Arı Sokmasına Ne İyi Gelir?

Arı Sokmasına Ne İyi Gelir?
11.11.2021 21:30
Arı Sokmasına Ne İyi Gelir? Arı sokması ilk yardımı nasıl yapılır, iğne nasıl çıkarılır? Arı sokması zararlı mı? Arı sokmasına ne iyi gelir merak ediyorsanız bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Birçok insan zaman zaman bazı hayvanlar tarafından sokulur ya da ısırılır, bu durumlar bazen tehlikeli olabilirken, bazıları da o kadar riskli değildir. Bu sokmalardan bir tanesi olan, arı sokmaları da pek çok insanın başına gelebilmektedir. Çoğunluklu açık havalarda gerçekleşen bu durum, genelde özel bir bakım gerekmeksizin geçerken, bazı durumlarda tehlikeli olabilmektedir. Özellikle buna alerjisi olan insanların, hemen tıbbi yardım alması gerekmektedir. Birden fazla arı tarafından sokulmakta, yine tehlikeli sonuçlar doğurabilmekte olup, bu konuda dikkatli olmak gerekir. Her arı sokması, kendini belirli semptomlar ile belli ederken, sokulan yerin ani acıması ve şişlikle ortaya çıkar. Öncellikle yapılması gereken, şişlik için bu bölgeye buz uygulamak olacaktır. Bu şişliği biraz azaltmak adına iyi bir alternatif olmaktadır. Yine kaşıntı ve şişlik için evde varsa, difenhidramin gibi bir ilaç kullanılabilmektedir. Ağrıyı kesmek adına da ibuprofen ya da asetaminofen iyi alternatifler olmaktadır. Tabi ki daha ciddi bir sorun meydana gelmiş ise hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekirken, tedavi hemen uygulanmalıdır. Aksi bir durum gelişmedikçe, ortalama 3 ya da 4 gün içerisinde iyileşme görülmektedir. Ama söylenen şeyler yapılarak, bu etkileri hafifletmek mümkün olabilmektedir. O yüzden bu konu hakkında bilgi sahibi olmak önemli olurken, bu konuda bilgi alınmalıdır.

Arı Sokması İlk Yardımı Nasıl Yapılır?

Arı sokması genelde çok büyük bir problem olmasa da özellikle alerjisi olanlar ya da birden fazla sokulmalarda, büyük sorunlar olabilmektedir. Bu konuya dikkat edilmeli olup, bir arı sokmasında öncelikle, yaralı bölge yıkanmalıdır. Eğer iğne deri üstünde ve alınması kolaysa, bu bölgeden çıkarılabilir. Bu işlemlerden sonra, gerekli bölgeye buz uygulaması yapılıp, bölge soğutulmalıdır. Arı sokmalarında ilk yapılması gereken bunlar olurken, eğer alerji varsa, hemen en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Zaten sade bir defa sokma olmuş ve alerji yoksa genelde 3 ya da 4 gün içerisinde iyileşme sağlanır.

Arı Sokması İğne Nasıl Çıkarılır?

Zaman zaman hepimizin başına gelen arı sokmaları, bazıları için çok önemli olabilmektedir. Hele bu konuda alerjisi olanlar, bu durumun yaşanmaması için çok dikkatli olmaktadırlar. Arılar sokarken, deriye iğnelerini bırakır ve bu iğne şişme, kızarıklık, kaşıntı gibi durumlar meydana getirir. Bu sokmalarda bölge hemen kontrol edilip, iğne deri üzerinde ise hemen çıkarılmalıdır. Eğer deri altında kalmış bir iğne varsa, bu tırnaklar ile bastırılıp çıkarılmalıdır. Bunun yanında bir cımbızdan yardım alınıp, yine bu iğneyi çıkarmak mümkün olmaktadır. Çıkarılan iğneden sonra, bu bölge yıkanıp, buz tedavisi uygulanmalıdır.

Arı Sokması Zararlı Mı?

Bazı görüşlere göre bir tane arı sokması, bazı durumlara yarar sağlayabilirken, bu arının cinsine bağlı olmaktadır. Bunun yanında arı sokmaları eğer alerji varsa, arının cinsine göre toksik bir iğne taşıyorsa çok zararlı olabilmektedir. Bu zararlar vücutta birçok belirti ile kendini gösterirken, hemen tedavi edilmez ise ölüme kadar götürebilir. Bu yüzden arı sokmasının zararlı olup, olmadığı durma bağlı gelişmektedir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir