Ağrı Kesici Ve İslamiyet Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Ağrı Kesici Ve İslamiyet Hakkında Merak Edilen Bilgiler
20.08.2021 20:30
Ağrı kesici kullanımı çeşitli hastalıklarda mecbur olarak görülen bir tedavi yöntemidir. Ağrı kesici iğne orucu bozar mı, ağrı kesici krem orucu bozar mı, ağrı kesici jel orucu bozar mı, ağrı kesici hap orucu bozar mı?

Ağrı kesici kullanımı çeşitli hastalıklarda mecbur olarak görülen bir tedavi yöntemidir. Ankilozan spondilit, romatoid artrit gibi çeşitli hastalıklarda ve hatta kanser gibi hastalıklarda bile hastaların çok ciddi ağrılarla mücadele etmesi gerekebilir. Sosyal yaşamı bozan, kişinin psikolojisini bile ciddi zamanda etkileyen ağırlar vücudun birer sinyalidir ve bu durum aslında vücudun bana yardım et çağırısıdır. Bu durumda tanısı konulan her bir hastalık için etken ve yardımcı maddelerden oluşan, hastayı kısa süreliğine de olsa rahatlatan bazı ağrı kesicilerin kullanımı kesinlik kazanır.

Bu durumda migren gibi hastalıklardan muzdarip olan hastaların düzenli ilaç kullanımı ve hatta analjezik ya da uyuşturucu etki gösteren ilaçların kullanımı bile zorunlu hale gelir. İslamiyet ise bu noktada pek çok kişi için soru işareti oluşturur. Bu ilaçların düzenli ve sürekli kullanımının dini bakımdan sakıncalarının olup olamayacağı ise hastaların kafasında soru işareti bırakmaktadır. Bilhassa oruç gibi ibadetlerde sakınca yarattığı tahmin edilen bu konu hakkında aydınlatıcı cevapları birlikte arayalım…

Ağrı Kesici İğne Orucu Bozar Mı?

Ağrı kesici iğneler eğer düzenli kullanılıyorsa Ramazan ayında hastaların bu iğne saatlerini gece saatlerine almaları önerilir. İftar ile sahur arasındaki herhangi bir zaman dilimi iğnenin yapılması için en uygun zamandır. Çünkü bu zaman zarfında hastalar oruçlu değildir. Aynı zamanda istedikleri her şeyi yemekte özgürdür. Fakat yine de yapılacak iğneler konusunda İslam alimlerini iki farklı görüşü bulunur. Bunlardan ilki yapılan iğnenin hiçbir şekilde besleyici olmaması ve gıda yerine geçmemesidir. Örnek vermek gerekirse serum insanın açlığını ve susuzluğunu gideren bir ilaçtır. Bu nedenle orucu bozar. Fakat yalnızca hastanın o an ki ağrısı ve ızdırabını geçiren antibiyotik ve analjezik grubu ilaçların vurulmasında dinen herhangi bir sakınca bulunmaz. İslam dini her ibadetten önce insan sağlığını ve şifasını ön planda tutar. Hastanın genel olarak oruç tutmasında herhangi bir sakınca yoksa; fakat zaman zaman ağrı kesici yapması gerekiyorsa İslam dini bu durumun önüne geçmez.

Ağrı Kesici Krem Orucu Bozar Mı?

Özelikle kas ve omurga yaralanmalarında, sporcu yaralanmaları ve kas iskelet sistemi hastalıklarından olan romatolojik ağrılarda bazı merhemler ve analjezik kremler kullanılır. Bunun nedeni ise dışardan müdahalenin o hastalığa göre daha uygun olmasıdır. Burada oral yoldan ya da intravenöz yani damar yolu ile ilaç almaktan değil, cilt üzerinden olan emilimlerle ilaç alınacağı bilinir. Cilt yüzeyinden emilimle alınan bu ilaçlar, merhem ve kremler yavaş yavaş kana karıştıklarından dolayı ve aynı zamanda da besleyici özellikte olmadıklarından dolayı dinen bir sakıncası yoktur. Ayrıca bakıldığında orucu da bozmayacağı net bir şekilde bilinmelidir.

Ağrı Kesici Jel Orucu Bozar Mı?

Hayır. Ağrı kesici nitelikte olan ve cilt üzerine sürülerek uygulanan ağrın kesici jellerin herhangi bir şekilde oruç ya da diğer dini ibadetlere engel olmadığı bilinir. Bu gibi ağrı kesici krem ve jellerin oral yolla alınmaması, ayrıca cilt emilimlerinin de son derece yavaş olup, besleyici nitelikte de değildir. İşte tam da bu nedenden dolayı ağrı kesici jel oruç bozmaz denilir.

Ağrı Kesici Hap Orucu Bozar Mı?

Evet. Ağrı kesici hapların orucu bozduğu bilinir. Bazı görüşlere göre susuz bir şekilde direkt yutulduğunda orucun bu durumdan etkilenmeyeceği söylenir. Fakat bakıldığında hem su ile hem de susuz yutulan ağrı kesicilerin orucu bozduğu bilinir. Fakat mazeret nedeni ile bu orucun bir gün kaza edilmesi gereklidir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir