Bebekler Beslendikten Sonra Neden Kusar?

Bebekler Beslendikten Sonra Neden Kusar?
28.10.2022 17:15
Özellikle beslenme sonrası bebekler sıklıkla kusabilir. Bu durum endişe yaratıp kafamızda bazı sorular olmasına neden olur. Bebekler beslendikten sonra neden kusar? Kusmayı önlemek ve kusan bebekler için ne yapılmalı? Aşırı kusması neden olur? Kustuktan sonra emzirilmeli mi? Kusması iyi mi? Kaç aya kadar kusar? Konunun detaylarını yazımızda okuyabilirsiniz.

Bebeklerin bakım ve beslenme süreci oldukça hassas bir süreç. Bebekler kustuklarında endişeye kapılmayarak bunun doğal bir tepki olduğunu bilmemiz gerekiyor.

Öncelikle bebekler beslendikten 1-2 saat sonra kusarlar. Bunun sebebi ise henüz tam gelişmeyen sindirim sistemi ve yemek borusudur. Karşılaşmış olduğu neredeyse her besin yeni ve yabancı olduğu için vücudun bu besinlere verdiği tepkidir.

Bebeklerde Kusmayı Önlemek İçin Ne Yapılmalı?

Bebekler 6. Aylarına kadar sadece anne sütü ile beslenebilmektedir. Anne sütü bazen midelerinde sindirilemeyerek kusma şeklinde dışarı atılabilir.

Eğer bebeğiniz katı gıda alabildiği bir dönemde ise, beslenmesine ayına göre yoğurt ve ayran ekleyerek sindirimi daha kolay besinler vererek kusmasını önleyebilirsiniz.

Küçük dilimlenmiş lapa ekmek ve püre şeklinde patates de kusmayı önler.

Kusan Bebekler İçin Ne Yapılmalı?

Besin ve beslenme süreçlerinde bebekler kusabilir. Öncelikle panik yapmayarak sakin olmamız gerekir. Kusan bebek öncelikle dik tutulmalıdır. Sırtüstü yatar biçimdeyse yan çevrilerek, midesindeki fazla besini çıkartmasını sağlamalıyız.

1 yaş bebekler için, kucağımıza alıp dik şekilde tuttuğumuz bebeğin başını öne eğmeliyiz. Karnına yaptığımız hafif baskı sayesinde, kusmuğunun ciğerine kaçmasını önlemiş oluruz.

Bebeğin Aşırı Kusması Neden Olur?

Bebeklerdeki, sfinkterin denilen yemek borusu ve mide arasındaki oluşum henüz tam gelişmediği için beslendikten sonra özellikle ilk aylarda kusma olayı çok sık rastlanır.

Her bebek, başka bir rahatsızlığa gerek duymadan sadece bu beslenme rutiniyle kusabilir.

Fakat bebeğiniz kusarken zorlanıyor ve rahatsızlık belirtileri gösteriyor şiddetli bir şekilde kusma eğilimi gösteriyorsa, sindirim sisteminde tıkanıklık olabilir. Hemen müdahale edilmesi gereken bir durumdur.

Bebekler Kustuktan Sonra Emzirilmeli Mi?

Bebekler ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelidir. Bu gelişimlerinin en önemli noktalarından biridir. Bebekler sindirim sistemleri tam gelişmediği için, içtikleri sütü çoğu zaman kusarlar.

Bir bebek kustuktan sonra, hemen süt verilmemelidir. Midesinin dinlenmesi ve tekrar sindirim yapabilecek gücü toplaması için yaklaşık 30-60 dk geçmesi daha uygun olur.

Bebeğiniz kustuktan sonra uyuduysa, tekrardan uyandırıp emzirilmemelidir. Uyku döngüsünü kendisinin tamamlayıp uyanmasını beklemeniz daha sağlıklı olacaktır.

Bebeğin Kusması İyi Mi?

Özellikle yeni doğan bebeklerde sıklıkla görülür. Parçacıklı olarak kusmasında da bir sıkıntı yoktur. Bu yemek borusunda kalan besinlerinde çıkarıldığını gösterir. Fakat kusan çocuk sağlıklıdır ya da kesinlikle kusmalıdır gibi genel geçer bir tanımlama bulunmamaktadır.

Bebekler Kaç Aya Kadar Kusar?

Bebekler, beslendikten hemen sonra, sindirim sistemlerinin tam gelişmemesinden kaynaklı hemen kusmaya meyillidirler. Tamamı olmasa bile çoğunluğu kusmaktadır. Bu kusma olayı yaşamın ilk 6 ayında sıklıkla görülmektedir.

Daha sonraki süreçlerde, vücutları besinleri daha iyi tanıdıkça bedensel gelişimleri daha da olgunlaşmaya başlayınca kusmaları kesilecektir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir