Arapsaçı Otu Nedir?

 Arapsaçı Otu Nedir?
06.08.2021 10:30
Şifalı bitkiler arasında en sık tercih edilenlerden biri de arapsaçıdır. Bizler de arapsaçı otu faydaları nelerdir?, arapsaçı otu zararları nelerdir?, arapsaçı otu nedir?, arapsaçı otu nasıl pişirilir?, arapsaçı otu buzlukta nasıl saklanır?, arapsaçı otu çayı nasıl yapılır?, hamilelikte arapsaçı otu yenir mi?, arapsaçı otu nasıl kavrulur?, arapsaçı otu nasıl kurutulur?, arapsaçı otu süt yapar mı? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Şifalı bitkiler arasında en sık tercih edilenlerden biri de arapsaçıdır. Akdeniz ikliminde yetişen bu bitki, otsu özelliktedir ve boyu yaklaşık olarak iki metreye kadar uzanabilir. Rezene familyasında olan arapsaçı otu, alternatif tıpta da sıklıkla kullanılmaktadır. Ağrı kesici özelliği olması nedeni ile geleneksel merhemler içerisinde de yer alır. Baş ağrılarını gidermesi ve kas eziklerinde kullanılması ile bilinir.

Arapsaçı otunun oral yoldan kullanıldığında bağırsakları rahatlattığı bilinmektedir. Emziren annelerinde sıklıkla kullandığı ve süt artırıcı özellikte olan arapsaçı otu, özellikle laktasyon dönemlerinde önerilir. Sağlık endüstrisinde ve yemek sektörün de kullanım alanı bulunan arapsaçı otu, tüketim açısından oldukça rahat bir kullanım sağlar.

Arapsaçı Otu Faydaları Nelerdir?

Şifalı bitkiler arasında yerini alan arapsaçı otunun, insan sağlığın a olan pek çok faydasından bahsetmek mümkündür. Bu faydalar ise şu şekilde sıralanabilir;

-Analjezik etkisi ile bilinen arapsaçı otu, meydana gelen çeşitli ağrıları giderici etkiye sahiptir.

-Kronik ağrılar ve yorgunluk sendromunda kullanılan arapsaçı otu çayının bu durumlarla savaştığı bilinmektedir.

-Mide asidi ve bağırsak gazlarını dengede tutması ile bilinmektedir.

-Yemeklerden sonra yaşanan hazımsızlığın giderilmesi için çay olarak tüketilmesi oldukça büyük katkı sağlar.

-Emzirme döneminde kullanılması, anne sütü miktarını artırır.

-Göz sağlığının korunmasında ve göz sağlığının güçlendirilmesinde etkilidir. Bilhassa kornea sağlığında etkilidir.

-Soğuk algınlığına bağlı olarak gelişen öksürüklerin giderilmesinde fayda sağladığı bilinir.

-Doğal antibiyotikler arasında gösterilip, kandaki iltihap oranını düşürür.

Arapsaçı Otu Zararları Nelerdir?

Arapsaçı otunun kullanımında abartıya kaçmak bazı istenmeyen sonuçları doğurabilir.

-Fazla kullanımında epilepsi hastalığı nöbetlerini tetikleyebilir.

-Tansiyon hastalarında kullanımı önerilmez.

-Fazla kullanımı sonucunda mide bulantıları ve şiddetli kusma görülebilir.

-İçeriğinde bulunan vitamin değerleri yüksek olabileceğinden dolayı ciltte alerji benzeri döküntülere sebebiyet verir.

Arapsaçı Otu Nedir?

Arapsaçı otu, hem mutfaklarda hem de alternatif tıp tekniğinde kullanılan maydonozgiller familyasına ait otsu bir bitkidir. Akdeniz bölgesinde daha çok yetişmekle birlikte genelde boy uzunluğu iki metreye kadar uzanabilir. Pişirilerek ve çay formu ile tüketilen doğal bir bitkisidir.

Arapsaçı Otu Nasıl Pişirilir?

-Arapsaçı haşlanarak tüketilebilir.

-Arapsaçının riviera zeytinyağı ile ince ince kıyılarak kavurması yapılabilir.

-Sıcak su ile birlikte demlenerek çay olarak tüketilebilir.

-Yoğurt mezesi olarak yapılabilir ve genellikle et marinelerinde kullanılır.

Arapsaçı Otu Buzlukta Nasıl Saklanır?

Arapsaçı özellikle buzdolabı şartlarında saklanabilen bir besindir. Bunun için ilk olarak arapsaçının kavurması yapılabilir ve fazla suyu alınır. Hemen ardından kilitli buzdolabı poşetlerine konulur ve torbanın ağzı sıkı bir şekilde kapatılır. Buzdolabı koşullarında yaklaşık altı ay kadar saklanabilir.

Arapsaçı Otu Çayı Nasıl Yapılır?

Özellikle tonsillit gibi boğaz enfeksiyonlarında kullanılmak istendiğinde çay formu ile tüketimi önerilir. Bir demlik içerisine göz kararı arapsaçı alınır ve üzerine kaynamış ve beş dakika bekletilmiş su dökülür. On dakika demlenmesi sağlandıktan sonra bal ya da tarçınla karıştırılarak içilebilir.

Hamilelikte Arapsaçı Otu Yenir Mi?

Hamilelik döneminde bazı bitkisel ürünlerin kullanımı önerilmez. Arapsaçı otu da bu bitkilerden bir tanesidir. Yüksek oranda aktif madde içermesi ve vitaminler bakımından çok zengin olması nedeni ile gebelerin arapsaçı kullanımı kesinlikle önerilmemektedir.

Arapsaçı Otu Nasıl Kavrulur?

Arapsaçı kavurması için ilk olarak bir kuru soğan yemeklik doğranmalıdır. Hafif bir zeytinyağı ile soğanlar pembeleşinceye dek kavrulur. Ardından yıkanmış ve ayıklanmış olan arapsaçı ince ince kıyılarak kavrulmuş soğanlara eklenir. Kısık ateşte bir yirmi- yirmi beş dakika kavrulduktan sonra yenebilir.

Arapsaçı Otu Nasıl Kurutulur?

Arapsaçı ilk olarak yıkanmalı ve temizlenmelidir. Ardından yaprakları tamamen ayıklanmalı ve gün ışığına serilmelidir. Tıpkı nane ve domates kurutuyor gibi güneş ışığı alan bir bölgede tüm nemi çekilene dek bekletilmeli ve kurumuş yapraklar ufalanmalıdır.

Arapsaçı Otu Süt Yapar Mı?

Aynı zamanda yabani rezene olarak da bilinen arapsaçı otu, özellikle anne sütü artırılmasında çok tercih edilen bir besindir. Laktasyon döneminde hormonların daha fazla aktive edilmesine yardım eder ve süt üretimi beklenenden daha fazla bir seviyeye ulaşır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir