Babalık testi halk arasında DNA testi olarak bilinen ve ülkemizde de dünyada da sıklıkla yaptırılan bir testtir. DNA testleri pek çok adli vaka ve diğer kriterler için yapılsa da en fazla ihtiyaç duyulan alan anne ve babalık testleridir. Belirsizliklerin ortadan kalkması, yargıya yardımda bulunması ve dava süreçlerinin hızlıca çözüme kavuşmasında etkisi olan babalık testleri özellikle şaibeli gebeliklerde sıklıkla yaptırılmaktadır. Babalık testlerine ilişkin yapılan DNA analizlerinin yalnızca babayı belirleyen unsurlar taşımadığı aynı zamanda da pek çok kriter ve detayı da şekillendirdiği bilinmektedir. Bir saç örneği, ya da tükürük salgısı ile bakılan babalık testlerinde laboratuvar ortamında bir inceleme söz konusu olduğundan dolayı son derece güvenilirlikten bahsetmek mümkündür.
Yaradılışımız gereği ebeveynlerimizde yer alan her bir genetik kod ve yazılım, anne ve babamızdan birer parça gelerek birer karışım halinde bizlere endekslenmektedir. Bu testler babalık sorunlarının çözümüne katkıda bulunurken aynı zamanda da bazı atalık bilgileri, kökler ve soy hakkında da önemli bilgiler edinilmesinde yardımcıdır. Dudak içinden verilen doku örneği, tükürük salgısı ve ufacık bir saç telinden bile çıkarılan bu analizler günümüz tıp teknolojisinin en ileri seviyeleri arasında yer almaktadır. Vücutta yer alan proteinlerin bu bilgileri sağladığı bilindiğinden dolayı kişilerden örnek alınan yerler genelde buralar olmaktadır. Hemen hemen adli olayların her birinde ve aile hukukunda da sıklıkla başvurulan babalık testi hakkında akıllara takılan sorular ve bu soruların ayrıntılı yanıtları sizlerle…
Babalık Testi Şartları Nelerdir?
Babalık testlerini yaptırılması en gerekli görülen durumlarda ve hem annenin hem de babanın rızasının olduğu durumlarda yaptırılan bir testtir. Özellikle aile kavramının ve mahremiyetin zedelenmemesi için bu testi yapan devlet kurumları ya da özel sağlık kurumları bu testi yapabilmek için bazı şartları aramaktadır. Babalık testi için gerekli görülen şartlar ise şu şekilde sıralanabilir;
· Resmi olarak hem anneden hem de babadan izin alınması şartı aranmaktadır.
· Babalık testi yaptırmak isteyen kişini resmiyette bahsi geçen çocuğun babası olması şartı aranır. Kısacası çocuğun kimliğinde yer alan baba, bu test için başvuruda bulunabilir.
· Hem babanın hem de çocuğun her türlü kimlik beyanını ibraz etmesi zorunluluğu aranmaktadır.
· Testler tükürük ya da yanak içinden alınan örneklerle yapılmaktadır. Bunun kabul edilmesi gereklidir.
Babalık Testi Yasal Mı?
Evet. Babalık testi yaptırılmasında hukuka aykırı nitelikte olan bir durumdan bahsedilmesi doğru değildir. Bu test hem özel hastanelerde hem de devlet hastanelerinde yaptırılabilir. Fakat devam etmekte olan ya da yargı sürecinde olan bir davaya ibraz için bu test yaptırılmak isteniyorsa devlet hastanesinden özel izinle yaptırılan belgeler kabul görür. Bu durum unutulmamalıdır. Kısacası devlet nezdinde özel hastanelerden alınan babalık testlerini bir nitelik taşımadığı bilinmelidir.
Babalık Testi Güvenilir Mi?
Evet. Babalık testleri son derece güvenilir nitelikte olan testlerdir. Bu testlerde bilimden ve adli kriminolojiden yarar sağlandığı için hata yapma olasılığı neredeyse hiç yok denecek kadar azdır. Yüzde yüze yakın net sonuçlar veren bu testlerin güvenilirliğine adli mahkemeler ve hakimler de itimat etmektedir.
Babalık Testi İçin Nereye Başvurulur?
Babalık testi eğer bir davanın sürdürülebilmesi ve aydınlatılabilmesi için isteniyorsa Türkiye’de yer alan adli tıp kurumlarından herhangi birine başvurularak bu test yaptırılması gerekebilir. Zaten davaların aydınlatılabilmesi için yaptırılan testlerde yalnızca devletin yaptığı babalık testleri kabul görmektedir. Öte yandan eğer bir kişi bir dava nezdinde olmadan babalık testi yaptırmak istiyorsa özel kliniklere ve hastanelere başvurmalıdır. Burada gerekli doğru yönlendirmeler yapılmış olacaktır.
Babalık Testi Ne Kadar Sürüyor?
Babalık testi veren kişiler alacakları sonuçların kaç gün içinde geleceğini merakla bekliyorlar. Bunun nedeni ise bu sürenin son derece gergin geçmesidir. Bakıldığında örnek alınan bir kişinin testini sonuçlanması için gereken ortalama süre beş gün ila on gün arasında değişmektedir. Elbette bu süre kurumun iş yoğunluğuna göre artıp azalabilir.
Babalık Testi Anne Karnında Yapılır Mı?
Evet. Uzun zamandan beridir yurt dışında yapılan bu uygulama ülkemizde henüz çok kısa bir süredir yapılmaktadır. Uygulanan işlemin ismi DDC olmakla birlikte, hem anneye hem de bebeğe herhangi bir zarar gelmeden ve yüzde yüz doğru sonuçlar vererek yapılabilmektedir.