Dikiş Makinesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Dikiş Makinesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
10.12.2021 15:30
Dikiş dikmek son zamanlar içinde en çok tercih edilen hobiler arasında yer almaktadır. Bu hobiyi eğlenceli hale getirmek için de dikiş makineleri ilk sırada yer almaktadır. Hobinin dışında dikiş makineleri ile dikiş dikmek oldukça kolaydır. Kıyafetlerimizde yaşanan küçük aksaklıkları dikiş makineleri ile giderebiliriz. Dikiş makinelerimizin ömrünü uzatmak için bakımını düzenli ve doğru yapmak gerekir. Dikiş makinesini kim icat etti? Dikiş makinesi aparatları nelerdir, neden ip kırar? Dikiş makinesi nasıl yağlanır, neden iğne kırar? Dikiş makinesi ile ilgili merak edilen sorularınızı sizler için cevapladık.

Dikiş, en keyifli hobilerden biridir ve dikiş makineleri bu hobiyi daha zevkli ayrıca pratik hale getirmektedir. Dikiş makineleri sayesinde kendinize, çocuğunuza ya da sevdiklerinize etek dikmek ve çeşitli kıyafetler dikmek için ev tekstil ürünleri dikmek için de dikebilirsiniz. Ayrıca tarz tasarımlar ile ev ekonomisine destek olabilirsiniz. Dikiş makinesi almak isteyen kişiler için piyasada pek çok çeşit vardır. Her bütçeye uygun olan dikiş makineleri ile evinizde kolay bir şekilde dikiş dikebilirsiniz. Dikiş makinesini ilk defa kullanacak olan kişiler kesinlikle kullanım kılavuzunu okumalıdır. Dikiş makinesi kullanmak sanıldığından daha kolaydır. Ancak bazı nedenlerden dolayı dikiş makinenizde sorun oluşabilir. Ayrıca dikiş makinenizin bakımını güzel ve doğru bir şekilde yapmanız gereklidir. Merak ettikleriniz için yazımızın devamını okumanızı tavsiye ederiz...

Dikiş Makinesini Kim İcat Etti?

Günlük yaşantımızda kullandığımız pek çok alet ve ürün var. Hepsinin bir mucidi olan bu cihazların pek çoğunu kimlerin icat ettiğini bilmiyoruz. Hatta tarih kitaplarında bile adı yazmayan bu kişiler günümüzde hayatımızı kurtaracak yeniliklere imza atmışlardır. Kıyafetlerimizin tasarımı için kullandığımız dikiş makinesinin de bir mucidi var elbette. Ancak dikiş makinesi için durum biraz farklıdır çünkü farklı zamanlarda farklı kişiler dikiş makinesi için patent almıştır. 1755 yılında Alman Charles Fredick Weisenthal Fransız patenti almıştır ve patent makine için tasarlanmış iğneyi kapsamaktadır. İğne patenti olduğu ve makineyi tam kapsamadığı için dikiş makinesin tam olarak mucidi sayılmamıştır. 1790 yılında ise İngiliz kabine imalatçısı tarafından deriye delik açmak için bir makine geliştirilmeye çalışıldı. O yıl makinenin patentini alan Thomas Saint makineyi seri üretime geçirmediği için kimseye pek bir yararı olmadı. El dikişlerini taklit eden makine yapan Thomas Stone ve James Henderson ikilisi 1804 yılında Fransız patenti alırken o yıl başka bir gelişme daha yaşandı. Aynı yıl içinde çok iğneli nakış makinesi tasarlayan Scott John Duncan'da patent almaya hak kazandı. Ancak bu mucitlerin hiçbirinin yaptığı makine başarılı olmadı ve kısa sürede unutulup yok oldular. İlk fonksiyonel dikiş makinesini üreten Fransız terzi Bartelemy Thimonnier ise işçilerin işsiz kalacakları düşüncesi sonucu öldürülmüş ve icat geliştirilememiştir. Uzun bir çaba ve uğraş ile üretilen dikiş makinelerinin günümüzdeki halini çengelli iğnenin de mucidi olan ABD'li Walter Hunt'tur. 1833 yılında tam olarak icat edilen makine 1850 yılında seri üretime geçmiştir. Makinenin gelişmesini sağlayan ve mekikli olmayan dikiş makinesini icat eden SIsaac Singer'den. Dikiş makinesini üretmek ve icat etmek için tarih boyunca pek çok isim yarışmış. Ancak tarih kitabında dikiş makinesinin mucidi olarak yazan isim; İngiliz Thomas Saint'tir.

Dikiş Makinesi Aparatları Nelerdir?

Dikiş makinesi alt ve üst kısım olmak üzere iki ana parçadan oluşur. Üst kısımda: Baş, kol ve yataktan oluşur, hepsinin amacı farklıdır. Kol, iğneyi çalıştırmak için kullanılan mekanizmayı içerir ve yatak, makinenin düz kısmı olarak bilinir. Dikiş makinesinin alt kısımları ise; bant çarkı, pitman rod, kemer kılavuzu, kemer shifter, elbise guardpedal ve bacaklardır.

Dikiş Makinesi Neden İp Kırar?

Dikiş makinesi ile dikiş dikerken bazı sorunlar yaşamanız çok doğaldır. İp kırma ya da ip koparma dikiş makinelerinde en sık rastlanan olaylardan biridir. Makine arızası olarak ifade edilen ip kırma olayı çok kolay çözüme kavuşturulabilir. İğne düzgün yerleştirilmediği zaman bobin ipliği alamaz ve atmalı dikişler yani iplik kopması olur. İğneyi düz tarafı arakaya gelecek şekilde yerleştirerek sorunu çözebilirsiniz. Ayrıca makine dişlileri düzgün çalışmazsa yine ip kırma oluşur. Bu nedenle düzenli olarak makinenizin bakımını yapmalısınız. İpliği masuranıza uygun ve güzel bir şekilde sarmaya çalışın, makinenizde kullandığınız ipin sağlam olmasına önem verin.

Dikiş Makinesi Nasıl Yağlanır?

Dikiş makineleri de her makine gibi bakıma gerek duyar. Makinenizin uzun ömürlü olması ve daha iyi çalışması için yağlamanız şarttır. Yağlama süresi makinenizi kullanma süresine göre değişim gösterir. Her yerde kolay bir şekilde bulacağınız sıvı makine yağı ile dikiş makinenizi yağlayabilirsiniz. Ayrıca dişlilerde oluşan sorunları ortadan kaldırmak için de gres yağı kullanmanız gerekir. Dikiş makinenizin hareketli aksanlarına birer damla yağ damlatarak makinenizi yağlayabilirsiniz.

Dikiş Makinesi Neden İğne Kırar?

Dikiş makinelerinde iğne kırılma olayı çok sık yaşanan bir durumdur. İğne makinenin en çok kullanılan parçası olduğu iğne ile ilgili sorun yaşanması kaçınılmazdır. Uzun süre kullanılan iğne bir süre sonra körelir ve kırılır. Bunun çok normal bir durum olduğunu bilmelisiniz ayrıca sert nesnelerin üzerine gelen iğneler de kırılır. İğnenizi seçerken kumaş türüne göre seçmeye önem vermelisiniz. Makine kullanım kılavuzunda bununla ilgili bilgiler yer almaktadır, makinenizi kullanmadan önce kılavuzu dikkatli okumanız yararlı olacaktır. Tüm bunlara ek olarak iğnenin gevşek olması, kumaşın çekilmesi, ipin düğümlenmesi de iğnede kırılma yapar.



Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir