Avokado Tüketimi Hakkında Bilgiler Nelerdir?

Avokado Tüketimi Hakkında Bilgiler Nelerdir?
15.08.2021 10:30
Avokado, hem meyve hem de sebze olarak tüketilebilen besinler arasında yer alır. Bizler de avokadonun faydaları nelerdir?, avokado kaç kaloridir?, avokado nasıl yenir?, avokado besin değeri nedir?, avokado bozulur mu?, avokadoda hangi vitaminler var?, avokado evde nasıl yetiştirilir? ,avokado güneş sever mi?, avokado günlük ne kadar tüketilmeli?, avokado hemen nasıl olgunlaşır?, avokado içi kararınca yenir mi?, avokado nasıl soyulur? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Avokado, hem meyve hem de sebze olarak tüketilebilen besinler arasında yer alır. Tropikal meyve olarak adlandırılan avokado, doğanın sunduğu doğal bir tereyağ olarak da adlandırılmaktadır. Besin değerleri açısından bakıldığında tamamı yağdan oluşmaktadır. Olgunlaştığında tüketilen ve diyet listelerinin vazgeçilmez bir ögesi olan avokado, günümüzde yaygın bir tüketime sahip olmasa da oldukça popüler bir üründür. Dış kabuğu yeşil olan ve içi yeşil olan bu meyve, oldukça büyük bir çekirdeğe sahiptir.

Dalından koparılıp tezgahlarda yerini aldığında elma ya da armut kadar serttir. Fakat bu şekilde tüketimi lezzet açısından ve dokusu açısından keyifli değildir. Belli bir süre olgunlaştırılıp, yumuşatıldıktan sonra tüketimi oldukça uygun bir şeklidir. Olgunlaştıktan sonra salata, mezeler ve kahvaltılık ezmesi için uygun olan avokado, tezgahlardan temin edildikten sonra evde gazete kağıdına sarılmalıdır. Karanlık bir bölgede bekletilen avokadonun buzdolabı koşullarında saklanmaması önerilir. Tüm bunlara ek olarak patates püresi kıvamına gelen avokadonun kabuğu kolaylıkla soyulacaktır.    

Avokadonun Faydaları Nelerdir?

-Sağlıklı yağlar bakımından zengin bir besindir.

-Gebelik döneminde tüketildiğinde mide bulantılarını giderir.

-Kalp sağlığını koruyucu bir etkiye sahiptir ve damar sağlığına iyi gelir.

-Cilt lekeleri ve cilt kırışıklıklarını gidericidir.

-Kansere sebebiyet veren serbest radikallerin bloke edilmesinde etkilidir.

-K vitamini bakımından zengin bir meyve olarak bilinir.

-Nefes kokularının giderilmesinde etkilidir.

-Saç bakımında ihtiyaç duyulan nemlendirici doğal yağ avokado tarafından tek başına karşılanabilir.

-Böbrek sağlığının korunması ve desteklenmesinde fayda sağlar.

-Kilo kontrolünde dengeleyici bir güce sahiptir.

Avokado Kaç Kaloridir?

Avokado kalori bakımından yüksek enerjiye sahip bir meyve değildir. Farklı boyutlarda bulunan avokadonun gramlarına bakılarak kalori değeri hesaplanır. Fakat 100 gram avokado olarak ele alındığında, yaklaşık 160 kalori olduğunu belirtmek mümkündür.

Avokado Nasıl Yenir?

Beslenme rejiminde avokadonun yer almasını isteyen kişilerin en çok merak ettiği konulardan bir tanesi de nasıl avokadonun nasıl yenildiğidir. Üç farklı tarifi bulunan avokado tüketimine birlikte bakalım;

-Avokado Salatası:

Avokado salatası için yapılması gereken ayrıca bir işlem bulunmaz. İster mevsim salatası ister çoban salatasının içine sevilen boyutlarda kesilerek eklenir. Sevilen salata sosu eklenerek tüketilebilir. Fakat avokadonun lezzetinin açığa çıkartılması için karabiber ve bol miktarda taze limon ile tüketilmesi gerekmektedir. Avokado doğal bir yağ kaynağı olduğundan dolayı ekstra zeytinyağı kullanımına gerek duyulmaz.

-Avokado Ezmesi:

Olgunlaşmış bir bütün avokado alınır ve üzerine bir limon suyu sıkılarak homojen bir kıvam elde edilir. Ardından karabiber ve dövülmüş sarımsaklar eklenir. Dilenirse üzerine tuz ve ceviz de eklenir ve karıştırılır. Ekmek üstü kahvaltılarda baz olarak kullanılabilir, cipsler için dip sos halinde tüketilebilir.

Avokado Besin Değeri Nedir?

100 gramı 160 kalori olarak bilinen avokadonun 100 gram üzerinden hesaplanan besin değeri ise şu şekildedir;

-Yaklaşık 8.5 gram karbonhidrat

-2 gram protein

-14.66 gram yağ

-7 mg sodyum

485 mg potasyum

Avokado Bozulur Mu?

Evet. Olgunlaştıktan sonra hemen tüketilmesi gerekir. İkiye bölündükten sonra hızlı bir şekilde tüketilebilir. Aşırı olgunlaştığında ise iç dokusu kararacaktır. Bu durum artık çürüdüğüne işaret etmektedir. Dolayısı ile kullanılmaması gerekir.

Avokadoda Hangi Vitaminler Var?

Vitamin ve mineraller bakımından aşırı zengin olan avokadonun içerik özelliklerine bakıldığında;

-C vitamini

-E vitamini

-B1,B2, B3, B5, B6, B9 vitaminleri

-Beta karoten

-Potasyum

-Manganez

-Fosfor

-Çinko

-Omega 3

Avokado Evde Nasıl Yetiştirilir?

Evde de yetiştiriciliği yapılan avokadonun yetiştirilme aşamalarına bakalım:

İlk Aşama: Avokado içerisinde ki çekirdek yerinden çıkarılmalı, bol su ile yıkanmalıdır.

İkinci Aşama: Çekirdeğin ortadan ve alttan delinmesi sağlanmalıdır. (kürdan yardımı ile)

Üçüncü Aşama: Kürdan batırılmış halde bulunan çekirdeği bir bardak su üzerinde sabitleyin ve bekleyin.

Dördüncü Aşama: Filizlenme aşamasını bekleyin ve ardından dikkatli bir şekilde alınıp uygun toprağa sahip saksı içine dikilmelidir.

Avokado Güneş Sever Mi?

Evet. Fakat ilk filizlenmeye başladığı zamanlarda güneşten hoşlanmayacağı bilinmelidir. Biraz daha büyüdükten ve kök saldıktan sonra güneşli bölgelerde bekletilmesi önerilmektedir.

Avokado Günlük Ne Kadar Tüketilmeli?

Avokadonun içeriğinde yer alan protein, karbonhidrat, yağ, potasyum, B vitaminlerinden tam fayda alınması ve aynı zamanda yüksek kalori miktarı alınmaması bakımından önerilen miktar yarım avokadodur. Eğer yerli avokado ise bu biraz küçük kalabilir. Bu durumda ise tamamı yenebilir.

Avokado Hemen Nasıl Olgunlaşır?

Avokadonun keyifli bir şekilde yenilebilmesi için mutlaka olgunlaşması beklenmelidir. Bunun için gazete kağıdına sarılıp, oda sıcaklığında ve karanlık bir yerde iki ya da üç gün bekletilmesi önemlidir. Ayrıca gazete kağıdına sarılı olan avokadonun aynına bir adet elma da konulabilir.

Avokado İçi Kararınca Yenir Mi?

Hayır. İçi karardığında artık meyveniz çürümeye yüz tutmuş demektir. Hem besin değerlerini kaybedip hem de tatsızlaşacağından atılması önerilmektedir.

Avokado Nasıl Soyulur?

Avokado, olgunlaştığı takdirde oldukça kolay bir şekilde soyulabilir. Dik bir şekilde ikiye bölünüp, çekirdeği alındıktan sonra kaşık yardımı ile pürüzsüz bir şekilde kabuğundan ayrılabilir. Ayrıca bardak yardımı ile de rahatlıkla soyulabildiği bilinir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir