Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Meme Kanseri Tedavisi

Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Meme Kanseri Tedavisi
01.07.2024 13:38
Meme kanseri her yaş grubundan kadının etkilendiği, görülme sıklığının global ölçekte yüksek olduğu bir kanser türüdür.

Meme kanseri, yıllar boyunca sinsice ilerleyebileceği gibi farklı evrelerde değişik belirtilerle de baş gösterebilir. Bu kapsamda meme kanseri belirtileri arasında en yaygın olarak karşılaşılan, memede kitle oluşumu buna binaen şişlik meydana gelmesidir. Ancak kitle küçükse hasta, bunu fark etmeyebilir. Radyolojik testler, teşhis için gereken bilgileri net olarak verir.

Meme Kanseri Belirtileri

Göğüsteki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünmesi tümör olarak bilinen doku kütlelerinin oluşumuna neden olur. Erken belirtilerde kitle sebebiyle memenin boyutunda anomali, şişlik ve ilgili bölgede ağrı meydana gelebilir. Meme kanseri belirtileri arasında en yaygın görülenler şunlardır:

  • Koltuk altı bölgesinde gözle görülür seviyede şişlik
  • Dokunulduğunda hissedilebilen sertlik
  • Memenin boyutunda değişiklik
  • Meme ucunda ya da koltuk altı bölgesinde ağrı
  • Damarlarda belirginlik
  • Meme ucunun içe doğru dönmesi
  • Meme ucunda akıntı
  • Göğüs ve uç bölgede kızarıklık, döküntü, kuruma, kabuklanma ya da tahriş
  • Bölgesel çukurlaşma

Meme kanseri belirtileri söz konusu olduğunda her kadın bilinçlenmeli, özellikle 40 yaş ve üzeri kadınlar düzenli mamografi çekimi yaptırmalıdır. Bunun yanı sıra meme dokusu belli aralıklarla elle muayene edilmeli ve kitlenin var olup olmadığına bakılmalıdır. Ancak her kitle meme kanseri değildir. Kist, iyi huylu tümör ya da fibrokistik değişiklikler de kitle oluşumuna neden olabilir. Kendinizde meme kanseri belirtileri arasında bir ya da birkaçını tespit ettiyseniz teşhis için en yakın sağlık kuruluşuna danışmanızda fayda vardır.

Siz de Anadolu Sağlık ile kanser taramalarınızı yaptırabilir, sonuçları hızlı bir şekilde alabilirsiniz. Check-up, mamografi, ultrason ve MR konularında bilgi almak için https://www.anadolusaglik.org adresi üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Meme Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Meme kanseri belirtileri ile birlikte bir kitlenin varlığı söz konusu olduğunda, uzman doktor ileri tetkiklere başvurur. Hastalığın teşhisi için mamografi ve meme ultrasonu tarama için kullanılır. Radyasyon gönderilerek meme dokusunu görüntülemeyi amaçlayan mamografi, erken teşhis için kritik bir önem taşır.

Mamografinin kullanılamadığı durumlarda (gebelik, radyasyon alımına uygun olmayan hastalıklar, genç kadınlar) ise meme ultrasonu tercih edilir. Ultrason sayesinde sıvı içeren kitle ve tümörün ayrımı yapılır. Belli durumlarda ileri düzey tetkik için MR’dan de faydalanılabilir. Bunun yanı sıra kesin tanı yöntemi için biyopsi de kullanılır. Kalın bir iğne yardımıyla meme bölgesinden patolojik parça alınır ve incelenmek üzere laboratuvara gönderilir.

Meme Kanseri Evreleri

Meme kanseri hızlı bir şekilde yayılan bir kanser türü olsa da erken teşhisle birlikte hastaların iyileşme ihtimali yükselir. Kanser ilerleme durumuna göre 5 evreye ayrılır:

  • Evre 0: Hastalığın yayılma göstermeyen evresidir.
  • Evre 1: Tümörün boyutları 2 cm’den küçük olarak belirlenir. Lenf bezi iler karşılaşılmaz. Erken tanıyla tedavi alındığı takdirde hastanın 5 yıl sonrasında sağ kalma ihtimali %98’e kadar çıkar.
  • Evre 2: Tümörün boyutu 2-5 cm olarak tespit edilir. Lenf bezi oluşumu meydana gelebilir veya gelmeyebilir.
  • Evre 3: Tümörün boyutu 5 cm’den büyük olarak belirlenir. Koltuk altında belirgin şekilde lenf bezi oluşumu gözlenir. Bu evrede tedaviye başlayan hastaların 5 yıllık süreçte hayatta kalma oranı yarı yarıyadır. Genel başarı oranı %50,6 olarak belirlenmiştir.
  • Evre 4: Kemik, beyin, akciğer ya da karaciğere yayılım gözlenir. Diğer evrelere göre son evrede tedaviyle iyileşme şansı oldukça azdır.

Hastalığın evresi ve ilerleme seyrine göre farklı tedavi seçenekleri değerlendirilir.

Meme Kanseri Tedavisi

Meme kanseri tedavisi; hastalığın evresi, yayılma durumu ve kanserin türü gibi parametrelere bağlı olarak planlanır. Tıpta meme kanseri için kullanılan tedavi yöntemleri şunlardır:

  • Meme Kanseri Ameliyatı: Memenin bir kısmının veya tamamının bununla birlikte lenf bezlerinin çıkarılmasını kapsayan bir ameliyattır.
  • Kemoterapi: İlk evrelerdeki hastalar için tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Ek olarak 3.evredeki hastalar için cerrahi operasyon öncesinde de kullanılır.
  • Radyoterapi: Cerrahi işlemin ardından kullanılan bir tedavi biçimidir. Dokuya radyasyon verilerek gerçekleştirilir. Meme dokusunun çıkarılmasından sonra, mikroskobik düzeyde kalan hücrelerin giderilmesi amaçlanır.
  • Hormon Tedavisi: Hücrelerin östrojen ve progesteron gibi hormonlara karşı duyarlı olduğu durumlarda tercih edilir. Reseptörleri odak alan tedavide meme kanseri giderilebilir.

Yukarıda söz edilen tedavi seçeneklerinin yanı sıra hedefe yönelik ilaç tedavisi de alternatif olarak uygulanır.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir