Zehirlenen Kediye İlk Müdahale Nasıl Yapılmalıdır?

Zehirlenen Kediye İlk Müdahale Nasıl Yapılmalıdır?
09.12.2021 12:00
Pek çok kişi kedi sahiplenmek isteyebilir. Ancak kedi bakmak sanıldığı kadar kolay değildir. Özellikle zehirlenme durumu ile karşı karşıya gelebilme ihtimali olan kediler fazla önem ve dikkate ihtiyaç duymaktadır. Kediler ile aynı ortamda yaşadığımız süre içinde onların sağlıklı ve güvenli ortamda yaşayabilmesi tüm olanakları sağlamalıyız. Kedilerde zehirlenme belirtileri ne zaman başlar, tavuktan zehirlenir mi? Zehirlenen kediye ne yedirilir, süt verilir mi? Zehirlenen kediye nasıl müdahale yapılması gerektiğini sizler için yazdık.

Ev ortamları sanıldığından daha risklidir. Özellikle evcil hayvan sahibi olan kişiler için risk faktörleri daha fazladır. Zirai ilaç ve kimyasal ürünler kedilerin zehirlenmesine neden olabilmektedir. Ayrıca bazı besinler de kedilerin zehirlenmesine yol açabilir. Zehirlenen kediye nasıl müdahale edilmesi gerektiğini ise çoğumuz bilmemekteyiz.

Zehirlendiğini düşündüğünüz kedinizin temiz hava almasını sağlamak için kapalı ortamlardan çıkmalısınız. Kedinizi balkon ya da bahçe gibi bol oksijen içeren ortamlara taşımalısınız. Kedinizi bol ve temiz su ile yıkayın ve zehirlendiği maddeyi teşhis etmeye çalışın. Hemen veterinere götürün. Veterinere gitme olanağınız yok ise kedinize tuzlu su içirin ve kusmasını sağlayarak zehri dışarı atın. Zehirlenen kedilerde ateş problemi önce çıkar sonra düşmeye başlar bu aşamada çok dikkatli olmalısınız. Ateşi çıkan kedinin ilk ateşini düşürmeye çalışmayın çünkü bu durum zehri verdiği savaşın bir göstergesidir. Ancak vücut sıcaklığında aşırı bir düşüş yaşanırsa sıcak su torbaları ile kedinizi ısıtın. Veterinere danışmadan ilaç vermeyin ve veterinerinizin verdiği ilaçları düzenli kullanın. Zehirlenme sonrasında kedinizin özellikle böbreklerinde ciddi sorunlar oluşabilir. Bu nedenle kaliteli vitamin desteği alması gerekebilir.

Kedilerde Zehirlenme Belirtileri Ne Zaman Başlar?

Kedilerde aniden oluşan salya akıntısı, kusma ve seğirme zehirlenmenin ilk belirtileridir. Solunum güçlüğü, kedide yaşanan şok hali ve koma da zehirlenen kedilerde gözlenen bir durumdur. Zehirlenen kedilerde belirtiler genellikle 6 ila 24 saat içinde ortaya çıkar. Ancak vücuda alınan maddenin çeşidine göre bu süre 1-6 saat arasında da değişim gösterebilir.

Zehirlenen Kediye Ne Yedirilir?

Zehirlenen kedilerinin sahiplerinin en çok yaşadığı sıkıntı kediye ne yedirilmesi gerektiğidir. Zehirlenen kedilere ağır yiyecek türleri verilmemesi gereklidir. Çünkü kedi zehri dışarı atarken iç organları ve özellikle midesi hasar görmüş olabilir. Sıvı tüketimine önem verilmelidir bu dönem içinde kedinin en çok ihtiyaç duyduğu besin sıvı ürünlerdir. Veterineriniz zehirlenme türüne ve kedinizin cinsine göre size uygun beslenme listesini belirtecektir.

Zehirlenen Kediye Süt Verilir Mi?

Süt kedilerin en sevdiği besin olarak bilinir ancak sütün içerisinde bulunan laktoz özellikle yetişkin kediler için sorun oluşturmaktadır. Market ürünü süt ve kaymakların kedilerde ishal sorununa neden olduğu bilinmektedir. İshal sorunu uzun sürerse kedinizin ölümüne neden olabilecek nedenlere yol açabilir. Kedinize bu süreç içerisinde süt vermemeye önem verin. Veterinerinizin tavsiyesi üzerine zehirlenen kedinize süt verebilirsiniz.

Kediler Tavuktan Zehirlenir Mi?

Tavuk zehirleyici özelliği yüksek bir besin grubudur. Tarihi geçmiş kokmuş tavuk etleri kedi ve köpekler için zehirleyici bir özelliğe sahiptir. Ayrıca kemik, soğan, sarımsak ve kafein içerikli içecekler de kedileri zehirleyebilmektedir. İnsanlarda zehirlenmeye yol açan alkollü içecekler de kedileri zehirleyen ürünlerdir. Ayrıca kedilere çiğ yumurta verilmemelidir ve kuru üzüm tüketimi de kediler için uygun görülmemektedir.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir