Akşam Namazı Nedir?

Akşam Namazı Nedir?
06.09.2021 22:30
Namaz, Müslümanlık inancında kişilerin gerçekleştirmeleri gerekli olan ibadet çeşitlerinden bir tanesi olarak nitelendirilir. Bizler de akşam namazı şafi mezhebine göre kaç rekattır?, akşam namazı kaça kadar kılınabilir?, akşam namazı ne kadar sürer?, akşam namazı hemen mi kılınmalı?, akşam namazı ne kadar geciktirilebilir?, akşam namazında önce farz mı kılınır?, akşam namazı ile yatsı namazı arasında kerahat var mı?, akşam namazı ile yatsı namazı cem edilir mi?, akşam namazı tesbihatı nasıl yapılır? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

Namaz, Müslümanlık inancında kişilerin gerçekleştirmeleri gerekli olan ibadet çeşitlerinden bir tanesi olarak nitelendirilir. Kişiler günde 5 defa namaz kılmakla yükümlü kılınmıştır. Akşam namazı günlük 5 vakit namazdan bir tanesidir. Akşam namazı, Müslümanlık inancını benimseyen kişiler tarafından her gün güneşin batışından sonra kılınması gereken namaz olarak nitelendirilmektedir. Bu namaz, 3 rekat farz, 2 rekat sünnet olarak kılınmaktadır. Kişiler namazlarını kıble kısmına doğru kılmalıdırlar ve namaza başlamadan önce niyet edilerek besleme çekilir ve ardından namaza başlanır.

Akşam Namazı Şafi Mezhebine Göre Kaç Rekattır?

Namazların farz ve sünnetleri İslam inancındaki mezheplere göre farklılık gösterebilme niteliğindedir. Şafi mezhebine göre akşam namazı 3 rekat farz ve 2 rekat sünnet olarak kılınmaktadır.

Akşam Namazı Kaça Kadar Kılınabilir?

Müslümanlık aleminde her namazın belirli saat aralıkları bulunmaktadır. Kişiler bu zaman aralıklarında belirli namazlarını kılarak ibadetlerini yerine getirmiş olurlar. İslam’a göre akşam namazının kılınması için en uygun zaman güneşin batışının ardından gökte oluşan kızıllığın bitimine kadar olan süredir. O vakitlerde namaz kılması mümkün olmayan kişiler ise daha sonradan bu namazın kazasını kılarak ibadetlerini tamamlayabilmektedirler.

Akşam Namazı Ne Kadar Sürer?

Akşam namazı bir gün içinde kılınan namazlar arasında oldukça az sayıda rekata sahip namazlardan bir tanesidir bu sebeple kılınması kişinin çok vaktini almamaktadır. Akşam namazını kılmak bir kişinin yaklaşık 15 dakikasını almaktadır. Daha uzun süreyi kapsamaz ve kişi 15 dakika içerisinde ibadetini gerçekleştirmiş olabilir.

Akşam Namazı Hemen Mi Kılınmalı?

Müslümanlık inancında namazların kılınması için belirlenen en doğru zaman namaz ezanlarının okunduktan sonraki anlardır. Kişi namaz için ezanı bekler ve ardından uygun ortamı hazırlayarak ibadetini gerçekleştirebilir. İslam inancında akşam namazı için en uygun vakit ise akşam güneşin batışından havanın kızıllığının geçip karanlık çökene kadar olan zaman aralığı olarak nitelendirilmektedir. Kişi başına gelmiş herhangi bir engel olmaması durumunda bu zaman aralığında namazını kılabilmektedir.

Akşam Namazı Ne Kadar Geciktirilebilir?

Kişiler namaz vakitleri geldiklerinde ibadetlerini gerçekleştirerek namaz kılmaktadırlar fakat bazı durumlarda kişiler bu namazları gereken vakitlerde kılamazlar ve o anki ibadetlerini ertelemiş olurlar. Bir kişi diğer bir namaz saatine kadar önceki namazını kılabilmektedir. Namaz saatinde namazını kılamayan kişiler daha sonra bu namazın kazasını kılarak ibadetlerini gerçekleştirebilirler. Kaza namazları için herhangi bir zaman aralığı belirtilmemiştir fakat kişi kaza namazına başlamadan önce kaza namazına niyet etmeli ve öyle başlamalıdır.

Akşam Namazında Önce Farz Mı Kılınır?

Akşam namazı toplamda 5 rekat olarak nitelendirilir. 3 rekatı farzdır ve ilk olarak farz rekatları kılınmaktadır. Kişiler önce 3 rekat farzı tamamladıktan sonra 2 rekat sünneti de tamamlayarak ibadetini bitirmiş olurlar.

Akşam Namazı İle Yatsı Namazı Arasında Kerahat Var Mı?

Güneşin batış, doğuş ve en tepede olduğu vakitler kerahat vakti olarak adlandırılmaktadır. Müslümanlık inanışına göre ise bu vakitlerde namaz kılınması mekruh olarak kabul edilir. Güneş, akşam namazı vaktinden sonra batmaktadır. Akşam namazı ile yatsı namazı arasındaki zaman diliminde güneşin batış vakti olarak nitelendirilen kerahat vakti olduğu söylenebilir.

Akşam Namazı İle Yatsı Namazı Cem Edilir Mi?

Müslümanlık inancına göre her namaz kendi vaktinde kılınmalıdır. Her namazın kendine ait belirli zaman aralıkları mevcuttur bu yüzden kişiler her namazı kendi vaktinde kılarak ibadetlerini gerçekleştirirler. Fakat bazı durumlarda kişi bu iki namazı birleştirerek kılabilmektedirler. Bu durum dini açıdan caiz olarak kabul edilmektedir.

Akşam Namazı Tesbihatı Nasıl Yapılır?

Kişiler her vakit namazdan sonra tesbihat yapabilirler. Bu da; Namazdan sonra gerçekleştirilen dua etme ve teşbih çekme ibadetlerine verilen isimdir. Akşam namazından sonra yapılacak tesbihatın faziletleri ise şu şekildedir; Kişi önce selam verir ve ardından dua eder. Okunacak ilk dua Ayet-el Kürsi’dir. Bu dua okunduktan sonra 33 kez Subhanallahi, 33 kez Vel hamdulilahi, 33 kez ise Allah-u Ekber zikirleri okunmaktadır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir