Araba Tutması Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Araba Tutması Hakkında Merak Edilen Bilgiler
21.08.2021 14:00
Araba Tutması nedir, araba tutması hissi nedir? Sebepleri ve belirtileri nelerdir? Araba tutması ne kadar sürer, tedavisi nasıl, nasıl önlenir? Araba tutması için ilaç önerileri hangileridir, araba tutması için hangi doktora gidilir?

Araba tutması, iç kulakta sık görülen hareket hastalığı olarak bilinmektedir. Hareket hastalıkları araba, deniz taşıtları veya uçak gibi araçların içerisinde hareket halinde meydana gelir. Bu hastalık sonucu denge bozulur ve kişi bedensel hareketlerini yerine getirmekte güçlük çeker. Beynimiz hareketi üç farklı yoldan algılamaktadır. Bunlar iç kulaktan gelen, gözlerden gelen ve dokulardan gelen uyarılar olmaktadır. Yürüme eylemi gibi bilinçli olarak yapılan eylemlerde bu üç sinirsel yol, beyne mesaj gönderir ve hareket edildiğini bildirir. Ama arabanın hareket etmesi gibi bilinçsiz hareketlerde bu üç sinirsel yol birbirleri ile bağlantı kuramaz. Gözler hareketi algılarken iç kulak hareketi onaylamadığı için araba tutması meydana gelir. Genellikle mide bulantısı ve baş dönmesi görülmektedir.

Araba Tutması Hissi Nedir?

Araba tutmasının en temel sebebi iç kulağın hareketi algılamamasından kaynaklanmaktadır. Gözler hareketi algılarken iç kulak bu durumu onaylamadığı için araba tutması yaşanmaktadır. Bunun sonucunda araba tutması yaşayan bireylerde farklı hissiyatlar ortaya çıkmaktadır. En sık görülen araba tutması hissi ise baş dönmesidir. Baş dönmesi sonucunda mide bulantısı ve kusma görülmektedir. Bazı kişilerde ise terleme, huzursuzluk ve panikleme görülmektedir.

Araba Tutması Sebepleri Nelerdir?

Araba tutması tıpta hareket hastalığı olarak geçmektedir. Bu hastalığın sebebi tam netlik kazanmış olmasa da iç kulak, göz ve doku sinirleri arasındaki uyuşmazlık sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir. Gözler veya dokular hareketi algılarken iç kulağın hareketi onaylamaması sonucunda baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma görülmektedir. Araba tutmasın özellikle: Kötü kokular, sıcak hava, stres ve aşırı gürültü tetiklemektedir.

Araba Tutması Belirtileri Nelerdir?

Araba tutması belirtileri her bireyde farklı olarak gözlense de en sık karşılaşılanı baş dönmesi olmaktadır. Genellikle baş dönmesi sonucunda mide bulantısı ve kusma görülmektedir. Bazı bireylerde ise daha farklı belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bunlar: Huzursuzluk, terleme ve paniklemedir. Bazı kişilerde bu belirtiler hareket süresi boyunca devam ederken bazıları için geçici olmaktadır. Bu belirtilerin yoğunluğu çok olduğunda araba ile seyahat etmek imkansız olacağı için ilaç tedavisi uygulayabilirsiniz.

Araba Tutması Tedavisi Nedir?

Araba tutmasının kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Ama seyahat esnasında alacağınız bazı önlemler belirtilerin ortaya çıkmasını engelleyecektir veya bazı ilaçlar kullanarak da etkilerini yok edebilirsiniz. Özellikle bu tip durumlar için antihistaminikler kullanılmaktaıdr. Bu ilaçlar sayesinde baş dönmesi ve mide bulantısı önlenmektedir. Ayrıca cilde yapıştırılan antikolinerjik ilaçlar da tercih edilebilir.

Araba Tutması Ne Kadar Sürer?

Araba tutmasının, bireylerde genellikle aynı etkileri ortaya çıkardığını görmekteyiz. Ama bu etkilerin yoğunluğu ve süresi farklılık göstermektedir. Kimilerinde 5 dakika yaşandıktan sonra etki göstermeyen araba tutması, bazı kişilerde 1-2 saat boyunca gözlenmektedir. Hatta arabanın hareketi devam ettikçe araba tutması etkilerinin geçmediği bireylerde olmaktadır. Eğer siz de çok uzun süre yaşıyorsanız, yolculuk öncesinde ilaç kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Araba Tutması Nasıl Önlenir?

Araba tutması yüzünden seyahatlerde eziyet çekiyorsanız alabileceğiniz bazı önlemler bulunmaktadır. Alabileceğiniz önlemleri aşağıdaki maddelerden öğrenebilirsiniz.

·        Arka koltukta oturuyorsanız ön koltuğa geçmelisiniz.

·        Aracın gittiği yöne doğru uzaklara bakmak rahatlatacaktır.

·        Gidiş yönünün tersine oturuyorsanız yönünüzü değiştirmelisiniz.

·        Ağır kokular ve aşırı sıcak araba tutmasını tetiklemektedir.

·        Doktor önerisi ile bir ilaç alabilir ve seyahate çıkmadan önce kullanabilirsiniz.

·        Gösterge paneli, radyo gibi araç içindeki bölgelere sürekli bakmak etkileri tetikleyecektir.

·        Eğer başınız çok şiddetli dönüyorsa gözlerinizi sağa, sola, yukarı ve aşağı hızlıca hareket ettirin. Bu göz hareketleri de sizi rahatlatacaktır.

Araba Tutması İçin İlaç Önerileri Nelerdir?

Araba tutması sonucunda kişilerde baş dönmesi, bulantı ve kusma görülmektedir. Bu tip etkilerin azalması için bazı ilaçlar kullanılmaktadır. Bu tip ilaçlar genellikle antihistaminikler yani mide bulantısı için kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçların isimlerine aşağıdan ulaşabilirsiniz. Ama ilaçları kullanmadan önce mutlaka doktora danışmalısınız. Bazıları reçetesiz olsa bile mutlaka doktor onayı ile kullanılmalıdır.

·        Metpamid

·        Dramamine

·        Stugeron

·        Benadryl

·        Phenergan

·        Marezine

·        Antivert

Araba Tutması İçin Hangi Doktora Gidilir?

Araba tutmasının temel sebebi iç kulaktaki sinirlerin beynin diğer bölümleri ile uyuşmazlık yaşamasıdır. Bu uyuşmazlık sonucunda kişide ortaya çıkan mide bulantısı, baş dönmesi gibi belirtiler; araba tutması olarak bilinmektedir. Sinir sistemi ile ilgili bir hastalık olduğu için Nöroloji doktorlarına gitmelisiniz. Aynı zamanda iç kulakta meydana gelen bozukluktan dolayı olduğu için ‘’Otorinolarengoloji’’ yani kulak-burun-boğaz doktorlarına da görünebilirsiniz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir