Bebeklerde Obezite Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde Obezite Belirtileri Nelerdir?
21.12.2021 15:00
Anne ve babaların bebeklerinin beslenmesi konusunda çok dikkatli davranmalıdır. Bazı bebeklerde genetik faktörler ve beslenme bozukluğundan dolayı obezite problemi görülmektedir. Obezite ciddi bir hastalıktır ve tedavi altına alınması gerekir. Bebeklerde obezite nedenleri nelerdir, tedavisi nedir, obezite testi nasıl yapılır konularını sizler için derledik.

Bebeklerde obezite problemi son yıllarda dikkat çekmektedir. Obezite vücuttaki yağ dokusunun normalden çok daha fazla olmasına verilen isimdir. Bebeklik ve çocukluk döneminde olan obezite problemi yetişkinlikte ve daha ileri yıllarda ciddi hastalıklara yol açabilir. Bu nedenle önceden tedbir almak ve önlemek çok önemlidir. Obezite tanısı konulması için vücut kitle indeksi yöntemi kullanılır. Vücut kitle indeksi boyun karesinin alınması ve kilonun boyun karesine göre oranlanması ile elde edilir. Vücut kitle indeksine göre 20 ile 25 arası normal, 25 üzeri kilolu ve 30 üzeri de obez olarak tanımlanmaktadır. Bebeklerde ve çocuklarda görülen obezitenin nasıl anlaşılacağı merak edilmektedir. Obezite belirtileri şunlardır:

·        En basit hareketlerde bile zorlanma

·        Yorgunluk, halsizlik

·        Uyurken huzursuzluk

·        Nefes darlığı

·        Kıyafetlerin vücuda uymaması

·        Kabızlık olmasıdır.

Bebek ve çocuklarda bu gibi belirtiler görüyorsanız, bebeğinizin kilosu yaşıtlarına göre daha fazla ise doktora danışmanızda fayda var.

Bebeklerde Obezite Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde ve çocuklarda fazla kilo ya da obezite problemi olabilir. Çok ciddi bir problem olan ve ileri yaşlarda birçok hastalığa neden olabilecek obezite problemi bazı nedenlere bağlı olarak gelişir. Bebeklerde obeziteye neden olan faktörler şunlardır:

·        Bebek ya çocuğa fazla yemek yedirmek

·        Bebek ya da çocuğa kalori açısından daha zengin yemekler yedirmek

·        Bebek ya da çocuğa abur- cubur yiyecekler yedirmek

·        Bebek ya da çocuğun düzenli egzersiz yapmaması, hareketsiz olması

·        Genetik faktörler yani bebek ya da çocuğun anne- babasında obezite problemi olması

·        Bebek ya da çocuğa verilen ilaçların yan etkileri

·        Bebek ya da çocukta hipertiroidizm veya prader-willi gibi hastalıklar olmasıdır.

Bebeklerde Obezite Tedavisi Nedir?

Bebeklere yapılan vücut kitle indeksinde eğer 30’un üzerinde bir sayı görülürse, obez olarak tanımlanır. Obezite çok ciddi bir problemdir. Bebeklerde obezite ileri yaşlarda pek çok ağır hastalığa yol açabilir. Bu nedenle obezite tanısı konulur konulmaz tedavi altına alınması gerekir. Bebek ve çocuklara yapılan obezite tedavisi, yaş ve başka hastalıkların olup olmadığı dikkate alınarak yapılır. obezite tedavisi genellikle beslenme alışkanlığında değişiklikler yapmak ile mümkün olur. Bebek ve çocukların beslenmesinde zararlı gıdalar çıkarılmalıdır. Bunun yerine daha çok besin değeri açısından zengin, kalori açısından daha fakir besinler verilmelidir. Ayrıca bebek ve çocuklar hareketsizliğe alıştırılmamalıdır. Arada sırada oyunlar oynatılmalı ve fiziksek aktivite yaptırılmalıdır.

Bebeklerde Obezite Testi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde obezite problemi son yıllarda özelliikle daha da artan bir problemdir. Kötü beslenmek, hareketsiz yaşam tarzı, genetik faktörler, bazı hormon bozukluğu hastalıkları ve bazı ilaçların yan etkileri bebeklerde obeziteye neden olabilir. Obezite problemi kabızlık, yorgunluk, halsizlik, en basit fiziksel hareketi yaparken bile güçlük çekme, nefes darlığı, huzursuzluk ve kıyafetlerin uymaması gibi belirtiler ile belli olur. Bebeklerde ve çocuklarda obezite tanısı konması için vücut kitle indeksi uygulanır. Bu test bebek ve çocukların kilosunun, boyunun karesine bölünmesi ile elde edilen sonuçtur. 20 ile 25 arasındaki değerler normal olarak kabul edilir. 25’in üzerindeki değerler kilolu ve 30’un üzerindeki değerler ise obezite olarak tanımlanır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir