Antisosyal Kişilik Bozukluğu Nedir?

Antisosyal Kişilik Bozukluğu Nedir?
08.08.2021 09:30
Adı üstünde “anti” ve “sosyal” kelimelerinin birleşiminden meydana gelen “antisosyal” kavramı, kişinin insan ilişkileri ve sosyal hayata karşı olan uyumsuzluklarını temsil etmektedir.Antisosyal kişilik bozukluğu belirtileri, cezai ehliyeti, cinsellik ve özelliklerini sizler için araştırdık

Adı üstünde “anti” ve “sosyal” kelimelerinin birleşiminden meydana gelen “antisosyal” kavramı, kişinin insan ilişkileri ve sosyal hayata karşı olan uyumsuzluklarını temsil etmektedir. “Psikoptlık” olarak da tanımlanan Antisosyal kişilik bozukluğuna sahip olan kişiler, yaptıkları hareket ve davranışlarla sosyal hayat için tehlike arz edebilir veya kendisini toplumdan dışlayabilirler. Hareketleri sorumsuzdur ve kimsenin güvenliği onlar için önemli değildir. Sosyal ya da toplumsal kurallar onlar için önemsizdir ve sık sık bu kuralları çiğnerler. Önemli olan Antisosyal Kişilik Bozukluğu olan kişileri sosyal hayata geri kazandırmaya çalışmaktır. Fakat bunu yaparken dikkatli olmakta fayda vardır. Çünkü yapılacak yanlış bir hareket sonucunda, kişiler daha da uç bir noktaya kaçış sergileyebilirler. Psikopatlık ile Antisosyal Kişilik Bozukluğu arasında görülemeyecek kadar ince bir çizgi vardır. Halk arasında “psikopat” olarak tanımlanan davranışlarda bulunurlar.

Antisosyal Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Öncelikle çocuk ya da ergen olan bireyler için bu tanı geçersizdir. Kişinin Antisosyal Kişilik Bozukluğu tanısına sahip olması için 18 yaşından büyük olması ve yetişkin sınıfında olması gerekmektedir. Her ne kadar bu tanıyı koymak için kişilerin erişkin olması beklense de, belirtileri lise çağlarından itibaren başlayabilmektedir. Bir kişinin Antisosyal Kişilik Bozukluğu’na sahip olması için aşağıdaki belirtilerden bir veya birkaçına aynı anda sahip olması gerekir:

-         Sorumluluk duygusunun olmaması

-         Geleceğe dair hiçbir kaygı barındırmaması

-         Sosyal kuralları görmezden gelmesi

-         Toplum kurallarını hiçe sayması

-         Öfke kontrolü yapamaması

-         İnsanların güvenliğini umursamaması

-         Hiç pişmanlık duygusu yaşamaması

-         Empatiden yoksun olması

-         Yüksek kibir ve kendini övme durumu yaşaması

Antisosyal Kişilik Bozukluğu Cezai Ehliyeti Nedir

Bu rahatsızlığa sahip olan insanların suç işleme potansiyeli çok yüksektir. Ve onların hedef seçmesi, kimi zaman plansızdır ve tanımadıkları insanlara bulaşabilirler. Hırsızlık, cinayet, tecavüz gibi büyük suçlar işleyebilecek kapasitede insanlardır ve bunun için yargılanırlar.

Yaşanan bazı psikolojik rahatsızlıklarda, kişilerin cezai ehliyeti olmaz veya indirimler söz konusu olabilir. Antisosyal Kişilik Bozukluğu olan herkes, cezasız kalacak diye net bir durum söz konusu değildir. Eğer o kişi büyük aşamalardan geçerek alınan “Cezai Ehliyeti Yok” belgesine sahipse, hiçbir suçundan dolayı ceza almaz. Fakat, her Antisosyal Kişilik Bozukluğu olan insan da bu belgeye sahip değildir. Yaşanan olay, mahkeme tarafından değerlendirilir ve kişiler buna göre bir ceza alır.

