Abur Cubur Nedir?

Abur Cubur Nedir?
01.08.2021 10:30
Abu cuburlar, hızlı yaşam koşuşturması içerisinde yer alan pek çok kişinin beslenmek için sıklıkla tercih ettiği yiyeceklere denir. Bizler de abur cubur nedir?, abur cubur yememek için ne yapılmalı?, abur cubur ne kadar yenmeli?, abur cubur ile zayıflama mümkün mü?, abur cubur kilo aldırır mı?, abur cubur sivilce yapar mı?, abur cubur yedikten sonra mide bulantısı, abur cubur yedikten sonra karın ağrısı olur mu? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Abu cuburlar, hızlı yaşam koşuşturması içerisinde yer alan pek çok kişinin beslenmek için sıklıkla tercih ettiği yiyeceklere denir. Abur cuburlar, besleyici nitelikte olmayan, köşe başlarındaki büfelerde, marketlerde nispeten daha ucuz fiyata alınan bisküvi, çikolata kraker, cips gibi yiyeceklerden oluşurlar.

Sağlıklı bir insanın alması gereken günlük kalori miktarı bellidir. Bu miktarlar boy, kilo, cinsiyet ve fiziksel aktivitelere bakılarak belirlenir. Alınacak günlük kalori ihtiyacı içerisinde sağlıklı yağlar, hayvansal ya da bitkisel proteinler, karbonhidrat ve lifler bulunur. Buna ek olarak mikro besin denilen kalsiyum, mineral, vitamin gibi değerler de olur. Bu açıdan bakıldığında abur cubur dediğimiz yiyecek ve içecekler, kişilere yüksek oranda kalori yüklerken besleyicilik açısından bir kazanım vermezler. Genelde içlerinde çok yüksek oranda şeker, karbonhidrat ve trans yağı olduğu için kalori miktarı artar; besleyiciliği ise yok denecek kadar azdır.

Abur cuburlar, hızlı tüketim malzemeleri arasında yer alıp her yerde ucuza alınabilen ürünlerdir. Zaman aralığı ya da öğün fark etmeksizin yenilebilen, besleyicilik açısından çok zayıf ürünlerdir. Bisküviler, hazır kekler, cipsler, krakerler, meyveli yoğurt ve hazır pudingler abur cubur olarak tarif edilen besinler arasında yer alır. Diğer tüm sağlıklı besinlerle mukayese edildiklerinde çok yüksek oranda rafine şeker, aşırı yağ içerir ve vitamin/mineral içermezler. Market reyonlarının bisküvi ve çikolata reyonlarının neredeyse tamamı abur cubur besinler arasında yerini almaktadır.

Abur Cubur Yememek İçin Ne Yapılmalı?

Abur cubur yemek özellikle kendimizi duygusal açıdan kötü hissettiğimiz, ya da kendimizi ödüllendirmek istediğimiz dönemlerde sık başvurduğumuz seçeneklerdendir. Fakat vücuda olan yarar ve zararlarına baktığımızda çoğunlukla kendimizi kötü hissederiz. Abur cubur tüketmekten kaçınmak için izleyebileceğimiz dört farklı yol bulunur. Bunlar ise;

-Eve ya da ofisinize abur cubur alımını kısıtlamak hatta hiç almamak. Bunun yerine daha çok badem, fındık, hurma gibi besleyiciliği yüksek ve tatminkar besinler almak

-Market alışverişlerine çıkıldığında hep daha opsiyonel davranmak. Mesela şekerli fıstık ezmesi almak yerine biraz çiğ fıstık alıp evde kendi fıstık ezmesini yapmak.

-Abur cuburların çok daha fazla yer kapladığı market koridorlarından hızlıca geçmek ve hiç birini almamak

Abur Cubur Ne Kadar Yenmeli?

Abur cubur yemek elbette zaman zaman çay ve kahvelerimizin yanına istediğimiz şeylerden bir tanesi. Fakat uzun vadede abur cubur tüketimi, beslenme alışkanlıkları yerine geçmemelidir. Diyette olan ya da beslenmesine dikkat eden biri için örnek vermek gerekirse ayda bir kez ve dilendiği kadar yenilmesi, normal sınır aralığında değerlendiriliyor. Burada ki amaç ise şu; zaten bir süre abur cubur yemeyi kesmiş kişilerin artık isteseler de yiyemeyeceklerini kendilerine ispat etmek. Bir süre boyunca şekersiz ve yağsız yenmeye alışılması neticesinde şekerli yiyecekler daha şekerli, yağlılar çok daha yağlı gelecektir.

Normal zamandaki kişiler için konuşulması gerekirse bunun için net bir referans aralığı verilemez. Çünkü az bir miktar abur cubur yemenin daha yararlı daha ya da daha az zararlı olacağı iddia edilemez.

Abur Cubur İle Zayıflama Mümkün Mü?

Amerika’da bir dönem akım haline gelmiş bir uygulama vardı. İsmi de Twinkie Diyeti. Bu diyet sayesinde abur cubur yenerek zayıflanacağı düşülmekteydi. Bu diyet ülkemizde de denendi fakat yalnızca sevilen bir bisküvi ya da çikolata yenilerek yapılan bu diyet karaciğerden akciğer sorunlarına, kalp rahatsızlıklarından saç dökülmelerine varacak sağlık sorunlarına ulaştı. Ayrıca kas kütlesini eriteceği için kişilerin daha halsiz ve hasta hissetmelerine sebebiyet verdi.

Abur Cubur Kilo Aldırır Mı?

Evet. Abur cuburların içerisinde bulunan yüksek orandaki şeker, vücut tarafından karbonhidrat olarak algılanır. Fazladan algılanan karbonhidratlar ise yakılacak alan bulamadığından yağ deposu haline getirilir. Uzun vadede yağlanma, göbek, basen ve kalçadan kilo almaya neden olurlar. Ayrıca abur cuburlar içerisinde çok yüksek oranda sağlıksız yağ ve katkı maddeleri barındırdıklarından dolayı sağlıksız bir beden görünümüne sebebiyet vermektedirler.

Abur Cubur Sivilce Yapar Mı?

Sivilce oluşumu genellikle karaciğerin yağlanmasının ardından görülmektedir. Her abur cuburun sivilce oluşumuna neden olduğunu söylemek mümkün değildir. Fakat bakıldığında daha fazla cips tüketilen, daha fazla çikolata ya da diğer abur cubur tüketilen dönemlerde sivilce artışı kişilerin kendileri tarafından fark edilir.

Abur Cubur Yedikten Sonra Mide Bulantısı Neden Olur?

Abur cuburlar daha önce de bahsettiğimiz üzere yüksek oranda şeker, karbonhidrat, trans yağ, katkı maddesi, ekstra tatlandırıcılar içerirler. Tüm bunlar başlı başına mideyi rahatsız edebilecek ögelerdir. Özellikle öğün yerine tüketilen abur cuburların midedeki asit oranını artırması da mide ekşimesi ve mide bulantısı gibi sorunlara neden olabileceği bilinmektedir.

Abur Cubur Yedikten Sonra Karın Ağrısı Olur Mu?

Abur cubur tüketimi sindirim sistemindeki bakteri üretimini artıracağı için karın ağrısı ve ishal görülmesi beklenir. Özellikle öğün yerine sürekli tüketilen krakerler, çikolatalar, ve cipsler kişilerde laksatif etkilerin meydana gelmesine neden olabilirler.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir