2003 yılında piyasaya sürülen ilk 4K kamera Dalsa Origin’dir. 4K teknolojisi ilk olarak sinematografik amaçlar için piyasaya sürülse de pek çok alanda kulllanılmaya başlanmıştır. Kaliforniya Üniversitesi, San Diego, Keio Üniversitesi ve Deniz Yüksek Lisans Okulu 2004 yılında çeşitli gösteriler ve araştırmalara gerçekleştiren diğer araştırma grupları tarafından geliştirilmiştir. Genel olarak bakıldığında 4K, dijital filmlerde ve bilgisayar grafiklerinde kullanılan bir formattır. 4K’da yaklaşık olarak 4000 piksel olduğu kabul edilir ve piksel miktarı en-boy oranına göre değişkenlik gösterebilmektedir.
4K TV Almak Mantıklı Mı?
İlk kez piyasaya çıktıklarında fazla 4K içeriği olmaması nedeniyle tüketiciler tarafından tercih edilmeyen 4K TV’ler günümüzde 4K TV yayını, 4K Blu-Ray oynatıcı ve disk, 4K kameralar, 4K çevrim içi, 4K akıllı telefonla çekilen UGC videolarına ulaşmak için oldukça kullanışlı bir hale gelmektedir. Wikipedia verilerine göre dünya çapında 4K yayın yapan kanal sayısı 80 tanedir.
4K TV Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Aldığınız televizyonun çözünürlüğü 3840x2160 ayarındaysa televizyonunuz 4K çözünürlüğünü desteklemektedir. 4K yayınların izlenmesi için aynı zamanda uydu alıcısının 2160p 50i özelliğine sahip olması gerekmektedir. Uydu alıcısının derecesinin düşük olması 4K yayınların izlenmesini engellemektedir. 4K TV alırken aldığınız TV’nin çözünürlük ve uydu alıcısı değerlerinin birbiriyle uyuşmasına dikkat edin.
4K TV İzlemek İçin Gerekenler Nelerdir?
Filmi 4K olarak izlemek için bazı donanımlara sahip olunması gereklidir. Bu donanımlardan bir tanesinin bile eksik olması 4K izleme şansınızı oldukça düşürmektedir. 4K izlemek için gereken donanımlar şu şekildedir;
· 4K Uyumlu TV: Film veya diziyi 4K kalitesinde izlemek için en önemli donanım 4K’ya uyumlu olan bir televizyondur. 55 inç ve üzeri televizyonların çoğu 4K uyumlu olarak üretilmektedir. 4K TV alırken yenileme hızının 120 Hz ve üzeri olmasına dikkat edilmelidir.
· 25 Mpbs ve Hızlı İnternet: Ülkemizde henüz 4K kanalların yaygınlaşmamış olması sebebiyle dijital yayın platformları popüler hale gelmiştir. 4K kalitesinde görüntüler bu platformla ile ulaşılabildiği için internet hızının yüksek olması gereklidir.
· Platform Üyeliği: 4K kalitesinde dizi, film veya video izlemek için 4K yayına sahip herhangi bir platforma üyeliği alınmalıdır. Ücretli üyelik sistemiyle çalışan bu platformlardan bazılarının en bilinenleri olarak Amazon Prime Video ve Netflix gösterilebilir. Youtube platformunda ise 4K kalitede videoları ücretsiz izleyebilirsiniz. Ücretli olan platformların üyelik fiyatları değişkenlik gösterse de şu an için ortalama fiyatları 5-7 Euro arasında değişmektedir.
4K TV Çözünürlüğü Nedir?
Genel olarak 4k çözünürlük sunan TV sistemleridir. Çözünürlük piksel adı verilen küçük noktaların ekran üzerindeki hangi yoğunluğa bağlı olarak bir araya gelişlerine göre değişmektedir. Ekranda gördüğünüz bir resmi oluşturmak için pikseller bir araya gelmektedir. Piksel ne kadar çok olursa gördüğünüz resmin çözünürlüğü o denli yüksek olacaktır. 4K ifadesinde bulunan K harfi 1000 kiloyu ifade etmektedir ve bir 4K TV yaklaşık olarak 4000 piksele sahiptir. 4K TV’lerde yatay olarak 3840 ve dikey olarak 2160 piksel bulunur ve bu yaklaşık olarak 8,3 milyon toplam piksele sahip oldukları anlamına gelmektedir. Ürünlerin teknik özelliklerinde 3840x2160 ayarı 4K TV’ler için kullanılmaktadır.
4K TV 3D İzlenir Mi?
Evet izlenebilmektedir. Işığın bölünmesi nedeniyle 3K TV’lerde 3D izlemek çözünürlüğü olumsuz etkilemekteyken 4K TV’lerin çözünürlükleri Full HD’den dört kat fazladır. Bu sebeple 4K kadar keskin bir görünüşe sahip olmasa da 4K TV’de 3D izlemek, 3K TV’de 3D izlemekten daha iyi deneyim sağlayacaktır.
4K TV ile Full HD Arasındaki Fark Nedir?
Geleneksel olan Full HD TV’ler 1920x1080 boyutlarında ve ortalama 2 milyon piksele sahipken 4K TV’ler ise yaklaşık olarak 8,3 milyon piksele sahiptir. Kıyaslamaya bakıldığında 4 kat daha fazla piksele sahip olan 4K TV aynı boyuttaki ekranlarda görüntü kalitesi, piksel yoğunluğu sayesinde oldukça ayrıntılı, keskin ve gerçekçidir. Aradaki bu fark TV ekranlarındaki boyutlar büyüdükçe daha belirgin olmaktadır. Bu farkın daha belirginleşmesinin sebebi ise yüksek çözünürlüğe sahip TV’lerin piksellerinin aynı boyuttaki düşük çözünürlüklü TV’lerin piksellerinden daha küçük olmasıdır.