İhtiyaç sahibi olan kişilerin başvurduğu kredi, belirli süre içerisinde düzenlenmiş ödeme yöntemlerine sahip olan ve çeşitli derecede faiz miktarı içeren bankacılık hizmeti olarak tanımlanabilmektedir. Bankaların ihtiyaç sahibi olan kişilere verdiği bu krediler nakdi veya gayri nakdi olarak verilebilmektedir. Banka tarafından verilen kredilere banka kredileri denilir. Özellikle ihtiyaç duyulan meblağ yüksek seviyelerdeyse bankalara gidilip kredi talebinde bulunulmaktadır. Kökeni latince olan kelime hem bireylere hem de ticarethanelere verilebilir. Banka kredilerinin çok sayıda çeşidi bulunmaktadır. Bunun sebebi bankaların kredileri farklı isimler altında müşterilerine vermeleridir. Genel anlamda kredi çeşitleri şu şekilde özetlenebilir;
· Farklı niteliklere göre: Krediler nakdi veya gayri nakdi olarak verilebilir. Nakdi krediler ihtiyaç sahiplerine parasal olarak verilirken, gayri nakdi krediler para yerine geçebilecek teminat araçlarıyla verilmektedir.
· Vade sürelerine göre: Genel olarak kredileri kısa, orta ve uzun vade gibi zaman dilimlerini kullanır. Bir yılın altındaki süreyi kısa vadeli krediler, 1 ile 10 arasındaki süreyi orta vadeli krediler, 10 yıl ve üzeri süreyi uzun vadeli krediler oluşturmaktadır.
· Teminata göre: İhtiyaç sahibi kişiler kredi için başvurduklarında bankalar müşterilerinden ipotek için kullanacakları mal varlığı istemektedir.
· Yetkisine göre: Bankalar verdiği krediler kimi yerde şube yetkisi kimi yerde genel müdürlüğe bağlı olarak verilmektedir.
· İhtiyaca göre: İhtiyaç bakımından krediler üç kola ayrılmaktadır. Bunlar işletmenin faaliyetlerini sürdürülebilmesi, ihtiyaç krediler ve yatırım destekli kredilerdir.
Banka Kredisini Başka Bankaya Aktarma Nasıl Yapılır?
Alınan kredi başka bankaya taşımak isteyen kişilerin ilk olarak bankaya giderek kapatma bakiyesini öğrenmesi gereklidir. Kredinin taşınacağı gün kredi çekilen bankaya gidilerek kapatma bakiyesi öğrenilebilir. Kredi Kayıt Bürosu sisteminde krediyi taşıyacağınız bankanın borcu gözükecektir. İstenilen tutarda veya daha yüksek tutarda kredi başvurusu yapılarak yeni bankadan onay alınır. Bankadan onay alındıktan sonra borç transfer işlemleri gerçekleştirilecektir. Bu işlem sonucunda kredi borcunuz yeni banka tarafından eft yoluyla kapatılır ve size bildirilir. Borcu başka bankaya taşıma işlemlerinde borcunuz olan rakam size nakit verilmez, borcunuz direk olarak kapatılmaktadır. Yeni bankadan borcunuzdan yüksek bir kredi onaylanırsa borcunuz banka tarafından ödenir borcu aşan kısım ise nakit olarak size iade edilmektedir.
Banka Kredileri Haram Mı?
İslam dininde faiz kesin olarak haram kılınmıştır. Herhangi bir zaruret bulunmadığında faiz almak veya faiz vermek caiz olmayan durumlardandır. Bankalardan veya başka kurumlardan iş kurmak, iş genişletmek, ev almak, araba almak gibi amaçlara bağlı olarak alınan faizli krediler bu kapsamda değerlendirilmektedir. Yani faizli kredi almak veya vermek kesinlikle haramdır ve caiz değildir.
Banka Kredisi Devir Olur Mu?
Banka kredileri devredilebilmektedir. Bankalarda bulunan kredi notları ve devir alacak kişinin ödeme gücü uygun durumdaysa kredi devri gerçekleştirilebilmektedir. Bankalarda bulunan kredi notu devir alacak kişi için beklenilen ölçüde olmadığı durumlarda kullanılabilecek tek alternatif bulunmaktadır. Krediyi devir alacak kişi herhangi bir bankadan kendi üzerine ihtiyaç kredisi çekerek devir işlemlerini tamamlayabilir.
Banka Kredileri Ödenmezse Ne Olur?
Banka kredileri ödenmediği takdirde banka ilk olarak uyarı ibraz etmektedir. İki ay art arda ödenmeyen kredi borçlarında banka kişiye 30 günlük bir süre tanımaktadır. Kredi borcu yine ödenmezse yasal durumu takip ederek kredi faizinin en fazla %30’una denk gelecek şekilde gecikme faizi uygulamaktadır. Kredi borçları bu durumlardan sonra ödenmemeye devam edilirse banka tarafından kişi hesaplarına el konulmakta ve banka tarafından kişiye dava açılmaktadır.
Banka Kredileri Ne Zaman Belli Olur?
Banka kredileri gelişen teknoloji sayesinden artık daha kolay bir şekilde yapılmaktadır. İnternet ve cep telefonu kullanılarak yapılan başvurulan genel olarak cep telefonuna gelen SMS ile 5-10 dakika içerisinde belli olmaktadır. Başka banka şubesi kullanılarak yapılan kredi başvurularının belli olması süresi ise 1 ile 5 gün arasında değişkenlik göstermektedir.
Banka Kredi Çektikten Sonra Ölüm
Banka kredisi olan kişi öldüğü vakit bir takım durumlar ortaya çıkmaktadır. Bunlardan ilki vefat eden kişi hayat sigortası yaptırmadıysa borçları yasal varisler tarafından üstlenilmektedir. Hayat sigortası olmayan ve kredi borcu olan kişi çektiği krediye bir kefil gösterdiyse bu durumda kefil kişi takip altına alınmaktadır. Kefil bulunmadığı vakitlerde mirasçı ve yasal varislerden tahsil yoluyla kredi borcu temin edilmektedir.