Dut Pekmezi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

 Dut Pekmezi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?
25.09.2021 16:00
Dut yaz mevsiminin sonlarına doğru yetişmeye başlar. Dut pekmezi nasıl yapılır, faydaları ve zararları nelerdir? Dut pekmezi fiyatı nedir, kaç kaloridir? Dut pekmezi hakkında merak edilen sorularınızı derleyip yanıtladık. Dut pekmezi nasıl yapılır, faydaları nelerdir, fiyatı nedir, kaç kaloridir, zararları nelerdir? Tüm bu soruları sizin için derledik.

Taze iken veya kurutulmuş bir şekilde tüketilebilir. Her ikisi de insan sağlığına çok faydalıdır. Ayrıca dutların ezilerek şıra gibi yapılır. Daha sonra bu şıra adı verilen sıvı bir tencereye alıp kaynatılır. Bu da dut pekmezi olarak adlandırılır. Dut pekmezi Artvin, Kastamonu, Ankara, Malatya, Elazığ, Yalova ve Tokat illerinde meşhur bir kahvaltılıktır. Hem çok lezzetli hem de epey sağlıklıdır. Öncelikle hızlıca kana karışabildiği için kan şekerini düzenler ve enerji verir. Bu nedenle hamilelerin ve gelişim çağındaki çocukların tüketmesi gereklidir. Kış aylarında vücut direncini artırır, soğuğa karşı korur, bronşit ve astım hastalıklarının tedavisinde etkilidir. Kan yapıcı özelliği sayesinde kansızlığı önler. Ağızda çıkan pamukçuk, aft gibi problemleri giderir, cildi gerginleştirir, parlatır, saç dökülmesini ve kırılmasını önler. Karaciğer, böbrek ve mide sağlığına iyi gelir. Ancak her besin gibi dut pekmezinin de uygun miktarda tüketilmesi gerekir. Çünkü gerektiğinden fazla tüketilmesi kan şekerini yükselterek diyabete neden olabilir. Ayrıca sindirim sistemine zarar verir ve mide bulantısı, kusma ve ishale yol açar. Früktoz intoleransına sahip kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olur. Bu nedenle evde doğal yöntemlerle hazırlamak ve az az tüketmek gerekir. Dut pekmezinin nasıl hazırlandığı, kaç kalori olduğunu, besin değerlerini, faydalarını ve zararlarını detaylı bir şekilde öğrenmek için yazımızın devamını okuyabilirsiniz. 

Dut Pekmezi Nasıl Yapılır?

Dut pekmezinin evde doğal yöntemlerle hazırlanması ve tüketilmesi önerilir. Öncelikle taze dutlar toplanır ve çürüklerinden, olgunlaşmamışlarından ayrılır. Daha sonra soğuk suyla hızlı bir şekilde yıkanır. Ardından derin bir tencereye su alınır, kaynatıldıktan sonra içerisine dutlar atılır. Dutların parçalanmaması için çok karıştırmadan yavaş yavaş pişirmek gerekir. Daha sonra kevgir yardımıyla dutlar alınır ve başka kaplara aktarılır. Tencerede kalan su ise biraz daha kaynatılır. Dut pekmezi elde etmek için bir başka yöntem ise dutları ezmektir. Dutlar ezildikten sonra şıra gibi bir kıvam alır. Bu şıra ise tencereye aktarılır ve kaynatılır. Dut pekmezi ılıdıktan veya tamamen soğuduktan sonra tüketilir.

Dut Pekmezi Faydaları Nelerdir?

Dut pekmezinin vücuda pek çok faydası bulunur. İçerisinde kalsiyum, magnezyum, potasyum ve demir mineralleri bulunur. Ayrıca tam bir karbonhidrat ve enerji deposudur. Böylece kan şekerini düzenler, sindirim sistemini destekler, sinir sistemini güçlendirir, böbreklerin fonksiyonlarını yerine getirmesi için yardımcı olur, mide hastalıklarını önler, kemikleri güçlendirir, kemik erimesi riskini azaltır, kansere karşı koruyucudur, kan pıhtılaşmasını önler, kansızlığı önler, kolesterolü dengeler, kadınlarda adet ağrılarını dindirir, uterus kaslarına yararlıdır, karaciğeri temizler ve göğüs ağrılarını azaltır.

Dut Pekmezi Kaç Kaloridir?

100 gram dut pekmezi yaklaşık 300 kaloridir. Günde 2 yemek kaşığı dut pekmezi tüketildiğinde yaklaşık 60 kalori alınır. İçinde bol miktarda karbonhidrat bulundurur ve tam bir enerji deposudur. Ayrıca demir, magnezyum, potasyum ve kalsiyum açısından da zengindir.

Dut Pekmezi Zararları Nelerdir?

Dut pekmezi karbonhidrat ve enerji deposudur. Ayrıca içinde bulunan vitamin ve mineral sayesinde pek çok hastalığa iyi gelir ve sindirim, sinir, bağışıklık sistemlerine yardımcı olur. Kan şekerini düzenler, kolesterolü dengeler ve kemikleri güçlendirir. Ancak çoğu besinde olduğu gibi dut pekmezinde de fazla tüketim zararlıdır. Kan şekerini yükselttiği için diyabet hastalarının tüketmesi sakıncalıdır. Ayrıca sindirim sisteminde olumsuz etkiler bırakabilir. Mide bulantısı, kusma ve ishal şikayetlerine neden olur.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir