Kemoterapi Yan Etkileri Nelerdir?

Kemoterapi Yan Etkileri Nelerdir?
31.07.2022 23:10
Kemoterapi yan etkileri nelerdir, kemoterapi öncesi kan tahlili aç karnına mı yapılır, kemoterapi ücretli mi, kemoterapi zorunlu mu sorularının cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Kemoterapi sebebiyle bulantı ve kusma meydana gelir. Bu olay, bazı ilaçların beyindeki kusma merkezini ile mide hareketlerini etkileyip, bulantı ile kusmaya sebep olmasından kaynaklanmaktadır. Çoğunlukla kontrol altına alınan bu problem, kemoterapi öncesi yan etkilerin yaşanmasını önlemek veya azaltmak adına bazı ilaçlar kullanımını lazımdır. İlaçların etkisi insandan insana değişebildiği için yan etkileri kolayca birden fazla ilaç kullanmak lazım olabilir. Hastanın, tedavi zamanını en rahat biçimde geçirmesi ve yan etkileri tolere edebilmesi için doktoru ve hemşiresi ile birlikte kendisi adına en uygun ya da yöntem tercih edilmelidir. Kemoterapide en fazla görülen bir yan etki içerisinde saç dökülmesi ile beraber vücudun diğer tüylü kısımlarında da dökülme ortaya çıkar. Saçlar ilk tedaviden 2-3 hafta ardından dökülmeye başlayabileceği gibi dökülme, daha sonrada olabilir. Saç dökülmesinin sonrasında peruk, bandana, eşarp vb. kullanmakta sakınca bulunmaz. Saçlardaki dökülme hastayı psikolojik açıdan rahatsız edebilir. Bu sebeple hastaların duygularını paylaşmaktan kaçınmaması tavsiye edilir. Doktor, kullanılacak ilaçların saç döküp dökülmeyeceği konusunda bilgi verilir. Bu yan etkinin bütününü geçici olduğu unutulmamalı. Kemoterapi tedavisi bittikten ardından saç ve tüyler tekrardan çıkmaya başlayacaktır. Bazı rahatsızlarda kemoterapi ardından saçların daha gür çıkması mümkündür. Saç dökülmesini engellediği düşünülen ilaç ve buz şapkaları konusunda da hastalar, doktorlarının yönlendirmesi sayesinde hareket etmelidir. Kanser ve kanser tedavisine bağlı şekilde, kanama ve pıhtılaşma sisteminde problemler oluşabilir. Nadiren yüksek doz kullanıldığında, kemoterapi ilaçları kanda pıhtılaşmayı sağlamakta olan trombosit (PLT) sayısını azaltır. Bu sebeple de hastanın kanamaya eğilimi artabilir. Kanser tedavi sürecinde, cinsel hayatın kesilmesine gerek duyulmaz yani cinselliğin bitmesine gerek yoktur. Bazı kişilerden cinsel istekte azalma bazı kişilerde ise da artış yaşanabilir. Cinsel isteka azlığı her hasta için geçerli olmayacak olan bir durumdur ve tedavi ardından ortadan kalkar. Bu sebeple esler içerisinde, “kanser bulaşma riski” tarzı  doğru olmayan fikirlerin ortadan kaldırılması ve korkuya kapılma ile cinsellikte aksamalar olmaması adına için gerekirse uzman doktor alınmalıdır.

Kemoterapi Öncesi Kan Tahlili Aç Karnına mı Yapılır?

Bir insanın kanser olduğu öğrenilince kendisine akrabaları aracılığıyla börek, çörekler pişiriliyor. Kanser hastası için ekstra kalori zararlıdır. Yapılan kısıtlı bilimsel araştırmalar sonucu kanser hastasını aç bırakırsanız kemoterapiye cevabın daha olumlu olduğunu gösteriyor cevabı gelmektedir.

Kemoterapi Ücretli mi?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği değişime gitti ve yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı ve böylelikle yürürlüğe girdi. Düzenlemeyle göre kanser tedavisi, cerrahisi ve ilaçlarıyla adına olan                                                    her çeşit ilave ücret ve fark ödemesi ortadan kaldırıldı.

Kemoterapi Zorunlu mu?

Her hastaya kemoterapi verilme zorunluluğu bulunmaz. Burada kanserin boyutu, kanser hücrelerinin bölünme aralığı, koltuk altındaki lenf bezlerinde kanserli hücrelerin olup olmadığı tarzı faktörler bu durumu belirleyecektir

 

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir