Türk Sineması Tarihi Hakkında Bilgiler

Türk Sineması Tarihi Hakkında Bilgiler
30.04.2022 14:30
Türk sineması etkileyici hikâyeleri, içten ve samimi dramaları ile hayatlarımıza dokunuyor. Zaman içerisinde gelişim ve değişim gösteren Türk sineması her daim araştırma konuları arasına girmeyi başarmıştır. Türk sineması tarihi hakkında bilgiler konunun derin meraklıları tarafından araştırılıyor.

Türk sinema filmi eski adı ile Yeşilçam olarak da bilinmektedir. Türkiye’de bulunan film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır. Türkiye’de sinemanın geçmişi ve tarihi Osmanlı İmparatorluğu dönemlerine kadar uzanabilmektedir. Başlangıç tarihi tam olarak bilinemese de Anadolu’ya sinemanın gelişinin II. Abdülhamid dönemlerinde geldiği varsayılmaktadır. 1914 yılında İstanbul’da bugünkü Yeşilköy yakınlarında bulunan Ayastefanos Rus Abidesinin yıkılmasına karar verilmiş ve buna da film çekme fikri ortaya atılmıştır. Bu fikir ile birlikte Avusturya’dan bir film ekibi davet edilmiş daha sonra bu filmi bir Türk’ün çekmesi şartı sunulmuştur. Bu iş içinde Osmanlı ordusunda görevli olan Fuat Uzkınay uygun görülmüştü. Avusturalyalı film ekibi tarafından Fuat Uzkınay’a nasıl film çekmesi gerektiği öğretilmiş ve 4 Kasım 1914 tarihinde çekilen Ayastefanos Rus Abidesinin Yıkılışı filmi çekilen ilk Türk filmi olmuştur. 1922 yıllarında Türkiye’nin ilk özel film şirketi Kemal Film, Kemal Seden tarafından İstanbul’da kurulmuş ve Türk sineması o tarihlerden bu yana dönemsel olarak farklı konular ve senaryolar ile izleyiciler ile buluşmuştur.

Türk Sineması Kült Filmler Nelerdir?

Türk sinemasının kült filmleri olarak andığımız, her insanda farklı bir etki bırakan izleyen herkesin gönlünde taht kurmuş çeşitli yapımlar ile karşılaşmak mümkün. Henüz Türk sinemasının kült filmlerini izlemeyenler için bu konu araştırma konusu olmuştur. Türk sineması kült filmler;

Kader – Zeki Demirkubuz 

Gemide – Serdar Akar

Masumiyet – Zeki Demirkubuz

Tabutta Rövaşata – Derviş Zaim

Dönersen Islık Çal – Orhan Oğuz

Mercedes Mon Amour – Tunç Okan

Arabesk – Ertem Eğilmez

Muhsin Bey – Yavuz Turgul

Anayurt Oteli – Ömer Kavur

Yol – Şerif Gören, Yılmaz Güney

Zübük – Kartal Tibet

Bereketli Topraklar Üzerinde – Erden Kıral

Kuyu – Metin Erksan

Hudutların Kanunu – Lütfi Akad

Susuz Yaz – Metin Arksan imzalı filmler olarak listelenmektedir.

Türk Sineması Gelişimi İle İlgili Bilgiler

Türk sineması elbette tarihsel gelişim sürecinde farklı aşamalardan geçti. Bu aşamalar da Türk sineması tarihinde gelişimsel dönemler olarak kaydedildi. Tarih boyunca yaşanan savaşlar, ekonomik sorunlar, halk arasında toplumsal açından değişme ve gelişme dönemleri sinemada adeta yankı buldu. Toplumsal sorunların baş kaldırısı, savaşların iç yüzü, politik ve hatta ekonomik konular dönemsel olarak sinemada işlendi. İlk sinema filmimiz

Ayastefanostakirus Abidesinin Yıkılışı ile başlayan Türk sineması serüveni, Yeşilçam’ın hisli, romantik ve aşk dolu hikâyeleri ile farklı bir noktaya evrildi. Yeşilçam dönemi kendi içinde, dram ve aşk dolu süreçten sıcak aile komedilerinin olduğu bir döneme geçiş yaptı. Aile komedileri en az aşk hikâyeleri kadar tutuldu. Bu da Yeşilçam’ı adeta unutulmaz bir efsane kıldı. Yeşilçam son dönemlerini daha çok toplumsal sorunlara odaklanarak geçirdi. Bu da toplumsal bir eleştiri olmakla birlikte aynı zamanda dönemin şartlarına da ağır bir eleştiri sunuyordu. Nitekim yaşanan süreçler, toplumun her dönem yaşamış olduğu genel algılar sinemanın gidişatını da belirledi. Bugünkü sinema tarihsel anlamda büyük bir gelişim ve değişim göstererek tek bir türde değil de değişik türlerde pek çok konuyu ele alan farklı bir noktaya doğru evrim geçirdi. Elbette teknolojik açıdan yaşanan değişimler de sinemaya yansıdı ve bugünkü halini aldı. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir