Balsamik sirke hem Türk mutfağında hem de dünya mutfaklarında sıklıkla kullanılan bir lezzet artırıcıdır. Fermente yolu ile elde edilmesinden dolayı son derece sağlıklıdır. Salata soslarından, et marinesine kadar birçok alanda kullanım alanı bulunan balsamik sirkenin yaklaşık 900 yıldır tüketildiği bilinmektedir. İlk olarak üretildiğinde tonik ya da şarap niyetine tüketilen bu besin, İtalyan şeflerin de sık kullanımı ile genel bir kullanım alanına ulaşmıştır.
Balsamik sirke fermentasyon tekniği ile üretildiğinden dolayı insan sağlığına faydalı pek çok özellik taşımaktadır. Kalp sağılığının korunması ve desteklenmesi, hormon üretimini artırması, mide sağlığına iyi gelmesi, vücuttaki bakteri ve toksinleri uzaklaştırması bilinen faydalarından bazılarıdır. Yapımına olgunlaşmış beyaz sirkenin kullanıldığı balsamik sirke özel sıkım teknikleri ile daha lezzetli hale getirilir.
Balsamik Sirke Helal Mi?
Sirke ilk olarak şaraba dönüştürülerek elde edilir. Bu durum beyaz sirke, üzüm sirkesi, elma sirkesi ya da erik sirkesi için de geçerlidir. Balsamik sirkenin üretilmesi için de ilk olarak şaraba dönüştürülmesi şarttır. Şarap oluşumun ardından gerekli işlemler yapılır ve alkol oranı sirkeden uzaklaştırılır. Dolayısı ile her sirkede aynı teknik uygulandığından dolayı balsamik sirkeye haram ya da caiz değil demek mümkün değildir. Kuran’da geçen ayetlere bakıldığında sirke tüketimi tavsiye edilir. Buna ek olarak peygamber efendimiz de ‘sirke ne güzel katıktır’ diyerek sirke tüketimini desteklemektedir.
Balsamik Sirkeli Tarifler Nelerdir?
Koyu kıvama sahip olan balsamik sirkenin lezzet verici olarak kullanabileceği pek çok tarif bulunmaktadır. Kısa kısa tariflere geçecek olursak;
-Balsamik sosunda bekletilmiş tavuk filetolar hazırlanabilir ve yüksek ateşli ızgarada pişirilebilir.
-Domates ve mozarella peyniri ile hazırlanan salatalara tat vermesi için zeytinyağı ile karıştırılarak dökülebilir.
-Domates, soğan, salatalık ve sivri biberlerle hazırlanmış olan çoban salatalara sos olarak dökülmelidir. Buna ek olarak limonda kullanılmalıdır.
-Balsamik sirke ile hazırlanan makarna sosları da pişme esnasında dökülerek makarnanın lezzetini artırabilir.
Balsamik Sirke Kalorisi Nedir?
Balsamik sirke yüksek oranda şeker içermesi nedeni ile nispeten yüksek bir kaloriye sahiptir. Yaklaşık bir çay bardağına tekabül eden 100 gram balsamik sirkenin kalorisi 88,2’dir. Özellikle diyet programlarında kullanılması için uygunluğu tartışmalıdır. Fakat cüzi miktarlarda salatalara eklenerek tüketilmesi, kalori bakımından büyük problemler yaratmayacaktır.
Balsamik Sirke Nasıl İçilir?
Yalnızca beden sağlığı için tüketilmesini isteyen genel olarak damak tadına uygun bulmayan kişiler olabilir. Bu noktada sirkenin nasıl içileceğine dair sorular akla gelmektedir. Bir bardak ılık su içerisine yaklaşık olarak iki çorba kaşığı konulup homojen bir şekilde karıştırılmalı ve özellikle sabahları içilmelidir. Buna ek olarak taze sıkılmış limon suyu ile karıştırılan balsamik sirke de nispeten daha keyifli bir tüketim şekli sunmaktadır.
Balsamik Sirke Nerede Satılır?
Balsamik sirke hızlı tüketim çağında pek çok market ve sanal pazaryerlerinde rahatlıkla bulunabilir. Ayrıca Aydın, Muğla gibi üzüm üretiminin yüksek olduğu bölgelerde el yapımı balzamik sirke satan yerler de bulunur. Kısacası en küçük çaplı marketlerde bile çeşitli markaların çatısı altında satışa sunulur.
Balsamik Sirke Ne İçin Kullanılır?
Balsamik sirke hem salatlarda hem de yemeklerde sıklıkla kullanılan bir ara malzemedir. Özellikle restaurant yemeklerinde kullanımı yaygındır. Evde kullanılmak istendiğinde en fazla bilinen kullanım alanı salata soslarıdır. Balsamic sirke, limon, saf zeytinyağı ve sarımsak tozu ile hazırlanan bu karışım hem yeşillik salatalarında hem de çoban salatasında rahatlıkla kullanılabilir.
Balsamik sosun bir diğer kullanım alanı ise sebze sotelerdir. Soteleme esnasında bir parça konulan bu sirke, biber ve diğer sebzelerin karamelize olmasına yardımcı olacağından lezzet performansını da arttırır.
Ayrıca kırmızı et, balık ve tavukların ızgaraya gitmeden evvel bekletildiği marine soslarında kullanılır. Hem etlerin daha fazla yumuşamasına neden olur hem de daha farklı bir aroma katar.
Balsamik Sirke Ve Normal Sirke Arasındaki Fark Nedir?
-Balsamik sirke tıpkı şarap gibi yıllandırılır fakat normal sirkelerde bu işleme gerek duyulmaz.
-Balsamik sirke yapımında normal sirkeye nazaran daha kaliteli ve olgunlaşmış üzümler tercih edilir.
-Balsamik sirkenin aroması beyaz sirke ile kıyaslandığında çok daha lezzetli ve keskindir.
-Balsamik sirke çok daha yoğun kıvama sahiptir.
-Balsamik sirke kahverengi bir renge sahipken, normal sirkeler daha beyaz renkli ve seyrek bir kıvamdadır