Anne sütü bebeğin gelişiminde çok büyük bir rol oynar. İçinde pek çok vitamin ve mineral bulunan bu mucizevi besin bebeğin sindirim sistemi ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Kemik yapısını geliştirir. Ayrıca bebeği enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı korur. Bu nedenle özellikle ilk 6 aya kadar bebeğin anne sütü ile beslenmesi gerekir. Bebek 2 yaşına gelene kadar da ek gıdaların yanında anne sütü verilebilir. Anne sütü ile beslenen bebeklerin daha sağlıklı olmalarının yanı sıra daha mutlu oldukları, daha sakin oldukları, daha düzenli uyudukları ve daha az ağladıkları gözlemlenmiştir. Annenin bebeğini emziremediği ya da sütün fazla geldiği durumlarda sütün sağılması gerekmektedir. Anne sütü sağmak için ellerin iyice yıkanması ve temizlenmesi gerekir. Daha sonra parmaklarla hafif hafif baskı yapılarak süt temiz bir kavanoza ya da fincana sağılır. İki memeyi de eşit ölçüde sağdıktan sonra memelerin temizlenmesi gerekir. Süt sağarken süt pompası da kullanılabilir. Bu da el ile süt sağmakta zorlanan anneler için yapılan bir yöntemdir. Sütü sağarken süt pompasının iyice temizlenmiş olmasına dikkat etmek gerekir. Süt sağıldıktan sonra memenin enfeksiyon kapmaması ve tahriş olmamasına dikkat edilmelidir. Sütü sağdıktan sonra merak edilen diğer konu da sütü nasıl saklamak gerektiğidir. Sütün sağlıklı bir şekilde kalabilmesi ve içerisindeki vitaminleri kaybetmemesi için özel süt saklama kaplarında saklanması gerekir. Bunun için eczanelerden süt saklama poşeti, cam kavanoz ve cam kaplar alabilirsiniz. Anne sütünün hangi kaplarda saklanması gerektiği ve nasıl saklanması gerektiği gibi merak edilen soruların cevaplarını öğrenmek için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Anne Sütü Saklama Koşulları Nelerdir?
Anne sütü bebek için çok kıymetlidir. Bebeklerin en az 6 ay anne sütü ile beslenmesi gerekmektedir. Anne sütü bebeğin sindirim sistemi ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca kemik sağlığının korunması için de oldukça faydalıdır. Anne sütü bebek ve anne arasındaki sevgi bağını da güçlendirir ve bebeğin sakinleşmesini sağlar. Anne sütünün fazla geldiği zamanlar ve annenin bebeğini emziremeyeceği zamanlar sütün sağılması ve uygun koşullarda saklanması gerekir. Böylece bebek acıktığı zaman hemen verilebilir. Anne sütü sağıldıktan sonra normal oda sıcaklığında, buzdolabında ya da derin dondurucuda saklanabilir. Anne sütü oda sıcaklığında yani ortalama olarak 19-26 derece sıcaklıkta saklandığında yaklaşık 2.5 veya 3 saat dayanır. Buzdolabında ortalama 0-4 derece sıcaklıkta bekletildiği zaman yaklaşık 2-3 gün dayanır. Anne sütü derin dondurucuda yani ortalama olarak -17-18 derece sıcaklıkta bekletildiği zaman yaklaşık 3 ay kadar dayanabilir.
Anne Sütü Saklama Süresi Nedir?
Bebeğin fiziksel ve duygusal gelişiminde büyük rol oynayan anne sütü bebek için çok kıymetlidir. Uzmanlara göre en az 6 ay kadar bebeğin anne sütü ile beslenmesi gereklidir. Bazı durumlarda eğer anne çalışıyorsa ya da bir işi çıktıysa sütün sağılması ve sonradan bebeğe verilmesi için saklanması gerekir. Bunun için sütü el ile veya süt pompası ile sağılabilir. Sütü sağmadan önce ve sağdıktan sonra ellerin iyice yıkandığından emin olmak gerekir. Süt sağarken memeye çok fazla baskı yapılmamalı ve sert hareketler yapılmamalıdır. Memenin tahriş olması ve meme ucunun enfeksiyon kapması önlenmelidir. Anne sütünün sağıldıktan sonra özel saklama kaplarında, cam kavanozlar ya da poşette saklanması önerilir. Anne sütü oda sıcaklığında en fazla 2- 3 saat, buzdolabında en fazla 2- 3 gün ve derin dondurucuda da en fazla 3 ay saklanabilir. Oda sıcaklığında bekletilen sütü doğrudan bebeğe verebilirsiniz. Isıtmanız gerekmez. Derin dondurucuda bekletilen sütün ise 1 gün önceden buzdolabında bekletilmeli ve çözüldükten sonra sıcak suyun altına tutarak ılıtılmalıdır. Daha sonra bebeğe verilebilir. Ancak anne sütünün mikrodalgada ya da ocakta ısıtılmaması gerekmektedir.