Civciv Bakımı Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Civciv Bakımı Hakkında Merak Edilen Bilgiler
05.09.2021 12:00
Civcivler kuş türlerinden biri olarak kabul edilen canlılardır. Evde civciv bakımı, bakım nasıl yapılır, ilk hafta nasıl olmalı? Civciv bakımı püf noktaları, dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Kışın civciv bakımı nasıl olmalı?

Civcivler kuş türlerinden biri olarak kabul edilen canlılardır. Tavuk ve horozların yavruluk dönemlerine verilen isimdir. Kanatları ve gagaları olmasına rağmen uçamazlar. Kişiler civcivlerin bakımları konusunda pek fazla zorluk yaşamazlar. Oldukça minik canlılar olan civcivlerin bakımları insanları zorlayacak standartlarda değildir. Günümüzde evlerde dahi civciv beslenebilmektedir. İki tane ayakları bulunan küçük canlılardır. Ot ile beslenme eğilimindedirler. Civcivlere özel üretilen yemler ile beslenmeleri en doğru yöntemdir. Vücut ısıları 40 derece olan civcivler fazla sıcaklara ve soğuklara karşı çok dayanıklı değillerdir bu sebeple bulundukları ortamın sıcaklığına dikkat edilmesi gerekmektedir. Civciv bakımındaki en önemli husus temastır. Civcivler, insanlarla sürekli temas halinde olmaya alışkın değillerdir fazla temas sonucunda hastalanabilirler hatta fazla temas civcivlerin ölmesine dahi sebep olabilmektedir. Su ihtiyaçları da karşılanmalıdır susuz kalmaları durumunda hastalanabilen hassas canlılardır. Günlük su ihtiyaçları ve yemek ihtiyaçları karşılandıktan sonra rahat bir şekilde yaşam sürüp gelişim gösterebilirler. Dışkı konusunda herhangi bir eğitim almaları mümkün olmadığı için her alana dışkı bırakabilme eğilimindedirler.

Evde Civciv Bakımı Nasıl Olmalı?

Evde beslenecek civcivler için özel civciv yemi alınması gerekmektedir. Sularına ve yemlerine vitamin karıştırılması ile gelişimleri daha hızlı ve sağlıklı olabilmektedir. Evde civciv bakarken dikkat edilmesi en gerekli kural temastır. Civcivler sürekli insanlarla temas halinde olmaktan hoşlanmazlar ve bu durum onların ölmelerine sebep olabilir. Civcivler, özellikle çocuklar tarafından büyük bir ilgiyle karşılaşan sevimli ve minik canlılardır bu sebeple günümüzde evlerde beslenmesi muhtemeldir. Civcivler evdeki her yemeği yiyemezler genel olarak; Su, civciv yemi, temiz toprak, buğday ve mısır ile beslenirler. Fazla sıcaklık, soğuk ve sürekli temas halinde olmak civcivlere zarar verebilmektedir. Civcivlerle sürekli temas halinde olmak onların hastalanmasına hatta ölmesine yol açabilir bu sebeple oldukça dikkatli davranılması gerekmektedir.

Civciv Bakımı Nasıl Yapılır?

Civciv bakımı titizlik isteyen bir süreçtir çünkü civcivler hassas ve narin yapıdaki yavru canlılardır. Civcivlerin ilk 8 haftalık süreçlerini kapsayan dönemlerinde özel civciv yemi ile beslenmeleri gerekmektedir. Daha sonraki süreçlerde ise piliç yemine geçilebilmektedir. Civciv bakımındaki önemli hususlardan biri ise vitaminlerdir. Civcivlerin yumurtadan çıktıklarından hemen sonraki günlerde sularına vitamin karıştırılmalıdır. Bu sayede daha hızlı ve sağlıklı gelişim göstereceklerdir. Daha sonraki dönemlerde ise toz vitaminler yemlerine karıştırılabilir. Civciv bakımı yaparken civcivlerle fazla temasta bulunmamak gerekmektedir. Fazla temastan hoşlanmayan hayvanlardır. Yemleri ve suları karşılandıktan sonra yapılacak tek şey dışkılarının kontrol edilmesidir. Dışkılarında kan ve aşırı sıvı görüldüğü dönemlerde müdahale etmek gerekebilir. Bunların dışında civciv bakımının herhangi bir zorluğu bulunmamaktadır.

Civciv Bakımı İlk Hafta Nasıl Olmalı?

Dünyaya yeni gelen civcivler bir aylık olana kadar özel civciv yemi ile beslenmelidir. İlk bir hafta civcivler için oldukça kritiktir. Su içmeleri ve yemler ile beslenmesi gerekmektedir. İlk haftalarında sularına vitamin damlatmak civcivlerin gelişim dönemlerine daha rahat başlamasına olanak sağlamaktadır. Veteriner yardımı ile bu vitaminler temin edilebilmektedir. İlk haftalarında oldukça hassas olan yavrulardır bu sebeple sürekli temas edip onları rahatsız etmemek ve korkutmamak gerekmektedir.

Civciv Bakımı Püf Noktaları Nelerdir?

Civciv bakımı kişileri fazla zorlayan bir eylem değildir fakat yine de bazı püf noktalar bulunmaktadır. Püf noktalardan en önemlisi vitaminlerdir. Civcivlerin hızlı ve sağlıklı gelişim göstermesi için vitamin takviyesi almaları son derece gereklidir. Vitaminler sıvı veya toz şeklinde olabilmektedir. Yeni doğan civcivlerin sularına sıvı vitaminler damlatılabilir. Bu sayede daha hızlı gelişim gösterebilirler. Diğer bir püf nokta ise civcivleri sürekli ellememektir. Temas civcivlere zarar verebilmektedir. Narin ve hassas canlılar olan civcivler sürekli temastan korkabilirler ve bu durum karşısında rahatsızlanabilirler. Yem konusuna da özen gösterilmelidir. Civcivler, özel civciv yemleri ve buğday gibi besinlerle beslenmelidir.

Civciv Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Civciv bakımında dikkat edilmesi gereken bazı durumlar mevcuttur. Civcivlerin sağlığı için gözlem yapmak son derece gereklidir. Civciv ve tavuklarda dışkı oldukça önemlidir. Dışkı nedeniyle oluşabilen hastalıklar mevcuttur. Bu hastalıklar dışkılara bakılarak anlaşılabilmektedir ve acil şekilde tedavi ettirilmelidir aksi takdirde civcivlerin ölümlerine yol açabilmektedir. Civcivler, özel civciv yemleri ile beslenmelidir. 8 haftalık oldukları döneme kadar civciv büyütme yemi ile beslenebilirler. Daha sonraki dönemlerde ise piliç büyütme yemi olarak adlandırılan özel yemler ile beslenmelidirler. Civcivlerin hızlı büyümeleri için vitamin takviyeleri de yapılabilmektedir. Civcivler, insanlardan korkabilen canlılardır bu yüzden sürekli temas halinde olmaktan hoşlanmazlar. Civciv bakan kişilerin bu canlılara sürekli müdahale etmemeleri gerekmektedir. Yemek ve su ihtiyacı karşılandıktan sonra özgür bırakılmak isteyen canlılardır.

Kışın Civciv Bakımı Nasıl Olmalı?

Civcivler soğuk havalara çok dayanıklı olmayan canlılardır. Henüz yavru oldukları için tüyleri soğuklara karşı çok fazla koruyucu nitelikte değildir. Çok fazla sıcaklarda hastalanabildikleri gibi soğuklarda da hastalanabilirler. Bu sebeple civcivlerin vücut sıcaklığına ve bulundukları ortama dikkat edilmesi gerekmektedir. Gelişmeye başladıkları ve tüyleri büyüme gösterdiği dönemlerde soğuklara karşı daha fazla direnç kazanır. Kış dönemlerinde daha çok kapalı mekanlarda ve diğer civcivlerle veya tavuklarla birlikte tutulması daha doğru olmaktadır. Yalnız başlarına soğuk havalarda bulunmaları civcivler için güvenli sayılmamaktadır.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir