Aile İçi Şiddet Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Aile İçi Şiddet Hakkında Merak Edilen Bilgiler
21.08.2021 04:30
Aile içi şiddet, hemen hemen her zaman duyduğumuz kavramlardan bir tanesidir. Aile içi şiddet hattı nedir, aile içi şiddet çeşitleri nelerdir? Aile içi şiddet şikayete bağlı bir suç mu, aile içi şiddet gören kadın ne yapmalı? Aile içi şiddet için el işareti hangisidir, aile içi şiddeti önlemek için yapılması gerekenler nelerdir, aile içi şiddet uzlaşmaya tabi mi? Aile içi şiddet sicile işler mi?

Aile içi şiddet, hemen hemen her zaman duyduğumuz kavramlardan bir tanesidir. Fakat hala henüz tam olarak anlamının ne olduğu bilinmemektedir. Aile içi şiddet aile bireylerinden olan anneye, babaya, kardeşe, eşe, büyükanne ya da babaya, çocuk ya da bebeklere uygulanan bir fiziksel güç ya da psikolojik baskı olarak bilinmektedir. Aile üyelerinden bir ya da birkaçının diğer bireylere uyguladığı tehdit, zorbalık, darp, parasını gasp etme, zorla cinsel teşebbüste bulunma ya da maddi olarak bazı ihtiyaçlardan yoksun bırakmanın her birinin aile içi şiddet kapsamında ele aldığı bilinmektedir.

Aile üyelerinin istemedikleri durumlara maruz bırakılması ne yazık ki o bireylerin içine kapanmasına neden olurken, bedensel ve ruh halinde de geri onarılması zor olan yaralar açabilir. Özellikle aile içi şiddetin her birine henüz çocuk yaşlarda iken maruz kalanların ileriki yaşamlarında çok büyük sosyal ve kişisel sorunlar yaşadığı bilinmektedir. Kısıtlamak, zorla evlendirmek de bu şiddet şekillerinden herhangi biridir ve kişilerin yaşamlarına oldukça büyük saldırılar içerir. Her bakımdan toplumun bir yarası olarak bilinen aile içi şiddet hakkında daha fazla bilinçlenelim…

Aile İçi Şiddet Hattı Nedir?

Aile içi şiddet olayı toplumun kanayan bir yarası olduğundan dolayı ve genelde aile içinde meydana gelip yine aile içinde sessizliğe bürünmek gerektiği algısının yanılgısından dolayı bu duruma sosyal devlet kapsamında el atılmıştır. Bakıldığında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın bu konuda mağdur ve istismar edilenler için oluşturduğu bir şikayet hattı bulunmaktadır. Bir ev içerisinde yaşayan aile bireylerinin kim olduğu fark etmeksizin bu hat aranarak şikayetçi olunabilir ve yardım istenebilir. Özellikle aile içi darp, taciz, tecavüz, gasp, kısıtlama, zorla evlendirilme gibi durumlarda kişiler ALO 183’ü arayarak şikayette bulunabilirler.

Aile İçi Şiddet Çeşitleri Nelerdir?

Aile içi şiddet dört ana grupta incelenen ve türlerine ayrılan bir konudur. Aile içi şiddet türlerine tek tek bakılacak olursa;

·        Psikolojik Şiddet: Burada istismarcı mağdura aşağılayıcı ve alaycı sözler sarf eder. Daima mağdurun yaşamını sorgular ve eleştirir. Bağırır, küfreder, suçlar ve küçümseyici davranışlarda bulunur. Psikolojik şiddetin ruhsal yaraları en az fiziksel ve cinsel şiddet kadar derindir.

·        Ekonomik Şiddet: İstismarcı mağdurun zorla çalışmasını ister, eğer evin geçimi o kişiden sorumluysa asla sorumluluğunu yerine getirmek istemez ve genelde para kazanan kişinin kazancına bu kişi el koyar. Mağdurun hiçbir şekilde özel ya da temel ihtiyaçlarını karşılama özgürlüğü yoktur.

·        Cinsel Şiddet: İstismarcı mağduru fuhşa zorlayabilir, taciz edebilir, ensest birliktelik yaşayabilir ya da istenmeyen dokunuşlarda bulunabilir.

·        Fiziksel Şiddet: İstismarcı mağduru daima döver, çeşitli aletlerle yaralar, tekmeleme, sigara ile yakma, intihara meyil etmesine teşvik etme, cinayete zorlama gibi davranışlarda bulunur.

Aile İçi Şiddet Şikayete Bağlı Bir Suç Mu?

Hayır. Aile içi şiddet vakaları takibe takıldığında, ya da aile içinden olmayan herhangi bir akraba ya da komşu tarafından şikayet edildiğinde de suç unsuru oluşturur. Bu durumda mağdur kişi istismarcısından herhangi bir şekilde şikayetçi olmasa dahi bu konu takibe düşerse o kişi hakkında işlem yapılır ve bu konu kamu davasına dövebilir.

Aile İçi Şiddet Gören Kadın Ne Yapmalı?

Aile içinde yaşanan ekonomik baskılar, fiziksel ve psikolojik baskılar gibi her türlü istismar için hem kadın hem çocuk hem de erkek bireylerin izlemesi gereken yollar bulunur. Bunlardan ilki ise genelde en çaresiz kalınan anlarda yapılır ve bu durum ALO 183’ü aramaktan geçer. Diğer açıdan bakıldığında aile içi şiddete maruz kalan kadınlar savcılıklara, karakollar ya da jandarmaya başvurabilir, şikayet dilekçesi verebilirler.

Aile İçi Şiddet İçin El İşareti Hangisidir?

Sosyal medyada hızla yayılan ve göstergesel bir simge olarak da bilinen el işareti oldukça zor durumlarda kadınların, çocukların, yaşlıların ve erke bireylerin de imdadına yetişmektedir. Kişiler şiddete maruz kaldıklarında baş parmaklarını avuç içine yerleştirip ardından ellerini yumruk yapmalıdır.

Aile İçi Şiddeti Önlemek İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Aile içi şiddetin önlenebilmesi için pek çok çeşitli yöntem bulunur. Bunlardan ilki o kişiyi doğrudan şikayet edip adalete teslim etmekten geçer. Buna ek olarak izlenmesi gereken adımlar şunlardır;

·        Hem mağdurun hem de istismarcının psikolojik destek almaları önerilir.

·        Özellikle çocukların bu istismardan uzak tutulması, korunması gereklidir.

·        Özellikle çocukların resim yapması ve yaması sağlanmalı, pedagoglarla bu doneler paylaşılmalıdır.

·        Ebeveynler kendi aralarında yaşana olumsuzlukları sakin bir şekilde konuşmaya çalışmalıdır.

Aile İçi Şiddet Uzlaşmaya Tabi Mi?

Hayır. Aile içi şiddetin herhangi bir şekilde arabuluculuk usulüne uygun olmadığı, bu konunun su götürmez bir şekilde suç olduğu kabul edilir ve tarafların uzlaşması için orta yol bulunmaya çalışılmaz.

Aile İçi Şiddet Sicile İşler Mi?

Evet. Yaşanan şiddetin türü her ne olursa olsun özellikle bu suçlar cinsel suç ya da fiziksel şiddet ise bunun yaptırımları oldukça ağırdır. Bu durumda kişilerin aldığı cezalar sicillerine işlemektedir.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir