Diş Dolgusu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Diş Dolgusu Hakkında Bilinmesi Gerekenler
31.01.2022 09:30
Diş dolgusu çürüklerde uygulanan bir tedavidir. Diş dolgusu günümüzde çoğu insanda uygulanan bir tedavidir. Diş dolgusu kişiyi zorlamayan bir tedavidir. Diş dolgusu çürür mü, diş dolgusu hangi maddeden yapılır, hangi dişlere yapılır, iğnesiz olur mu konularını sizler için derledik.

Diş dolgusu, çürümüş, kırılmış ya da çatlamış olan dişlerin çeşitli materyallerle restore edilmesi durumuna denmektedir. Madde kaybına uğramış dişlerin fonksiyonlarını yerine tam bir şekilde getirmesi dolgu işleminde amaçlanmaktadır. Çürük doku ilerlemeden uygulanan bu yöntem, dişi tamamen kaybetmenin önüne geçmektedir. Diş dolgusu dişteki çürüğün sinir dokusuna ulaşmadığı yüzeysel ya da orta dereceli çürüklerde uygulanabilen bir yöntem olarak bilinmektedir. Diş çürüklerinin tedavisinde sıklıkla kullanılan diş dolgusu, dişteki enfektekte olmuş mine ve dentin dokusu alındıktan daha sonra ise oluşan boşluğun uygun malzeme ile doldurulması işlemine verilen isim olarak bilinmektedir.

Diş dolgusu işlem sırasında kişinin canını çok az miktarda yakmaktadır. Diş dolgusu uzun sürmeksizin iğne yapılarak bu tedavi uygulanırken acı hissi görülmez. Diş dolgusu çok uzun sürmemekle birlikte yaklaşık olarak bir dolgu 45 dakika ila 1 saati geçmez. Bu zamanlar arasında dolgu işlemi hızlı ve temiz bir şekilde özen gösterilerek yapılmaktadır. Dolgudan hemen sonra sert ve kabuklu şeyler yemekten kaçınmak doğru olacaktır. Aksi taktirde dolguda düşme meydana gelecektir.

Diş Dolgusu Çürür Mü?

Günümüzde birçok diş hekiminin önerdiği yöntemlerden biri olarak diş dolgusu adından sıkça söz ettirmeyi başarmıştır. Hastalarımıza dolgu yaptıktan sonra bir daha türü memesinin garantisini hiçbir diş kliniği verememektedir. Bu nedenle bir çürüğün olduğu bölge ile daha sonra farklı yerde oluşması tekrar meydana gelebilen bir durumdur. Bu yüzden diş dolgusunun çürümesi olası bir durumdur.

Diş Dolgusu Hangi Maddeden Yapılır?

Günümüzde birçok insan diş dolgusu hakkında birçok soruyu merak etmekte ve cevap aramaktadır. İçinde yüzde yetmiş oranında gümüş ve yüzde iki oranında Kalay bulunan diş dolgusu, az miktarda daha bakır ve çinkodan oluşan tozun civa ile karıştırılması ile hazırlanmaktadır. Karışım diş hekimi korkusu ol hazırlanan o yuva yapıştırılır ve dolgu birkaç saate sert bir görünüm kılar. Özellikle azı dişleri için günümüzde kullanılan en iyi dolgu maddesi olarak bu bilinmektedir. 

Diş Dolgusu Hangi Dişlere Yapılır?

Dolgu tedavisi, çürük dişler için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Dolgu tedavisi çürük dişlere ve kırılmış veya herhangi bir nedenden dolayı çatlamış olan dişlere uygulanan bir yöntem olarak bilinmektedir. Çeşitli nedenlerden dolayı deforme olmuş ve hasar görmüş bu dişler, dolgu eski görünümünü elde eder. 

Diş Dolgusu İğnesiz Olur Mu?

Diş dolgusu sırasında dolgu yapılacak dişin uyuşturulması çok önemlidir. Bu yüzden diş dolgusu yaparken iğne ile uyuşturmak gerekmektedir. Bu uyuşturma işlemi sırasında diş hekimleri bazen iğne kullanabilmektedir. Lakin diş hekiminizin uygulayacağı iğne herhangi bir ağrı veya sızı hissi meydana getirmez.

 

 

 


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir