1999 yılında yaşanılan ve ülkemizde büyük bir yıkıntıya neden olan Marmara Depremi ile pek çok bina yıkılmış onlarca kişi enkaz altında can vermiştir. Bu depremden sonra birçok tartışma yaşanmıştır. Özellikle de bu dönemde ve bu dönemden önce yapılan binaların, evlerin, apartmanların güvensiz olması herkes için tartışma konusu olmuştur. Ülkemizin bir deprem ülkesi olduğunu hepimiz biliyoruz. Bir sonraki yaşayacağımız depremlerde aynı sorunları yaşamamak için güvenilir olmayan yerleşim yerlerinin yıkılması ve yerine yeni binaların yapılması devletimiz tarafından kanunlaştırılmıştır. Bu dönüşüme ise kentsel dönüşüm adı verilmiş dayanıksız yapıların yenilenmesi amaçlanmıştır. Riskli binalarda oturan kişiler yapılarından tahliye edilerek farklı yerlere yerleştirilmektedir. Kentsel dönüşüm süresince kişilerin kiraları ödenmektedir.
Kentsel dönüşüm planı çerçevesinde binaların yenilenme işlemini lisanslı firmalar yapmaktadır. Bir yapının ne zaman biteceğini firma ile yaptığınız anlaşmada belirlemeniz gerekmektedir. Çünkü kentsel dönüşümün süresini firmanın yapacağı yapının büyüklüğü belirlemektedir. Ancak firmalar, kişilere bu anlaşma süresi içinde kira ücretlerini kesinlikle ödemelidir. Riskli bulunan bina tespitten sonra 60 gün içinde yıkılması gerekmektedir. Kişiler tapuda yer alan hisselerinin oranında yeni yapılan yapılardan hak elde edebilirler. Ancak ilgili firmalarla sıkı bir pazarlığa oturmanız halinde hakkınızı artırabilme olanağına sahipsiniz.
Kentsel Dönüşümü Belediye Mi Yapar?
Belediyeler, kentsel dönüşüme uğrayacak riskli yapıları tespit etmekle sorumludur. Yıkımın nasıl ve ne zaman olacağını belediyeler belirlemektedir. Ancak yapılar lisanslı ve kişilerin anlaştığı firmalar tarafından yapılmaktadır. Bu firmaların bakanlık tarafından onaylı olması gerekmektedir. Yapı ile ilgili sonuçlar firma tarafından bakanlığa sunulmalıdır. Belirlenen süre içerisinde yapılar firma yetkilileri tarafından yapılmazsa araya bakanlık girer ve bakanlık tarafından yapılar tamamlanır.
Kentsel Dönüşüm İptal Edilir Mi?
Kentsel dönüşüm için girip ardından bazı nedenlerden dolayı vazgeçen kişiler elbette vardır. Risk tespiti yapılan yapılar için 15 gün içinde itiraz edebilme hakkınız olduğunuzu baştan sizlere söyleyelim. Riskli bulunan yapılar 60 gün içinde yıkılmak zorundadır. Kentsel dönüşüm için atılan ilk adımlardan sonra vazgeçme hakkınız bulunmaktadır. İdari işlemler başladıktan 30 gün içinde iptal davası açmanız mümkündür. Dava sonucunda yürütmenin durdurulması kararı çıkabilir. Özellikle hukuk dışı kararlar ve uygulamalara karşı açılan davalar sonucunda kentsel dönüşüm kolaylıkla iptal edilebilmektedir.