Bebeklerde uyku düzeni 1 ay ile 6 ay arasında başlar ve gece/gündüz düzeni oluşmaya başlar. Yeni doğan bebekler günde 16 saat uyurken uyku düzeni oluşturulan ve yaş alan bebeklerde bu süre azalır, biz yetişkinlerin uyku sürelerine yaklaşır. Bebekler uyurken büyür ve metabolizmalarının yapı taşları bu sırada oluşur. Bebeklere uyku düzeni kazandırmak için uyku eğitimi verilmelidir. Ebeveynler için sabır gerektiren bir süreç olan bu dönem de bebeklerin ağlamamasına ve kendilerini huzursuz hissetmemesine önem verilmelidir. Bebek mayışık halde iken yatağına sırt üstü yatırılarak bebeğinizin sırtını ovmalısınız. Hareketleriniz ritmik ve sakin olmalıdır, böylece bebeğinizin yavaş yavaş uykuya daldığını görebilirsiniz. Bu rutini üç gün art arda yaptığınızda bebeğinizin aynı saatlerde kendinin uyuduğunu görebilirsiniz. Bazı inatçı bebekler için bu süre biraz uzayabilir ancak kısa bir sürede uyku düzeni kazanacağından emin olmalısınız. Bebeğinizin belirli saatlerde yemek yemesine ve altının temiz olmasına önem vermelisiniz. Çünkü karnı tok olana ve bezi temiz olan bebekler daha çabuk uykuya dalarlar. Bebeğinizi aynı saatlerde yatağına yatırmalı ve uyutmaya çalışmalısınız. Günümüzde bebeğe uyku düzeni kazandırmak için danışmanlıklar dahi vardır, bu hizmetlerden yararlanarak daha kolay ve pratik şekilde bu dönemi atlatabilirsiniz.
Bebeklerde Uyku Düzeni Ne Zaman Başlar?
Bebekler yeni doğduklarında gün içinde ortalama 2 saat kadar uyanık kalabilmektedir. 6 ila 8 haftalık olmaya başlayan bebekler geceleri daha fazla uyumaya başlarken bu dönem için sıklıkla uyanabilmektedir. Çünkü gelişme çağında olan bebekler uzun gece uykularında sıklıkla acıkırlar bu nedenle gece uyanmaları normaldir. 1 ve 6 arasında başlayan uyku düzeni bebeklerde 4. ay ile kazanılmaya başlanır. Günde 16-20 saat arasında uyuyan bebekler uyku düzeni ile daha az uyumaya başlarken belirli saatler içinde uyuyarak da ebeveynlerin işini kolaylaştırır.
Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Düzeltilir?
Uyku düzeni kazanan bebeklerde bu düzen bazı nedenlerden dolayı bozulmaktadır. Bebeğin geçirdiği rahatsızlık, mekan değişimi gibi başlıca faktörler uyku düzeninin kaybolmasına neden olabilir. Ancak endişelenmeyin bebeğinizin tekrar uyku düzenine girmesi oldukça kolaydır sadece sabırlı olmalısınız ve bebeğinize sevginizi göstermelisiniz. Gündüz bebeğinizi uyutmamaya özen göstermelisiniz ve gün içinde bebeğinizin fazla aktiviteler ile uğraşmasını sağlayarak onun beynen yorulmasını sağlamalısınız. Böylelikle bebeğiniz gece daha kolay uyuyacaktır. Belirlediğiniz saatler içinde bebeğinize sarılarak ve ona ninniler söyleyerek uykusunun gelmesini sağlayabilirsiniz ve odanın sessiz olmasına önem vermelisiniz. Kesinlikle bebeğinizi yatağına yatırmalısınız ve diğer alanlarda uyumasına izin vermemelisiniz.
Bebeklerde Uyku Düzeni Oluşturma Yöntemleri Nelerdir?
Bebeğinize ait bir uyku düzeni oluşturmak istiyorsanız bebeğinizi yemek saatlerini belirleyerek işe başlamalısınız. Çünkü karnı tok olan bebekler uykuya daha fazla meyillidir. Aynı saatler içinde uyutulmaya çalışılan bebekler kısa bir süre içinde bu duruma alışacaklardır ve kendiliğinden uykuya dalacaktır. Bebeğinizi uyuturken onu kucağınıza alıp gezdirmemelisiniz ve sallamamalısınız. Bebeğinizi yatağına yatırarak elinizi sırtına koyup sırtını ovmalısınız. Ayrıca bebeğinizi yatağa yatırırken sırt üstü yatırmaya çalışmalısınız çünkü bebeklerin kendini en rahat hissettiği an sırt üstü yatış pozisyonudur. Bebeğiniz uykuya dalarken onu yanında olduğunuzu ona hissettirmelisiniz, annesini yanında gören bebek kendini güvende bulacaktır.