Antisosyal Kişilik Bozukluğu ve Cinsellik Nedir

Kadınlara kıyasla daha çok erkeklerde görülen Antisosyal Kişilik Bozukluğu, kişilerin cinsel yaşamını ve ikili ilişkilerini de büyük ölçüde etkilemektedir. Manipülasyondan büyük zevk alan hatta tabiri caizse bundan beslenen bu insanlar, karşısındaki kişiyi istismar etme, sömürmeye meyilli davranışlar gösterirler. Oldukça sağlıksız olan bu ilişkilerdeki cinsellik de, sanıldığı üzere sağlıklı bir cinsel hayat sayılmaz. Bu rahatsızlığa sahip olan insanlarla ilişki kurmak çok tehlikeli olabilir. Uçuk kaçık fanteziler, ya da cinsel haz alınmayacak tehlikeli durumlardan cinsel haz duyma gibi davranışlar görülebilir. Aile kurma kavramı tam olarak yerine getirilmeyebilir.

Bunun önüne geçebilmek için, mutlaka Antisosyal Kişilik Bozukluğu olduğundan şüphe duyulan insan bir uzman tarafından yardım almalıdır. Aksi takdirde sonuçları yıkıcı olabilir.

Antisosyal Kişilik Bozukluğu Olan Öğrenciler

Bir kişiye Antisosyal Kişilik Bozukluğu tanısı konulması için 18 yaşından büyük olması gerekmektedir. Fakat her rahatsızlıkta olduğu gibi, bu psikolojik bozuklukta da belirtiler çocukluk ya da gençlik dönemlerinde başlar. Özellikle öğrencilik yıllarında yani kişinin aileden çıkıp toplum içerisine karıştığı anlarda daha çok belirtiler göze çarpar. Çünkü ilerde toplumda kendine yer bulamayan bu kişiler, okul hayatına da uyum sağlayamaz. Okul kurallarına karşı duruşu, arkadaşları ile tehlikeli boyutlara gidebilecek çatışmaları vb. belirtiler gösteren öğrencilere karşı mutlaka duyarlı olunmalıdır. Bazı durumlarda iş işten geçmeden, yıkıcı etkilerin önüne geçilebilir. Bu durumu fark edecek kişiler de okul hayatındaki yetişkinler olan öğretmenler ve veliler olmalıdır. Sadece cezalandırmak, aşağılamak yerine sorunları tespit edip uzman çözümüne danışılmalıdır. 

Antisosyal Kişilik Özellikleri Nelerdir?

Bir kişinin antisosyal tavırlar sergileyip sergilemediğini anlamak pek zor değildir. Bazı belirleyici özellikleri sıklıkla ve göze çarpan şekilde yansıtırlar. Antisosyal kişilik özellikleri ise şunlardır:

-         Benlikleri çok şişirilmiştir. Kendisinin çok farklı, özel ve üstün olduğunu düşünebilirler.

-         Başkalarının duygu ve düşüncelerine karşı duyarsızdırlar.

-         Kolaylıkla yalan söyleyebilirler.

-         Birilerini aldatma konusunda yeteneklidirler.

-         Pişmanlık duygusundan yoksun olabilirler.

-         Manipülasyon yetenekleri kuvvetlidir.

-         Çok küstah ve özgüvenli hareketler sergilerler.

-         Kurallara karşı dik başlıdırlar ve sınır tanımazlar.

-         Kendisinden güçsüz insanları aşağılamaya, rencide etmeye meyillidirler.

-         Çok küçük yaşlarda bile topluma aykırı davranışlar gösterebilirler.

-         Şiddete meyillidirler. İşkence, cinayet, tecavüze yatkınlıkları olabilir.

-         Gözü kara davranışlarda bulunabilirler.

-         “Değer” kavramı onlar için etkileyici bir unsur değildir.

-         Otorite figürlerine karşı herhangi bir kaygı, korku beslemezler.

-         İsyankar tavırları vardır. Kimi zaman eyleme geçiren tavırları budur. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir