Artos Dağı Efsanesi Nedir?

Artos Dağı Efsanesi Nedir?
18.06.2022 11:05
Diğer adı Çadır Dağı olan Artos Dağı, Van şehrinin Gevaş ilçesindeki 3,550 metre yüksekliğinde sönmüş olan yanardağ olmaktadır. Artos Dağı’nın türü stratovolkan olmaktadır.

Artos Dağı’nın efsanesi şudur; Konuşlanmak amacı ile pek çok dağ arayışına giren Hz. Nuh, en iyi şekilde yerleşebileceği Ağrı Dağı’na kadar uzun yol alır. Hz. Nuh, gemisi ile beraber Artos Dağı’na ulaştığı vakit dağın muazzamlığı karşısında gözyaşlarını tutamaz. Bu sebeple de olayın yaşandığı günden itibaren dağ Artos yani gözyaşı adı ile bilinmektedir.

Artos Dağı İlimizdedir?

3,550 metre yüksekliğine sahip sönmüş bir yanardağ olan Artos Dağı, Van ilimizin Gevaş ilçesinde bulunmaktadır. Diğer isminin Çadır Dağı olmasının nedeni Güneydoğu Torosların devamı olması anlamında dağın görünüşü nedeni ile olmaktadır.

Doğal hayvan varlıklarının birçoğu fazla avlanma sebebi ile kaybolmuş durumdadır. Fakat hala kurt, ayı, tavşan, keklik tarzındaki hayvanlar yaşamaya devam etmektedir. Artos Dağı’nda kurşun cevheri bulunmaktadır. Hızlı esmekte olan rüzgar ile aynı anda rüzgar türbinleri kurmaya müsait olan bir yer olmaktadır. Artos Dağı, kelebek türlerinin çeşitliliği bakımından dünyanın en önemli yerlerinden biri olmakta olurken dağcıların da gözdesi durumunda olmaktadır. Botanikçilerin ve doğaseverlerinin en gözde ziyaret yeri olmasının nedeni, kelebek popülasyonu olmaktadır. Artos Dağı, kükürt yataklarına da sahiptir. Ve Artos adı Ermenis’tan da erkek ismi olarak kullanılmaktadır.

Artos Dağı Kaç Metredir?

Artos Dağı yaklaışık olarak 3,550 metre yüksekliğe sahip olmaktadır. Oldukça büyük bir dağ olan Artos Dağı, Güneydoğu Toroslarının da devamı olma niteliğine sahip olmaktadır. Dağın güney tarafı ile kuzey tarafı arasında Van Denizi’nin oluşturmuş olduğu mikroklima sebebi ile iklim yönünden oldukça önemli farklılıklar bulunmaktadır. Havanın iklimini, soğuk ve sert rüzgarlara karşı yumuşatmaktadır. Artos Dağı, kükürt madenini barındırması sebebi ile rüzgar enerjisine de uygun olmaktadır. 

Neredeyse 200 cins kelebek bulunduran bu dağa, her yıl dünyanın her yerinden ziyaretçi gelmektedir. Bilim adamlarının bu dağı bu kadar değerli bulmasının sebebi ise, sıradağı ve volkanik dağ özelliği, florası ve faunası nedeni ile olmaktadır. Artos Dağı’nı, dünya üzerinde aynı kategoriye koyulabilecek tek dağ da Yeni Zelanda’da bulunmaktadır. Dağcılı ve dağ kayakçılığına, tabanı ve zirvesi arasındaki yaklaşık olarak 1800 metrelik irtifası nedeni ile elverişli, olmaktadır. Ekolojik Turizmin yanı sıra trekking sporu bakımından da dünyadaki en çok tercih elden dağların arasında olmaktadır. Bütün muazzamlığı ile Akdamar Adasın’nın karşı tarafında bulunmaktadır Artos Dağı. Mükemmel manzarası ile de fotoğraf tutkunları ve doğaseverleri tatmin eder.

Artos Dağı Tırmanış Yapılıyor Mu?

Evet, Artos Dağı’na tırmanış yapılmaktadır. 3,550 metre yüksekliğe sahip olan bu dağa tırmanmayı düşünüyorsanız eğer, ister grup ile ister bireysel olarak gerçekleştirebilirsiniz. Aksiyon ve macera tutkunlarının gözde yerlerinden biri olan Artos Dağı’na tırmanmak, hem zihinsel olarak hem de fiziksel olarak çok iyi gelmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir