Bebeklerde Parmak Emmek Nasıl Önlenir?

Bebeklerde Parmak Emmek Nasıl Önlenir?
09.12.2022 17:19
Yeni doğan ve büyümekte olan bebeklerin çoğunda parmak emme alışkanlığı bulunmaktadır. Bebeklerde parmak emmek nasıl önlenir, parmağı inceltir mi? Parmak emmek zararlı mı, ne zaman başlar, genetik mi? Bebekler neden parmak emmek ister ve parmak ne zaman biter? Bebeklerde görülen parmak emme konusunda merak edilenleri siz değerli takipçilerimiz için araştırdık.

Yeni doğan bebeklerde bu durumun yaşanması doğaldır. Ancak yaşı ilerlemiş çocuklarda bu alışkanlığın görülmesi doğru bir durum değildir. Parmak emme alışkanlığı yeni doğan bebeklerde annesini emmek yerine içgüdü olarak bu davranışı gösterdiği için normaldir. Ancak bu durumun çocuğun ilerleyen yaşlarda devam etmesi hem psikolojik olarak hem ağız sağlığı açısından sakıncalı bir durumdur.

Bu durumun önlenmesi adına yapılabilecek birkaç şey bulunmaktadır. Bunlardan bahsedecek olursak öncelikle çocuğunuzun parmak emme alışkanlığını unutturabilecek ve dikkatini dağıtabilecek şeylere teşvik etmeniz, parmağına çocuğunuzun hoşuna gitmeyecek şeyler sürmeniz tuz, limon gibi şeyleri sürmeniz çocuğunuzun bu alışkanlığını bırakmasında yardımcı olabilir. Çocuğunuza bu alışkanlığın doğru olmadığını ve yapmaması gerektiğini düzgün bir şekilde anlatın ve bu davranışı gerçekleştirmediği zamanlarda çocuğunuzu ödüllendirin.

Bebeklerde Parmak Emmek Parmağı İnceltir Mi?

Bebeklerde parmak emmek sık görülen durumlardandır. Birçok bebek bu davranışı gösterir. Bebeklerin parmak emme alışkanlıkları içgüdüseldir. Bu nedenle bebeklerin parmaklarını emmesi parmakta herhangi bir inceltme yapmaz.

Bebeklerde Parmak Emmek Zararlı Mı?

Bebeklerin parmak emme davranışları gayet doğal bir davranıştır. Annelerini emerek beslenen bebeklerin doğduktan sonra öğrendikleri şeylerin başında emme yeteneği gelmektedir. Bebeklerin parmaklarını emmesi normal bir davranış olması nedeniyle parmak emmeleri zararlı değildir. Ancak bu durumu ilerleyen yaşlarda da görülmesi normal değildir. Bu durum diş sağlığını ve gelişimini etkileyebilir. Bu nedenle bu alışkanlığın unutturulması gerekmektedir. Aksi takdirde çocuğunuzun diş yapısında bozukluklar olma riski bulunmaktadır.

Bebeklerde Parmak Emmek Ne Zaman Başlar?

Bebekler anne karnından itibaren parmak emme refleksini kazanırlar. Bu refleks bebeklerin en güçlü refleksidir. Çünkü doğumdan itibaren emerek beslenirler. Bu nedenle bebeklerde parmak emme refleksi doğuştan itibaren görülebilir. Bu durum gayet normaldir. Hatta bazı ultrasonlarda bile bebeklerin parmaklarının emdiği görülebilmektedir.

Bebeklerde Parmak Emmek Genetik Mi?

Bu davranış genel olarak tüm bebeklerde görülmektedir. Genetik denilmesi yerine bu davranışı refleks olarak adlandırırız. Bebeklerin parmak emmeleri genetik değildir ancak her bebekte bu davranış görülmektedir.

Bebekler Neden Parmak Emmek İster?

Bebekler parmak emmeyi çok sever. Bunun nedeni emme refleksini doğuştan itibaren kazandıkları için emme refleksi içgüdüsel olarak gelmektedir. Bebekler parmak emdiklerinde daha iyi hisseder ve bu davranış onları rahatlatır. Bu davranışı genellikle çevreyi tanımak ve keşfetme ihtiyaçlarından dolayı gerçekleştirirler. Aynı zamanda bebekler parmak emmekten çok hoşlanırlar ve bu hareket onları keyiflendirir. Hatta bazı bebekler bunu oyun haline getirip eğlenebilir.

Bebeklerde Parmak Emmek Ne Zaman Biter?

Bebeklerde görülen parmak emme davranışı anne sütünü kestikten bir süre sonra daha devam eder. Bazı bebekler 2 yaşından itibaren bu davranışı bırakırlar. Ancak bazı bebekler ilerleyen yaşlarına rağmen parmak emmeye devam ederler. Bu durum bazı doktorlar tarafından sakıncalı olarak nitelendirilmektedir.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir