Bağırsak Kurtları Nasıl Olur?

Bağırsak Kurtları Nasıl Olur?
17.11.2021 14:53
Bağırsak Kurtları Nasıl Olur? Bağırsak kurtları için hangi ilaç iyi gelir, hangi doktora gidilir, hangi hastalıklara yol açar, ultrasonda görülür mü, konularını sizin için derledik.

Bağırsak kurtlarının ne olduğu çok merak edilmektedir. Biz de bu nedenle bağırsak kurtların ne olduğunu, nasıl ortaya çıktığını ve belirtilerini araştırdık. Bağırsak kurdu, tek hücreli olan ve çok uzun boyutlarda olan parazit çeşididir. İnsan vücudunda bağırsaklarda yaşarlar ve gıdalar ile beslenirler. Bağırsak parazitleri 2 çeşitte olabilir. Bunlardan birisi helminttir. Helmint çıplak gözle bile görülebilecek kadar büyüktür. Yassı ve yuvarlak şekilde olabilir. Ayrıca bunun dışında yaklaşık 50000 kadar türü vardır. Bağırsak kurtları arasında en yaygın olarak görülen kurtlardır. Diğeri ise protozoadır. Protozoa tek hücrelidir ve ancak mikroskop yardımıyla görünebilir. Yaklaşık 10000 tane türü vardır. Protozoa kurtları arasında en yaygın görülenleri Giardia Lamblia, Cyclospora Cayetanensis, Entamoeba ve Cryptosporidium’dur. Bağırsak kurtları genellikle yenilen içilen besinlerden dolayı ortaya çıkar. Özellikle iyi pişmemiş besinler tüketmek ve kirli yemekleri yemekten dolayı oluşur. Ağız yoluyla alınan bağırsak kurtları vücuda girer ve dışkı yoluyla da etrafa yayılır. Bağırsak kurtları olan kişinin kullandığı klozete oturmak, aynı havlu ve çamaşırları kullanmak bağırsak kurtlarının bulaşmasına neden olur. Bağırsak kurtları ile ilgili diğer merak edilen soru ve cevaplar için yazımızın devamını okumalısınız.

Bağırsak Kurtları İçin Hangi İlaç İyi Gelir?

Bağırsak kurtları bağırsaklarda yaşayan parazitlerdir. 2 çeşit bağırsak paraziti vardır. Bunlardan birisi çıplak gözle görülebilen helmint, diğeri ise ancak mikroskopla görülebilen protozoa’dır. Bağırsak kurtları ağız yoluyla vücuda girer ve dışkı yolu ile de bulaşır. Bağırsak kurtları fark edildiği zaman tedavi edilmesi gereken bir sorundur. Çünkü çok fazla ishale neden olur ve ileri durumlarda dehidrasyona neden olabilir. Bu da hayati tehlikeye yol açan bir problemdir. Bağırsak kurtları için doktorun önereceği ilaçlar kullanılmalıdır.

Bağırsak Kurtları İçin Hangi Doktora Gidilir?

Bağırsak kurtları bağırsaklarda yaşayan parazitlerdir. Bazı yiyecek içecekler ile beraber vücuda girer ve aşırı ishale neden olur. Bu nedenle ciddi bir hastalıktır ve acilen doktora gitmek gerekir. Bağırsak kurtları bazı belirtiler ile kendini belli eder. Bunlar; karın ağrısı, şiddetli ishal, şişkinlik, mide bulantısı, kusma, kilo alma problemi, kansızlık, anüste kaşıntı ve kızarıklıktır. Bu belirtiler görülüyorsa gastroenteroloji bölümüne gidilmelidir. Doktor hastanın şikayetlerini dinledikten sonra bazı kan ve gaita testleri ister. Bu testlerin sonucunda bağırsak kurdu teşhisini koyar. Daha sonra hastaya bazı ilaçlar reçete eder. Ayrıca hastanın iyileşme sürecinde kıyafet, çamaşır, çarşaf ve havlularını tekrar yıkayıp ütülemesi ve öyle kullanması gerekir.

Bağırsak Kurtları Hangi Hastalıklara Yol Açar?

Bağırsak kurtları ciddi bir hastalıktır. Yiyecek ve içeceklerden ağız yoluyla bulaşır, ayrıca bağırsak kurdu olan kişilerle yakın temasta bulunmak ve cinsel ilişkiye girmek de bulaşmasına neden olur. Bağırsak kurtları az pişmiş et, et ürünleri yemek, meyve-sebzeleri yıkamadan yemek, kirli su içmek, hijyen kurallarına uymamak, parmak emme ve tırnak yemek ile ortaya çıkar. Bağırsak kurdu olan kişilerle aynı havlu ve çamaşırları kullanmak, anal cinsel ilişkiye girmek ile bulaşır. Bağırsak kurdu olan kişilerde mide bulantısı, kusma, ishal, karın ağrısı ve anüs kaşıntısı gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler görüldüğünde derhal gastroenteroloji bölümüne gidilmelidir. Doktorun vereceği ilaçları kullanılmalıdır. Bağırsak kurtları tedavi edilmediğinde şiddetli ishale neden olur. Bu da zamanla vücutta su kaybına yani dehidrasyona yol açar. Dehidrasyon da hayatı tehdit eden ciddi bir sorundur. Ayrıca kişide kilo vermeye neden olur.

Bağırsak Kurtları Ultrasonda Görülür Mü?

Bağırsak kurdu bağırsaklarda yaşayan, uzun boylu olabilen tek hücreli parazitlerdir. Yiyecek ve içiecek ile vücuda girer. Bağırsak kurtları 2 çeşitte olabilmektedir. Bunlardan birisi tek hücrelidir ve mikroskop yardımıyla görülebilir, diğeri ise çıplak gözle bile görülebilir. Bağırsak kurtları çiğ et yemek, kirli su içmek, meyveler sebzeleri yıkamadan yemek, el hijyenini sağlamamak gibi nedenlerle ortaya çıkar. Ayrıca ortak havlu, çamaşır, çarşaf kullanımı ile bulaşabilir. Cinsel ilişki sırasında dışkı ile temas edildiğinde de bulaşıcıdır. Bağırsak kurtları kişide karın ağrısı, mide bulantısı, ishal, kusma, anüste kaşıntı gibi semptomlar ile belli olur. Bu belirtiler görüldüğünde doktora gidilmelidir. Doktorun önerdiği ilaçlar kullanılmalı ve hijyene çok dikkat edilmelidir. Tedavi süresi boyunca her zaman temiz, ütülenmiş kıyafetler giyilmeli ve anal ilişkiden kaçınılmalıdır. Bağırsak kurtları bazı laboratuvar testleri ve MR, ultrasın gibi görüntüleme testleri ile teşhis edilir.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir