Kapalı Ameliyat Nasıl Olur?

Kapalı Ameliyat Nasıl Olur?
15.11.2022 19:43
Kapalı ameliyat, bazı hastalıkların desteklediği ve bazı hastalıkların çözümünde kullanılan ameliyat türüdür. Kapalı ameliyat nasıl olur, avantajları nelerdir, neden yapılır? Kapalı ameliyat riskli mi, sonrası ağrı nasıl geçer? Kapalı ameliyat ve ameliyatın gerçekleştirilmesi ile ilgili, merak edilenler bu yazımızda sizlerle.

Ameliyatların farklı hastalıklarda, farklı şekillerde hasta üzerinde uygulama şekilleri bulunmaktadır. İnsanlarda hastalıkların tetiklediği bazı komplikasyonlar oluşmaktadır. Oluşan komplikasyonlar, organlara sirayet ederek, kişilerde hayati derecede sorunlara yol açabilmektedir. Hastalığın sirayet ettiği organlara uygulanacak olan ameliyat türü, hastanın ameliyata uygunluk derecesi ve organlarda gerçekleşen komplikasyona bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu noktada, ameliyatı uygulayacak olan doktorun da yetileri oldukça önemlidir. Doktorların ameliyat geçmişi ne kadar fazla ise, ameliyatın sağlıklı bir şekilde sonlanma ihtimali o kadar fazla olarak görülmektedir. Bu noktada, tecrübeli doktorlara her zaman ihtiyacımız olduğu gerçeği unutulmamalıdır. Bir ameliyat yöntemi olan kapalı ameliyat, teknolojinin getirdiği imkanlar neticesinde, günümüzde yaygın olarak gerçekleştirilmektedir. Kapalı ameliyatın gerçekleşmesi için, öncelikle karın bölgesinden bir kesi açılmaktadır. Açılan kesinin boyutu, 1 cm ve 0,5 cm arasında değişkenlik gösterebilmektedir. Laparoskopik aletlerin kullanımı ile mini kameralar yardımı ile vücudun içindeki ameliyat edilecek bölge izlenerek, kapalı ameliyat gerçekleştirilmektedir.  Açılan kesiler, ameliyatın gerçekleştirileceği yakın bölgelere açılmaktadır. Bu anlamda, karın bölgesi genel olarak kesi açılan bölgelerden biri olduğu için örnek olarak verilmiştir.

Kapalı Ameliyat Avantajları

Klasik ameliyatlara göre kapalı ameliyatların avantajları, daha fazla bulunmaktadır. Ancak, kapalı ameliyatların da her durumda gerçekleştirilemediğini söylemek gerekir. Bazı hastalıkların yol açtığı ve organlarda meydana getirdiği komplikasyonlar, oluşumları itibarı ile bazen kapalı ameliyata izin verir bazen ise vermeyebilmektedir. Bu anlamda her hastalık türü için kapalı ameliyat gerçekleştirilemez. Kapalı ameliyatlar, açık yapılan ameliyatlara kıyasla daha ağrısız ve zahmetsiz olması ile bilinmektedir Kapalı ameliyatların avantajlarını ise şu şekilde belirtebiliriz; daha ağrısız olması, kanamaların az gerçekleşmesi, ameliyat sonrası hastanede iyileşme süresinin kısalması, antibiyotik kullanımın azalması, estetik anlamında vücutta bozulmaların açık ameliyata göre daha az olması gibi avantajları bulunmaktadır.

Kapalı Ameliyat Neden Yapılır?

Kapalı ameliyatların yapılmasında en büyük özellik, hastalığın ve ameliyat edilecek organın, kapalı ameliyata elverişli olmasıdır. Kapalı ameliyatlar, ameliyatın daha kolay ve sağlıklı geçeceği öngörülerek yapılmaktadır. Kullanılan mikro kameralar ile, kapalı ameliyatlar daha kolay geçebilmektedir. Laparoskopik aletlerin kullanılması, ameliyatlar sonrasında oluşacak estetik açıdan oldukça sorun oluşturan yara izlerini, açık ameliyatın oluşturacağı izlerden korumaktadır.

Kapalı Ameliyat Riskli Mi?

Her ameliyatın, hastalığın ilerleyiş durumuna göre riskleri bulunmaktadır. Ameliyat öncesinde yapılacak tetkikler ve doktorların deneyimliliği sayesinde, bu risklerin azaltılması sağlanmaktadır.

Kapalı Ameliyat Sonrası Ağrı Olur Mu?

Ameliyatlar sonucunda, insanların vücudunda oluşan yaralar ve kesikler, oldukça ağrılı olabilmektedir. Bu anlamda kapalı ameliyatlar sonrasında açık ameliyata göre, kişilerde daha az ağrı hissi olduğu görülmektedir. Bunun sonuçlardan biri de kapalı ameliyat geçirmiş bir hasta, açık ameliyat geçirenlere göre, ameliyat sonrası daha az hastanede yatış göstermektedir. Bu anlamda kapalı ve açık ameliyat sonrası, ağrıların oluşması oldukça doğaldır. Bu anlamda kapalı ameliyat geçiren hastaların ağrıları daha az olmaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir