Hemodiyaliz İşlemi Nasıl Yapılır?

Hemodiyaliz İşlemi Nasıl Yapılır?
01.06.2022 14:17
Hemodiyaliz işlemi yapay böbrek olarak da adlandırılmaktadır. Hemodiyaliz yöntemi ile hastadaki kan damar yolu ile vücudun dışına alınır, ardından yapay bir filtreden geçirilir ve hastaya yeniden verilir. Peki hemodiyaliz işlemi tam olarak nasıl yapılır? Kimlere uygulanır? Hemodiyaliz işlemi oruç bozar mı?

Hemodiyaliz işlemi sırasında kan, hastanın damar yolu ile dışarı alınarak diyalizör adı verilen bir makineden geçer. Yapay böbrek olarak da adlandırılan bu makine tedavi sürecinde oldukça önemlidir. Diyaliz hemşiresi ya da teknisyeni hastaya iki iğne batırır ve her iğne diyaliz makinesine bağlı olan yumuşak bir tüpe takılır. Diyaliz makinesi sayesinde hastadan gelen kan filtreden geçirilir ve temizlenmiş kan vücuda yeniden verilir. İşlem sırasında tüm süre boyunca diyaliz makinesi kan basıncını kontrol eder.

Kanda bulunan zararlı maddelerin temizlenmesi ve eksik olan bazı tuzların tamamlanabilmesi için hemodiyaliz işlemi yapılmaktadır. İşlem öncesinde diyaliz cihazından iki litre serum fizyolojik sıvı geçirilir ve sterilizasyon işlemi sırasında kullanılan maddelerin cihazdan uzaklaştırılması sağlanır.

Hemodiyaliz uygulanması gereken hastalar için bazı avantajlar olduğu belirtilir. Hemodiyalizin avantajları şu şekilde sıralanabilir:

-         Hastanın bakım yükü azalır,

-         Tedavi alanında uzman ve eğitimli personel tarafından yapılır,

-         Peritoneal diyalize kıyasla daha hızlı, konforlu ve verimlidir,

-         Hemodiyaliz işlemi sayesinde zararlı maddeler, vücuttan hızla uzaklaştırılır,

-         Benzer yöntemler için; diğer yöntemlere kıyasla daha uzun aralıklarla uygulanır. Bu sebeple hastanın yaşam kalitesini de artırıcı bir yöntemdir.

Hemodiyaliz Kimlere Uygulanır?

Hemodiyaliz, farklı sebeplerden dolayı böbreklerin işlevlerini yerine getirememesi durumunda, böreğin görevlerini yerine getirmesi için kullanılmaktadır. Kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda, böbreğin işlevsel birimi olan “nefron sayısı” geri döndürülemez şekilde azalmaktadır. Bu da böbreklerin artık sağlıklı bir şekilde işlevini yerine getirememesine sebep olur. Hal böyle olunca da vücudun elektrolit, su ve pH seviyesi bozulur. Vücuttaki bu değişim, hayati riskleri beraberinde getirebilir ve hemodiyaliz bu durumdaki hasarın giderilmesi için kullanılan bir yöntemdir.

Böbrek nakli bekleyen hastaların, bekleme süresi sırasında uygulanması uygun görülen hemodiyaliz işlemi akut böbrek yetmezliklerinde de kullanılabilir.

Hemodiyaliz hastaları, uygulanacak olan programa mutlaka uymalıdır. Çünkü tedavi periyodunun atlanması halinde, kişi kendi sağlığını tehlikeye atıyor demektir. Ayrıca sıvı ve tuz tüketimi ile ilgili doktorların verdiği diyete de harfiyen uyulmalıdır. Bu sebeple aşağıdaki belirtilerden herhangi birisini hissetmeniz halinde mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

-         Bacaklarda şişlik,

-         Nabzın düşük ya da yüksek olması,

-         Bilinç kaybı ya da bilinçte bulanma,

-         Nefes darlığı,

-         Bulantı,

-         İştah kaybı,

-         Uyku bozuklukları,

-         Yorgunluk, halsizlik.

Hemodiyaliz Orucu Bozar Mı?

Hemodiyaliz yöntemi sırasında herhangi bir sıvı maddesi verilmiyorsa oruç bozulmaz. Fakat aksi halde herhangi bir sıvı maddesinin verildiği durumlarda, oruç bozulacaktır.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir