İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri
20.06.2022 12:07
İdrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir, idrar yolu enfeksiyonu sebepleri, idrar yolu enfeksiyonu bulaşıcı mı vb. soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

İdrar yolu enfeksiyonlarının en genel ve spesifik belirtileri, idrar yaparken yaşanan ağrı ve kasılmalardır. Bunun harici sık idrara çıkma, birkaç damla idrar olsa bile idrara çıkma isteğinin oluşması gibi belirtiler çoğu vakit idrar yolunda meydana gelen iltihabi sorunlarında kaynaklanır. Alt idrar yollarını etkisi altına alan hafif enfeksiyonlarda bazı olaylarda herhangi bir belirti göstermeye bilir. Fakat enfeksiyonun şiddetlenmesi veya üst boşaltım organlarını etkilemesi durumunda belirtiler şiddetlenerek ciddi hal alır. Yaygın yaşanan idrar yolu enfeksiyonu belirtileri arasında aşağıdaki belirtiler yer alır:

·        İdrar çıkışı sırasında ağrı ya da yanma

·        Normalden daha fazla sık biçimde idrara çıkma

·        İdrar çıkışındaki debin de azalma

·        İdrar akışında kesik kesik biçimde olması

·        İdrarı tutmada güçlük yaşanması

·        İdrarda kan görünmesi

·        Alt karın ve kasık bölgesinde ağrı yaşanması

Şiddetlenerek böbrek tutulumuna sebep olmuş olan üst idrar yolu enfeksiyonlarında ise böbreklerde faza hassasiyet, bel kısmında ve yan karında ağrı, ateş, üşüme, titreme, bulantı ve kusma gibi belirtiler görünmesi başlanır. Böyle olaylarda böbrekler zarar görebildiğinden zaman kaybedilmeden sağlık kuruluşlarına başvurmak gerekir.

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

İdrar yolları enfeksiyonu olan insanların ilk dikkat etmesi gereken kısım, bol miktarda su içmektir. Bol su tüketimi, idrar yollarında ve mesanede yıkama etkisi yaratıp mekanik bir temizlenme sağlamaktadır. Böylece enfeksiyon etkenleri vücuttan hızlı bir biçimde uzaklaşır. Enfeksiyona yakalanan insanlar günlük olarak az 2-2,5 litre sıvı almaya özen göstermesi gerekir. İyileşmeyi desteklemek adına farklı bitki çaylarının içilmesinde de yarar vardır. Fakat kahve, alkol ve limon suyu gibi içecekler mesaneyi tahriş edebildiğinden bunların tüketimi mümkün olduğunca azalmalıdır.

Böbrekler üstünde yük meydana getiren idrar yolu enfeksiyonları sırasında tuzlu besinlerin tüketiminden mümkün olduğunca uzak durmak gerekir. Piyelonefrite dönen enfeksiyonlarda ise doktorun önerisi doğrultusunda bir zaman tuzsuz besinlere dahi ihtiyaç duyulur. Bunların dışında tuvalet ardından temizliğe özen gösterilmesi gerekilir, ped kullanımından kaçmak gerekir, pamuklu iç çamaşırları tercih edilmeli ve iç çamaşırı sık sık değiştirilmelidir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Sebepleri?

İdrar yollarında meydana gelen iltihaplanmanın altında yatan sebep çoğu vakit bakteriyel enfeksiyonlardır. Dış mekanlarda üretraya ulaşıp buraya giren bakteriler, idrar yollarında kolaylıkla enfeksiyon meydana getirebilir. Bakterilerin kaynağı çoğu zaman kişinin kendi dışkısı içinde yer alan E. coli bakterisidir. Bazı nadir olaylarda ise değişik bakteriler, gonokok ya da klamidya gibi cinsel yolla bulaşan patojen mikroorganizmalar, virüs ya da mantar çeşitleri de idrar yolu enfeksiyonlarının etkenini meydana getirir. Tuvalet ardından temizlik yapıldığı zaman önden arkaya doğru temizlik yapmak; anüsten üretraya bakteri bulaşmasını engellemeye yardımcıdır. Bu temizliğin yanlış biçimde yapılması, dışkıda bulunan bakterilerin üretraya ulaşmasına kolaylık sağlayıp idrar yolu enfeksiyonuna zemin hazırlar.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Bulaşıcı Mı?

İdrar yolu enfeksiyonu çoğu vakit bulaşıcı değildir. Bu sebeple bir başkasından idrar yolu enfeksiyonu kapılmayacağı gibi bir başkasına enfeksiyonu bulaştırmanız da mümkün değildir

İdrar Yolu Enfeksiyonu Antibiyotik İsimleri?

İdrar yolu enfeksiyonunda tercih edilecek ilaçlar, amoksisilin, sülfonamid, sefaleksin, nitrofurantoin , seftriakson olabilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir