Mantı Nasıl Yapılır?

Mantı Nasıl Yapılır?
23.08.2021 15:09
Mantı Nasıl Yapılır ? Mantı tarifi nasıldır, kaç kaloridir, bozulur mu, kaç dakikada pişer, mantı yanına ne gider?

Ülkemizin her bölgesinde afiyetle tüketilen ve sıklıkla yapılan hamur işi yemeklerinden biri de mantıdır. Nereden bakarsanız bakın mantıyı sevmeyen çok az insan bulunur. Mantı incecik açılan taze bir hamur ve baharatlı, bol soğanlı kıymalı iç harçla hazırlanan ve ardından haşlanarak ya da kızartılarak tüketilen mantının bir de farklı farklı çeşitleri bulunmaktadır. Kayseri mantısı ülkemizde oldukça büyük nam salmış olsa da hingel, patatesli mantı, Boşnak mantısı, sosyete mantısı gibi pek çok mantı çeşidi bulunur.

Klasik bir Kayseri mantısının yeri her zaman farklı olduğu bilindiğinden mantı deyince akla her zaman bir kaşığa kırk adet sığacak minikliğe sahip mantılar gelir. Üzerine yakılan tereyağlı sos ve sarımsaklı yoğurtla enfes bir yemek ziyafetine dönüşen mantı, bir seferde fazla fazla yapılıp buzluk ve derin dondurucularda da güvenle saklanabilir. Misafirler geldiğinde hayat kurtarıcı olan bu yemek ve saklama şekli ise bazı bölgelerde yazlık ve kışlık ritüeller ya da hazırlıklar olarak yapılmaya devam edilir. Diğer yemeklere oranla yapması oldukça zor görünse de kalabalıkla yapıldığında şipşak hazırlanabilen mantı hakkında tüm merak edilen sorular ve bu soruların yanıtları sizlerle…

Mantı Tarifi Nasıldır?          

Mantı tarifi internette en fazla araştırılan en fazla tarifin yer aldığı bir yemek çeşididir. Herkesin yapma stili yöreden yöreye değişiklik gösterse de klasik bir Kayseri mantısının nasıl yapılacağı hakkında şu adımları takip edebilirsiniz;

·        İlk olarak ekmeklik un olarak bilinen undan üç su bardağı dolusu alınıp geniş bir yoğurma kabına aktarılmalıdır.

·        Ardından üzerine bir yumurta kırılmalıdır. (Dileyen daha lezzetli olması için iki yumurta da kırabilir.)

·        Karıştırmadan üzerlerine bir bardak ılık su dökülmeli ve bir çay kaşığı dolusu tuz eklenmelidir.

·        Tüm malzemeler birbirlerine iyi bir şekilde yedirilmeli, çok sert ya da ele yapışık olmayan esnek bir hamur kıvamı elde edilmelidir.

·        Hamurun on ya da on beş dakika dinlenmesi sağlanırken bir kenarda iç dolgusu hazırlanmalıdır.

·        Bunun için 250 gram orta yağlı kıyma bir karıştırma kabına alınmalıdır.

·        Üzerine bir orta boy soğan yemeklik ince ince doğranarak eklenmelidir.

·        Kıyma ve soğan karışımı üzerine bir çay kaşığı pulbiber, bir çay kaşığı tuz, bir çay kaşığı nane ve yarım çay kaşığı karabiber eklenip köfte gibi yoğrulmalıdır.

·        Hazırlanan hamurdan tercihe göre üç ya da dört beze yapılmalıdır.

·        Hamurlar yapışmayacak kadar un serpilip, açılabileceği kadar ince açılmalı ve kare kare kesilmelidir.

·        Üzerlerine hazırlanan kıymalı dolgudan minik sürülmeli ve hamur kurmadan bükme işlemi yapılmalıdır.

·        Bu işlem hazırlanan tüm bezeler için tekrarlanmalıdır.

·        Derin bir tencere içine su alıp kaynatılmalı ve bir miktar tuz eklenmelidir.

·        Su kaynayınca mantılar içine atılmalıdır.

·        Yaklaşık on dakika pişmesinin ardından suyu süzülmeli ve soğuması niçin sudan geçirilmelidir.

·        Dilerseniz üzerine sade ya da sarımsaklı yoğurt dökebilirsiniz.

·        Yine isterseniz üzerine bir kaşık tereyağı, kekik, nane, pulbiber, toz biber ve karabiber ekleyerek yağı kızdırabilir ve üzerine gezdirebilirsiniz. Afiyet olsun.

Mantı Kaç Kaloridir?

Mantı lezzetli olmasının yanı sıra yüksek kalori değerine sahip bir besindir. İçinde yüksek oranda karbonhidrat ve yağ olması kalori miktarını arttıran en temel nedenler arasında yerini alır. Bir porsiyon mantının içinde yer alan kalori değeri ise yaklaşık olarak 500 kaloridir.

Mantı Bozulur Mu?

Evet. Hem taze hamurdan yapılıyor olması hem de içeriğinde kıyma olması nedeni ile en çabuk bozulabilen yemekler arasında yer almaktadır. Pişmemiş mantının bozulmaması için ya fırınlanarak kurutulması ya da buzlukta saklanması önerilmektedir.

Mantı Kaç Dakikada Pişer?

Evde taze taze yapılan mantının kaç dakikada pişeceği merak konusudur. Bu durum yani mantının pişmesi için geçerli olan süre genelde mantının miktarına ve tencerenin doluluğuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Fakat bir tencere mantının ortalama pişme süresi yaklaşık 10-15 dakika gibi bir süredir. Ara ara içinden tadım yapılarak dirliği ya da yumuşaklığı hakkında fikir edinmek mümkündür.

Mantı Yanına Ne Gider?

Mantıya en fazla yakıştığı düşünülen yiyecek ve içecekler değişiklik gösterebilir. Fakat mantının yanında en iyi giden şeyler arasında soğuk bir kola, karpuz, yaprak sarma ve salata yer almaktadır. Eğer mantı temalı bir menü hazırlanacaksa önerilen yiyecekler şu şekildedir;

·        Mercimek ya da ezogelin çorbası

·        Su böreği

·        Zeytinyağlı yaprak sarma

·        Karpuz

·        Çoban salata

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir