Haciz Hangi Koşullarda Gelir?

Haciz Hangi Koşullarda Gelir?
27.10.2021 12:31
Haciz Hangi Koşullarda Gelir? Eşten dolayı haciz gelir mi, kefillikten dolayı haciz gelir mi, haciz sırası neye göre belirlenir, haciz ne kadar borca gelir? Sorularını sizler için cevapladık.

Birçok insan zaman zaman maddi durum açısından sıkıntı yaşamaktadır. Bu sıkıntıları aşmak adına ise banka gibi yerlerden kredi çekmektedir. Bu borçların geri ödemesi yapılmadığı zamanlar da ise haciz ile karşı karşıya kalınabilmektedir. Bu durum tam olarak icra takibinin başlaması ile kesinleşir. Bu yüzden borçlunun taşınır ve taşınmaz mallarına, belirtilen borç miktarınca el konulur. Bu devlet haciz memurları tarafından yapılırken, aynı zamanda devlet eli ile gerçekleşir. Bu süreçte haciz yapılacak yerde ki mallara el konulur. Haciz olması için bazı şartlar gerekliyken, bu şartlar yerine geldiği zaman icra takibi başlar ve mallara haciz konulur. Bu durumun oluşması için öncelikle, borçlu kişinin borcunu mutlaka ödememesi gerekir. Yetkili yerlerinde takip kararını alıp, bu kararın kesinleşmesi gerekir. Son olarak, ödeme emri tebliği üzerinden belirlenen 7 günlük sürenin geçmesinden sonra bu haciz işlemi uygulanır. Bu süre aralığında bir itiraz yoksa yasal olarak haciz işlemi yapılabilir. Çok tatsız bir konu olarak bilinen haciz işlemi, birçok insanı zor duruma sokmaktadır. Yani son tebligattan sonra mutlaka gereken itirazlar yapılmalı olup, bu işleme müdahale edilmelidir.

Eşten Dolayı Haciz Gelir Mi?

Haciz işlemi pek tatsız bir konu olurken, pek çok insan ödenmemiş borçları yüzünden bu işlemlere maruz kalmaktadır. Haciz işlemi borçluya uygulanan bir işlem olurken, borçlunun taşınır ya da taşınmaz mallarına uygulanır. Evlilik durumunda ise bu borç yine borçlu eşi etkilemektedir. Yani eşlerden birinin borcu yüzünden diğer eşin mallarına haciz uygulanmaz. Mesela koca yüzünden haciz gelirse, bu kadını etkilemeyerek, kadının üstüne olan şeylere haciz uygulanamaz.

Kefillikten Dolayı Haciz Gelir Mi?

Zaman zaman insanlar birbirleri için kefil olabilmekte olup, bu kefillik yüzünden sorunlar yaşayabilmektedir. Asıl borçlu, borcunu ödemediği zaman alacaklı haciz yoluna gidebilmektedir. Hatta alacaklı ile beraber kefile de haciz koydurabilmekte olup, alacağını tahsil edebilmektedir. Bu durumda kefilin malları üzerine de haciz konulabildiğini göstermektedir. Bunun yanında hapis cezası söz konusu olmazken, sadece haciz işlemi uygulanabilmektedir.

Haciz Sırası Neye Göre Belirlenir?

Haciz işlemlerinde sadece ana borç, faiz ve takip masrafları kadar bir tutar haczedilebilmektedir. Bu mallar haczedilirken, yokluğu borçluya az yük teşkil edecek malların haczedilmesine dikkat edilir. Bu malların en kolay satılacak olanları ilk sırada haczedilir. Yani ilk sıra çekişmesiz mallar olarak karşımıza çıkarken, çekişmeli mallar ise daha sonra gelir. Bu konuda ilk önce nakit paraya en kolay çevrilebilecek mallar, hemen haciz edilip, bu malların çekişmesiz kategorisinde yer alması gerekir.

Haciz Ne Kadar Borca Gelir?

Haciz bir borcun ödenmemesi durumunda gelişirken, özellikle bankalar bu işleme sıkça başvurmaktadır. Bankaya olan borcunuz ister 200 TL isterse 300 TL olsun ödemediğiniz zaman, maaşınıza haciz konulup buradan karşılanır. Yani haciz işlemi küçük meblağlarda maaşa ya da bankada ki paraya konulabilir. Daha yüksek paralarda ise eve haciz gelebilmekte olup, buna göre işlemler yapılır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir