( anti sosyal davranış bozukluğu) de etken rol oynayan okul ve aile bireylerini kapsayan önleyici programlar da Sosyopati ile mücadelede etkin bir yöntemdir.

Sosyopati Sebepleri Nelerdir?

Sosyopatinin sebepleri arasında biyolojik ve genetik faktörlerin rol oynadığı öngörülmektedir. Sosyapatik davranış gösteren ailelerde yetişen bireylerin aynı davranış bozukluklarını gösterme oranı yüksektir. Sosyopati davranışı gösteren bireylerin çocuklukların da yetiştiği çevre faktörü de bu davranış gösterme riskini arttırmaktadır. Yanı çocuğun mahalledeki arkadaşlarıyla olan tutumu, sokak hayvanlarına uyguladığı şiddet eğilimi onun davranış bozukluğu yaşadığının bir göstergesi olabilmektedir. Gelir düzeyi düşük olan ve şiddet eğilimli olan, sevgi ve ilgi yoksunu ailelerde yetisen çocuklarda Sosyopati yani anti sosyal kişilik bozukluğu oluştuğu görülmektedir.

Sosyopati Aşık Olur Mu?

Sosyopatlar ve sosyopati davranışlar sergileyen kişiler kendilerinden başka kimseyi önemsemediklerinden âşık olmazlar. Sadece kendi çıkarları ve ihtiyaçları doğrultusunda âşık olmuş gibi davranırlar. Yanı yine sosyopat davranış belirtilerinde de değinildiği gibi insan aldatmacası, yalan, çıkarları doğrultusunda insan kullanma davranışı sergilemektedirler.

Sosyopat Birinden Kurtulmak Nasıl Olur?

Sosyopat davranış sergileyen kişiyi tedavi etmek zordur. Kişi kendinde olan davranış bozukluğunun farkında olmadığından bir tedavi girişiminde bulunmayacaktır. Siz çevrenizde iş, okul, arkadaş veya ailenizde davranış bozukluğu ( yalan söyleme, zorlama ve manipülasyonlarına) gördüğünüz kişilere karşı güçlü sınırlar çizmeli hangi özel davranışların sizin için kabul edilemediğini o kişiye bildirmeniz gerekir. Sosyopati davranışlar sergileyen kişiyi hayatınızdan uzaklaştırabilir hatta tamamen çıkartabilirsiniz de. Sosyopat kişilerin yakınları (eş dost akraba ve arkadaş gibi) sosyal destek grupları faaliyetlerine devam etmekle birlikte kendiniz içinde profesyonel danışmanlık alıyor olmanız fayda sağlayacaktır.

Sosyopati Genetik Mi?

Sosyopatinin sebepleri arasında genetik faktörler, psikososyal faktörler ve çevresel faktörler etkilidir.

Sosyopat Hastalığı Nedir?

Sosyopati hastalığı çocuk yaslarda ortaya çıkan fakat tanı konulması için ergen yada yetişkin birey olana kadar beklemek gerekli olan kişinin anti sosyal davranış bozuklukları göstermesi durumudur. Akil sağlığı değil davranış bozukluğu göstermesi durumudur.

·        Sosyopat kişilikler insanları etkileme ve kandırma yönünde başarıdırlar.

·        Genellikle karizmatiktirler ve çevrelerinde hayran kitlesi bulunur.

·        Sosyopatlar kararlarında ve davranışlarında planlı programlı değildirler.

·        Normal sosyal ilişkileri kopuktur.

·        Tehlikeli ve mantıksız davranmaktan çekinmezler.

·        Sosyopat kişilikler utanma, suçluluk veya pişmanlık duymazlar (beyinlerinde bu durumları anlayacak işlev yok yada çalışmıyordur).

·        Kendi çıkarları için başkalarına zarar vermekten çekinmezler.

·        İnsanlara hükmetmeyi severler.

·        Çoğu zekidir lQ seviyeleri yüksektir.

·        Sevmek ve âşık olma yeteneği yoktur.

·        Yanlış yaptıklarını düşünmediklerinden özür dilemezler.

Sosyopat ile Psikopat Arasındaki Fark Nedir?

Sosyopati, psikopati ve anti sosyal kişilik bozuklukları aynı terimlerdir. Psikopati suça daha yakın bir durumdur.

Sosyopat Nasıl Anlaşılır?

8-9 yaş ile 15 yaş arası çocuklarda evden kaçma, başkalarının malına isteyerek zarar verme, hırsızlık yapma, kavga çıkarma eğilimli olma, silah kullanma ve yangın çıkarmaya istekli olma gibi davranış bozuklukları görülmektedir.

Ergenlik ve yetişkinlik döneminde aynı işte sürekli çalışamama, adli vaka sonucu doğuran, suç işleme ve ceza alma eğilimli tutum gösterme, burçlarında sadakatsiz davranma, vicdan azabı çekmeme gibi davranışlar sergilemektedirler. Sosyopati olan bireyler sürekli heyecan ve yeni duygu arayışı içinde olurlar. Bunun içinde risk al aktan çekinmezler. Ayrıca tehlikeli olma olasılıkları yüksektir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir