Hastalıklara yakalanmadan önce uygulanması gereken en etkili tıbbi yöntemler arasında aşı yer almaktadır. Yetişkin kişilere oranlara daha çok hassas olan bebeklerin hastalığa yakalanma riskleri daha fazladır. Hastalığa yakalanma riskini ortadan kaldırmak amacıyla bebeklere küçüklüklerinden itibaren bir takım aşılar yapılmaktadır. Bebeklerin aşı takviminde bulunan 2 yaş aşısı bebeklik döneminin son aşısıdır. Her aşıda olduğu gibi 2 yaş aşısının da belirli yan etkileri bulunmaktadır. Bu yan etkiler ilaçlardan farklı olarak oluşabilir çünkü aşının temelinde hastalığın kişiye verilmesi bulunur. 2 yaş aşısının yapılmasının ardından görülebilecek yan etkiler arasında hafif ateş, halsizlik, karın ağrısı, iştahsızlık ve huzursuzluk bulunmaktadır. Bu yan etkiler son derece normal ve geçici olarak kabul edilmektedir.
Bu rahatsızlıklardan farklı olarak ortaya çıkabilecek en üst düzey yan etkiler arasında ateşlenme, ishal, kusma, halsizlik, hassasiyet ve aşı bölgesinde apse göze çarpmaktadır. Bu yan etkilerin şiddetli olması bebekken geçirilen sarılığa bağlı olarak oluşabilmektedir.
2 Yaş Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Bebeklik döneminin sonlarına doğru 18 ile 24 aylıkken yapılan bir aşıdır. Aşı iki dozdan oluşmaktadır. Genel olarak aşının ilk dozu iki yaşına basmadan önce yapılmaktadır. İki doz arasında geçerli olan beklenecek süre ise yaklaşık 6 aydır. İkinci doz ise iki yaşına bastıktan sonra fakat çok geçirilmeden 18-24 aylık süreç içerisinde yapılmalıdır. İki yaşından önce yapılacak aşıların verimli olduğu yapılan araştırmalar sonucu ortaya konmuştur.
2 Yaş Aşısı Ateş Yapar Mı?
2 yaş aşılarının yan etkileri arasında ateş bulunmaktadır. Aşı yapılmasının ardından görülen yan etkilerde ateş bulunur ama bu durum son derece normal ve geçici bir durum olarak kabul edilmektedir. Genel olarak aşı olan bebeklerin %80’inde 0,5 dereceli olan hafif bir ateşlenme görülmektedir. Fakat düşürülemeyen ateş veya yüksek ateş gibi durumlar olduğunda mutlaka doktora başvurulmalıdır.
2 Yaş Aşısı Zararları Nelerdir?
Yüksek teknolojinin kullanımı ile aşıların yan etkileri azaltılsa da tam olarak giderilemedi. Genel olarak aşıların yan etkileri arasında ateş, huzursuzluk, aşı yapılan yerde kızarıklık, sertlik, döküntü, halsizlik, uykuya eğilim görülebilmektedir. 2 yaş aşısında bu yan etkilerden farklı olarak ishal, kusma, hassasiyet ve aşı bölgesinde apse gösterilebilir. Aşının yapılması oldukça önemlidir çünkü aşı yapılmadığı takdirde belirti göstermeden ilerleyebilen hastalık olması sebebiyle son derece tehlikeli bir hastalık ve ileri yaşlarda karaciğer yetmezliğine neden olabilmektedir.
2 Yaş Aşısı Sonrası Banyo Yapılır Mı?
Genel olarak olunan aşılardan sonra doktorlar hasta kişiye yapmaması gereken adımları söylemektedir. Bunlar arasında duş veya banyo alınmaması olabilir. Uzmanlara göre aşı olunan gün banyo yapılmamasının nedeni kişilerin mantık yolu sebebiyle oluşturdukları bir önlemdir. Aşı sonrasında alınacak duş veya banyonun lokal reaksiyon riski arttırabileceğini belirten uzmanlar aşı sonrasında duş alınmaz gibi bilimsel bir durumun olmadığını belirtti. Yapılan aşılama sonrasında cilt açıklığının hızla kapandığını belirten uzmanlar vücuda mikrop girmesini beklemediklerini belirtti.
2 Yaş Aşısı Ertelenebilir Mi?
Hepatit A aşısı yani 2 yaş aşısı 2 dozdan oluşan bir aşıdır. Genellikle ilk dozun 2 yaşından önce yapılması tavsiye edilir. İki yaşından önce yapılmaması durumunda çok bekletilmeden ilk doz vurulmalıdır. Bunun sebebi ise iki doz arasında 6 aylık bir sürenin bulunmasıdır. İlk dozun geç vurulması sonucunda ikinci dozun vurulması uzayacak ve bebeklerin hastalığa karşı koruma sağlaması gecikecektir. Bu durum hastalığa karşı korunma geciktirmekte ve hastalığa yakalanma riskini arttırmaktadır. 2 yaş aşısı ertelenebilir fakat aşı takvimine göre zamanında olunması tavsiye edilmektedir.
2 Yaş Aşısı Uyku Yapar Mı?
2 yaş aşısının ardından görülebilecek yan etkiler arasında halsizlik ve yorgunluk belirtisine bağlı olarak uykuya eğilim bulunmaktadır. Bu yan etkiler kimi zaman az kimi zaman fazla olabilir. Bu yan etkilerinin şiddetli ve aşırı durumda olması durumlarında mutlaka doktora başvurulmalıdır.