Koruma Kararı Nedir?

Koruma Kararı Nedir?
22.11.2021 14:00
Koruma Kararı Nedir? Koruma kararı şartları, karşı tarafa nasıl bildirilir, sicile işler mi konularını sizin için derledik.

Koruma kararı aile bireyleri, kadın ve çocuklara şahsın veya şahısların ısrarlı takip ve tehdidinden dolayı bu kişilere mağdurlar denmektedir. Koruma kanunu kadın, çocuk ve aile bireylerinin tehdit ve şiddetle karşılanması durumunda tedbiri uygular ve düzene sokar. Koruma tedbirini yalnızca mahkeme verebilmektedir. Ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine 6284 sayılı kanun koruma altına almaktadır. 6284 sayılı kanun kişinin korunmasını sağlar. 6284 sayılı sayada iki şema vardır. Bunlar önleyici tedbir ve koruma tedbiri olarak adlandırılır. Koruma tedbiri şu şekilde anlatılır. Koruma tedbiri sadece mahkeme tarafından belirlenmektedir. Koruma tedbiri istediğiniz zaman başvuruyu yalnızca mahkemeye yapabilmektesiniz. Başınıza bir şey geldiğinde en yakın polis karakoluna gidebilir ya da olay sırasında polislerin orda olması ve müdahale edip kanıt sayılabilecek bütün her şeyi toplayıp savcılığa gerekli bildirimleri sağlamalıdır. Kaymakamlığa kanıtları ve olayın gidişatını 6284 sayılı kanunun 3. maddesince bildirmek zorunludur. 6284 sayılı kanunca şiddete ve tehdide uğrayan şahısların korunması için kaymakamlık yetki verme sahibidir.

Koruma Kararı Şartları Nelerdir?

Devletin asıl amacı insanları cezalandırmadan problemi ortadan kaldırmaktır. Tehditlerin ve şiddetlerin galeyana gelmeden önce önlenmesi ve kişinin can sağlığı tehdit altında ise bunların sona ermesi için devlet sorumluluğu üstlenir. Koruyucu tedbirleri kaymakam ya da vali tarafından verilebilmektedir. Koruyucu tedbirlerin bazıları şu şekildedir.

·        Mağdur olan şahıs veya şahıslara belli bir süre maddi yardım yapılmaktadır.

·        Şahıs ya da şahısların geçici bir süre korunmak amacı ile devlet tarafından kalınacak yer verilmesi.

·        Psikolojisi bozulan kişi ya da kişilerin toparlaması için devlet tarafından sosyal, mesleki, hukuki ve psikolojik destek şahsa ve şahıslara verilmektedir.

·        Can sağlığı veya tehdit altında olan bir şahsın çocuğu var ise devlet tarafından gerekli görüldüğü takdirde kreş desteği verilmektedir.

·        Şahıs veya şahısların can sağlığı tehdit durumunda ise belli bir süreliğine devlet tarafından koruma verilmektedir.

Koruma Kararı Karşı Tarafa Nasıl Bildirilir?

Şiddete ya da vb. şeylere maruz kalan kişilerin koruma kanunu ve uzaklaştırma kararı için başvuru yapıldığı takdirde bir gün içerisinde gerekli kararlar verilir. Şahıs kendisi hakkında koruma kararı çıkmışsa, kararın kendisine haberi ulaştığı tarihten itibaren on beş gün içinde aile mahkemesine giderek itiraz hakkını kullanabilmektedir.

Koruma kararı karşı tarafa tebligat ya da sözlü yolla bildirilmektedir. Sözlü ya da tebligat yoluyla bildirilmesinin nedeni de 6284 sayılı kanunun 31. Maddesinden dolayıdır. Koruma kararı, karşı tarafın korunması için tedbir olduğundan dolayı şahsın sicilinde gözükmemektedir. Şahsın sabıka kayıtlarına ulaşarak uzaklaştırma kararı sabıka kaydında gözükmemektedir. Uzaklaştırma kararına E-devlet veya UVP’dan (Uyap Vatandaş Portal) kararın sonucuna ulaşabilir.

Koruma Kararı Sicile İşler Mi?

Koruma kararı adli sicil kaydında gözükmemektedir. Sicil kaydına sadece şahsın işlediği suçlar ve işlediği kabahatler geçirilmektedir. Şahsın uzaklaştırma kararı bulunurken bu konuyla ilgili bir suç işlemesi adli sicil kaydına geçmektedir. Şahsın sicilinde gözükmese bile devlet tarafından her şey kayıt altına alınmaktadır. Polis veya devlet mecralarının birinde çalışmak istediniz, zamanında uzaklaştırma kararınız çıkmıştı, güvenlik soruşturmasına girdiğiniz zaman hakkınızda uzaklaştırma kararı alındığı yetkililer tarafından görülecektir. Büyük bir ihtimalle de güvenlik soruşturmasından yeşil ışık alamayacaksınız.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir