Kulakta Kızarıklık Neden Olur?

Kulakta Kızarıklık Neden Olur?
25.12.2021 14:00
Kulak kızarıklığı her yaştan her bireyin karşılaşabileceği bir sorundur. Stres ve enfeksiyon başta olmak üzere pek çok nedenden kaynaklanan kulak kızarıklığı ağrı ve yanmaya neden olarak kişiyi zor bir döneme sokabilir. Kulakta oluşan kızarıklık nedenleri ve tedavi yöntemleri merak edilmektedir. Kulakta kızarıklık için antibiyotik kullanılır mı? Kulaktaki kızarıklık nasıl geçer ve bebeklerde neden olur? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

Kulak kızarması çocuklarda, bebeklerde ve her yaştan her bireyde görülebilen bir sorundur. Stres, enfeksiyon kaynaklı olarak oluşan kulak kızarıklığının pek çok nedeni vardır ve bu sorunun nedeninin öğrenilmesi için bir uzmana danışılması gerekir. Genellikle heyecan, sinir ve utanma durumlarında da kulak bölgesinde kızarmalar oluşabilir. Ancak bu geçici bir durumdur ve kişinin sağlık durumunu etkilemez. Ancak diğer nedenlerden dolayı ortaya çıkan kulak kızarıklığı zaman içinde ağrı, yanma ve uyuşmaya yol açabilir. Kulak kızarıklığı yüksek ateş oluşumu ve aşırı ısıya maruz kalma nedenlerinden de oluşabilir. Ayrıca troid hastalığı bulunanlar, migren, alerji ya da sinüzit sorunu yaşayanlarda da kulak kızarıklığı oluşabilir. Kullanılan ilaçların yan etkisi olarak da oluşan kulak kızarıklığı acılı ve baharatlı yiyecek tüketmeden de kaynaklanabilir. Kulağa alınan darbelerde kulakta kısa süreli kızarmalara yol açabilir. Yüksek tansiyon, egzama, sedef hastalığı, meniere hastalığı, yüzücü kulak hastalığı, kulak kepçesi enfeksiyonu, kulak iltihabı, temporal lob apsesi, barotravma, kolesteatom gibi nedenler de kulak bölgesinde kızarıklığa neden olabilir. Tüm bunlara ek olarak kulak deldiren kişilerde de kulak kızarıklığı oluşur.

Kulakta Kızarıklık İçin Antibiyotik Kullanılır mı?

Kulağınızda meydana gelen kızarıklık eğer enfeksiyon kaynaklı ise antibiyotik kullanmanız gerekir. Ancak kullanacağınız antibiyotik doktorunuzun size önerdiği ilaç olmalı ve çevrenizdeki kişilerin tavsiyelerinden kaçınmanız gerekir. Kulak kızarıklığında kullanılması gereken antibiyotik çeşidi doktorun ilgili muayenesinden sonra belirlenir. Enfeksiyon oluşumunu saptamak için kulaktan akıntı ya da döküntü örneği alınarak durum teşhis edilir.

Bebeklerde Kulakta Kızarıklık Neden Olur?

Kulak kızarıklığı yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de yaşanan bir sorundur. Bebeklerin kulaklarında oluşan enfeksiyon kulak kızarıklığına yol açmaktadır. Özellikle soğuk algınlığına ve boğaz ağrısına bağlı olarak oluşan kulak enfeksiyonları tedavi edilmezse bebekler için ileri zaman içinde daha büyük bir sorun oluşturabilir. Bebeğiniz geceleri sık sık uyanıyorsa, uykuda birden ağlamaya başlıyorsa, oturduğu zamanlar dengede kalmada zorlanıyorsa ve kulağıyla sürekli oynama eğiliminde ise kulak enfeksiyonundan şüphelenebilirsiniz. Ayrıca bebekler sıklıkla ateşlenen bir yapıya sahiptir. Bu nedenle kulaklarında kızarıklık meydana gelebilir ve ateşin düşmesi ile kulaktaki kızarıklık yok olur.

Kulaktaki Kızarıklık Nasıl Geçer?

Kulak bölgesinde oluşan kızarıklıklar için öncelikle bir kulak burun boğaz (KKB)doktoruna gitmeniz önerilmektedir. Hastalığınızın teşhis edilmesi tedavi yönteminin belirlenmesi için önem taşımaktadır. Enfeksiyon kaynaklı kulak kızarıklıklarından dolayı antibiyotik kullanmanız gerekebilir. Alerjiden dolayı oluşan kulak kızarıklıkları için alerji kremleri ya da alerji geçirici ilaçlar kullanmanız önerilirken psikolojik olarak oluşan sorunların tedavisinde psikolojik destek görmeniz tavsiye edilir. Ayrıca mevsimler değişiklikler gibi nedenlerden oluşan kulak kızarıklıklarında nemlendirici krem kullanmanız iyi gelecektir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir