Laparoskopik Cerrahi Nedir?

Laparoskopik Cerrahi Nedir?
23.08.2022 17:57
Laparoskopik cerrahi pek çok insanın başvurduğu bir yöntem olmuştur. Bundan dolayı laparoskopik cerrahi ile ilgili merak edilen konular türemiştir. Biz de yazımızda laparoskopik cerrahinin ne olduğundan ve daha pek çok konudan sizler için bahsettik.

Laparoskopik cerrahinin ne olduğu pek çok insan tarafından merak edilip araştırılan bir konu olmayı başarmıştır. Laparoskopi, beklediğinizden daha küçük kesikler kullanan bir ameliyat türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir cerrah bunu küçük bir kesikten vücudunuza soktuğunda, bir video monitörüne bakıp içinizde neler olduğunu görebilir. Bu araçlar olmadan, çok daha büyük bir açılış yapmak zorunda kalacaklardı. Özel aletler sayesinde cerrahınız da vücudunuza ulaşmak zorunda kalmayacak. Bu aynı zamanda daha az kesim anlamına gelir. Bu sistem ortaya çıkmadan önce, hastasının karnını ameliyat eden bir doktorun 6 ila 12 inç boyutunda bir kesim yapması gerekmekte idi. Bu onlara ne yaptıklarını görmeleri ve üzerinde çalışmaları gereken her şeye ulaşmaları için yeterli alan verdi. Laparoskopik cerrahide cerrah birkaç küçük kesi yapar. Genellikle, her biri yarım inçten uzun değildir. (Bu yüzden bazen anahtar deliği ameliyatı denir.) Her açıklıktan bir tüp sokarlar ve kamera ve cerrahi aletler bunlardan geçer. Daha sonra cerrah ameliyatı yapar.

Laparoskopik Cerrahi Çeşitleri Nelerdir?

Laparoskopik cerrahi çeşitlerinin neler olduğu insanlarımızın araştırma yaptığı konuların arasına girmiştir. Kolonda laparoskopik cerrahinin başlıca nedenleri arasında divertiküloz, kolonoskopi ile tamamen çıkarılamayan polip adı verilen büyük büyümelerin alınması ve kolon kanseri yer alır. Operasyon tipik olarak, en büyüğü numuneyi çıkarmak için kullanılan dört veya beş küçük abdominal insizyon kullanır. Bazı mide tümörlerinin laparoskopik cerrahi olarak çıkarılması cerrahlarımız tarafından yapılabilmektedir. Laparoskopik cerrahi, kronik ve şiddetli gastroözofageal reflü hastalığı olan bazı hastalar için önemli bir seçenektir. “Fundoplikasyon” adı verilen bu işlem, midenin üst kısmını yemek borusunun alt ucunun etrafına sarar ve zayıflamış alt yemek borusu sfinkterini yeniden oluşturur. Bu, asidin mideden yemek borusuna geri kaçmasını önlemek ve yemek borusu kanserine neden olabilen bir durum olan Barrett yemek borusuna yol açan iltihaplanma ve ülserasyonları ortadan kaldırmak için yapılır. Safra kesesi karaciğerin altında bulunur ve karaciğerin gıdaların emilimine yardımcı olmak için ürettiği safrayı depolamak için kullanılır. Bazı kişilerde küçük kristaller büyüyerek safra kesesinde taş oluşturabilir. Safra kesesinden safra akışı bu taşlar tarafından engellenirse safra kesesi hastalığı gelişebilir. Safra kesesi hastalığının semptomları karın ağrısı, mide bulantısı, ateş ve diğer semptomları içerebilir. Safra kesesi ameliyatı, Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan en yaygın cerrahi işlemlerden biridir. Minimal invaziv laparoskopik cerrahi yaklaşımın kullanımına uygundur. Bu yaklaşım, yirmi ila otuz yıl önce yaygın olan rahatsızlık ve rahatsızlık olmadan safra kesesinin çıkarılmasına izin verir. Laparoskopik safra kesesi çıkarma ameliyatı sırasında, yetenekli cerrahlarımızdan biri bu insizyonlardan birinden bir laparoskop yerleştirir. Laparoskop, iç organların net bir şekilde görülmesini sağlar. Daha sonra diğer insizyonlardan özel aletler sokulur ve safra kesesini çıkarmak için kullanılır. Apendektomi, enfekte bir eki çıkarmak için yapılan cerrahi bir prosedürdür. Siouxland bölgesi tıbbi uygulamamızdaki birçok hasta için laparoskopik olarak apendektomi yapılabilir. Laparoskopik apendektomi, cerrahın laparoskop adı verilen küçük bir kamera ve enfekte apendiksi çıkarmak için gerekli cerrahi aletleri yerleştirdiği bir dizi küçük insizyon oluşturulmasını içerir. Laparoskop, cerrahın karın boşluğunu görmesini sağladığından, laparoskopik yöntem, geleneksel bir apendektomi ile ilişkili çok daha uzun insizyon ihtiyacını ortadan kaldırır.

Laparoskopik Yöntemle Yapılan Ameliyatların Avantajları Nelerdir?

Laparoskopik cerrahi birçok ameliyat için kullanılmaktadır. Daha az ağrı, daha az cilt ve doku kesimi, daha az yara komplikasyonu, ameliyat sonrası daha hızlı iyileşme ve daha kısa hastanede kalış süresi gibi avantajlara sahiptir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir