Açılmayan Kavanoz Kapağı Nasıl Açılır?

Açılmayan Kavanoz Kapağı Nasıl Açılır?
13.11.2022 15:11
Kovanozlar, cam malzemeden üretilmiş, koruyucu saklama ürünleridir. Açılmayan kavanoz kapağı nasıl açılır, nasıl kaynatılır, nasıl vakumlanır, etiketi nasıl sökülür? Eski kavanoz kapakları tekrar kullanılır mı, nasıl değerlendirilir, emniyet bandı nasıl kullanılır? Detaylara birlikte bakalım.

Kavanozların kapaklarını sıkıca kapattığımız için, içerisinde biriken havayla bazen açmak zor bir hal alabiliyor. Bu kapakları açabilmeniz için birkaç yöntem bulunuyor.

Öncelikle sıcak bir suyun içerisine, kavanozun kapak kısmı sıcağa denk gelecek şekilde batırın. Maksimum 1 dakika kadar bekleyin. Genleşen hava kapağın açılmasını sağlayacaktır.

Eğer kapak çok kuvvetli bir basınçta ve hiçbir şekilde açılmıyorsa, bir bıçak ya da çatal yardımıyla, kapağın camla birleştiği alt kısmını iki tarafından gevşetmeyi deneyerek, içinde ki havayı rahatlatmayı deneyebilirsiniz.

Bir diğer yöntem ise, dik bir şekilde tuttuğunuz kavanozun, kapağına ve cam olan yan kısımlarına tahta kaşık ile birkaç kez vurmak. Bu yöntem içerideki havayı dağıtıp kapağın kendisini yukarı itmesine yardımcı olacaktır.

Kavanoz Emniyet Bandı Nasıl Kullanılır?

Kavanoz ve şişe kapaklarının açılmasını engellemek amacıyla, özellikle gıda sektöründe kullanılan bir yöntemdir.  Kavanoz kapağınızın çapını ölçerek işe başlayabilirsiniz.  Ölçtüğünüz ölçüme göre uygun bandı, üst kısımda pay bırakacak şekilde takın. Fön ya da hava tabancacı ile emniyet bandının kavanoz kapağını sardığından emin olun.

Eski Kavanoz Kapakları Tekrar Kullanılır MI?

Reçel, salça, komposto ve daha birçok ürünü saklamak için kavanozları sıklıkla kullanıyoruz. Özellikle de yazın topladığımız sebze ve meyveleri kışın soframızda sergileyebilmek için, tazeliklerini ve tatlarını yitirmeden tüketmek istediğimiz zaman. Konserveler hemen her evde bulunan, genellikle cam malzemeden üretilen çok iyi besin koruyucularıdır.

Besinleri iyi bir şekilde koruyabilmesi için bizi bazı talimatlara uygun davranmamız gerekmektedir. Bunun önceliği kapaklarıdır. Kapağı iyi ve doğru kullanım ile kapatılmamış konserveler, gerekli performansı gösteremeyecek, ürünlerden istenilen verim alınamamış olacaktır. Bir konservenin kapağı, eğer vakum yapılmamışsa istediğiniz kadar kullanabilirsiniz. Fakat vakum yapılan kapaklar bir kez kullanıldıktan sonra tekrar kullanılamaz.

Eski Kavanoz Kapaklarını Nasıl Değerlendiririm?

Eski kavanoz kapaklarınız artık koruyucu özelliğini yitirmiş olabilir ama onları atmanıza gerek yok. Kavanoz kapaklarını boyayarak, üzerlerine şekiller çizerek farklı alanlarda kullanabilirsiniz. Örneğin bardak altlığı, duvar veya kapı süsü, fotoğraflarınız için çerçeve olarak değerlendirebilirsiniz.

Kavanoz Nasıl Kaynatılır?

Ürünler kaynatılmadan önce tek tek suyun altında yıkanmalıdır. Daha sonrasında kapaklar ve kavanoz kaynayan suda 15 dk kadar kaynatılmalıdır. Daha sonra çıkarılan kapak ve kavanozun içine soğumadan, kaynattığınız ürünler yerleştirilir.

Kavanozları, kapak kısımları aşağı gelecek şekilde yani baş aşağı gelecek şekilde, kuru veya hafif bir nemli mutfak bezinin üzerine dizin.  Bu şekilde vakumlama işlemi yapmalısınız. Kavanozların siz açana kadar bozulmadan bu şekilde muhafaza olacaktır.

Kavanoz Nasıl Vakumlanır?

Öncelikle bir kavanozun en önemli özelliği kapağının iyi kapatılmasıdır. Kavanozun içerisine doldurmuş olduğunuz sıcak malzemeyi 1 veya 2 parmak boşluk kalacak şekilde kavanozun içine doldurun.

Daha sonra kavanozu ters yönde, kapak kısmı zemine gelecek şekilde dizmelisiniz. Nemli bir bez ile kavanozun etrafını sarıp içerideki malzemeyi ılıtabilirsiniz. Bu vakumlama yöntemlerinden biridir.

Kavanoz Etiketi Nasıl Sökülür?

Kavanozların etiketini doğal yöntemlerle çıkarabilirsiniz. Bunun için bir parça pamuk ve yağ kullanabilirsiniz. Sıvı yağ, zeytinyağı ya da başka bir yağ olması fark etmez. Pamuğun üzerine döktüğünüz yağı pamuk yardımıyla etiketin üzerine sürün ve kolayca çıkacağını göreceksiniz.

Üzerine sıcak su dökerek gevşemesini sağlayıp, pamuğa aseton dökerek de çıkarabilirsiniz. Bu şekilde doğal yöntemlerle etiketi kavanozdan ayırabilirsiniz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir