Yaşlılarda Kırık Kaç Günde İyileşir?

Yaşlılarda Kırık Kaç Günde İyileşir?
06.01.2022 17:30
Yaşlanma ile birlikte ortaya çıkan işitsel ve görsel algılamadaki bozukluklar zaman içinde kuvvet azalmasına ya da dengedeki aksaklıklara neden olur. Bu durum da yaşlıların çevresel tehlikelerden etkilenmesini kolaylaştırır. Yaşlılarda düşme sonucunda pek çok vaka kırıkla sonuçlanmaktadır. Yaşlılarda oluşan kırıkların tedavisi oldukça zaman almaktadır.

Vücutta oluşan kırıklar için uzmanlar pek çok vitamin ve mineral tavsiye etmektedir. Kullanılan bu ürünler kırık tedavi süresini azaltmaktadır. Ancak vücut direnci düşük olan yaşlılarda kırıkların iyileşmesi zaman almaktadır. Kemik kırıklarının iyileşme süresi yaş ve bünyeye göre farklılık göstermektedir. Kırığın yeri ya da çeşidine göre iyileşme süresi 40 ila 70 gün arasında bir zamandır. Ancak büyük kemik kırıklarında bu zaman 100 gün kadar sürebilmektedir. Kırık sorunu olanlar balık yağı, havuç, domates, maydanoz, yabanmersini gibi besinler tüketmelidir. Ayrıca kelle paça çorbasının kırıkların üzerinde etkili olduğu bilinmektedir. Koyu yapraklı yeşillikler, tohumlar, fındık ya da fasulye kırığı olan yaşlı bireyler tarafından tüketilmesi önerilir.

Yaşlılarda Kırık Nasıl Anlaşılır?

Yaşlılarda oluşan kırık belirtileri de normal bireylerde oluşan belirtilerle aynıdır. Kemik kırıklarında öncelikle duyulan seslere dikkat edilmelidir ve kemikler kırıldığında bir çıtırtı sesi ortaya çıkacağını unutmamalısınız. Kırık oluşan bölge aniden ve ciddi şekilde şişmeye başlar, bölge kırmızı-mor ya da siyah-mavi renk alarak çürük bir görüntü oluşturur. Kırık oluşan alan oldukça hassastır ve hastaya acı vermektedir bu nedenle bölgeye dokunmak güçtür. Kemiğin oluşturmuş olduğu baskı cilt üzerinde kabartı şeklinde oluşur ve bu durum çıplak gözle görülebilir. Kemiğin kırıldığı bölgede eğriler meydana gelir ve kırık bölgesinde çukur oluşur, çukurun ardından kabarıklık meydana gelir. Bacak bölgesinde oluşan kırıklarda bacağa yüklemek zordur ve yürümek istendiği zaman kişide büyük ağrılara neden olmaktadır. Kırık şüphesi olan bireylerin derhal bir uzmana gitmesi gerekir aksi halde ilerleyen zaman içinde büyük sorunlara ortaya çıkabilmektedir.

Yaşlılarda Kırıklar Nasıl Tedavi Edilir?

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre yaşlılarda yaşanan düşme olaylarının %70'lik kısmı kırıkla sonuçlanmaktadır. Bunun en büyük nedeni yaşın ilerlemesi ile birlikte vücut direncinin azalmasıdır ve ileri yaşlı kişilerde koordinasyon kaybı da yaşanmaktadır. Yaşlılarda oluşan kırıkların tedavisi çoğu kez büyük emekler istemektedir ancak vücut direnci yüksek kişiler de bu tedaviler daha kısa bir süre sürer. Yaşlılarda kırık tedavisinin ilk amacı hastanın bir an önce ayağa kaldırılıp yürümesidir. Genellikle oluşan kırıklarda kırık olan bölgenin yerine yapay metal implant yerleştirilmektedir. Özellikle kemik erimesine bağlı kırıklarda başka bir kemik dokusundan kemik nakli, kemik çimentosu ya da kırığın kısaltılarak kaynatılması tedavileri de uygulanır. Yaşlılarda oluşan kırık tedavilerinde doktorun uygulamalarının yanında kişinin beslenmesine de dikkat etmesi gerekir. Protein bazlı yiyeceklerin tüketilmesi bu dönem içinde oldukça önemlidir. Ayrıca yine doktor tavsiyesi ile bacak bölgesinde kırık yaşayanların belirli aralıklarla yürümesi ve bedenini hareket ettirmesi gerekir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir