Beden Dili Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Beden Dili Hakkında Merak Edilen Bilgiler
15.08.2021 12:00
Beden dili bazen fark etmeden ve istemsiz olarak hemen hemen hepimizin yaptığı bir sözsüz iletişim şeklidir. Beden dili ifadeleri nelerdir, beden dilini doğru kullanmak nasıl olur? Beden dilini doğru kullanmanın önemi nedir? Beden dili evrensel mi?

Beden dili bazen fark etmeden ve istemsiz olarak hemen hemen hepimizin yaptığı bir sözsüz iletişim şeklidir. Kişiler yüz ifadeleri ellerini bağlama şekli, oturma şekli, göz hareketleri ve fiziksel duruşunun tümü ile kendini ifade etme yeteneğine sahiptir. Genelde uygularımızın, söyleyemediklerimizin ve ruh halimizin bir yansıması olarak bilinmektedir. Sözlü iletişime oranla çok daha güçlü ve samimi bir iletişim şekli olan beden dili, imajın ortaya konmasında da oldukça büyük bir öneme sahiptir. Özellikle özgüven, özsaygı gibi kavramların bu iletişim şekli ile çok daha öne çıktığı bilindiğinden dolayı bu dil önemsenmektedir. Sözlü iletişime ek olarak desteklenen beden dili, verilmek istene mesajın çok daha etkili olabilmesinde büyük bir role sahiptir.

Özellikle aile yaşamı ve iş yaşamında sık kullanılan beden dili, hem başarının hem de başarısızlığın bir paradoksudur. Kötü bir beden dili kullanımı kişilerin yanlış anlaşılmasına, olumsuz bir imaj çizmesinde neden olabilirken; iyi bir beden dili kullanımı da özgüvenin vurgulanmasına sebebiyet vermektedir. Kişilerin empati duygusunun gelişmesinde de oldukça yararı bulunan beden dilinin etkilerinden, doğru kullanımının nasıl olduğundan ve beden dili içeriğimizin tüm ayrıntılarından gelin birlikte söz edelim…

Beden Dili İfadeleri Nelerdir?

Bilindiği üzere pek çok beden dili ifadesi bulunmaktadır. Bu dilin ayrıntılı ifadeleri ise şu şekilde sıralanabilir;

·        Duruş: Duruş pozisyonu bir kişinin duygu durumu ve ruh hali hakkınsa oldukça geniş çapta pek çok şey ifade eder. Özellikle kambur duruş e gevşek bir şekilde oturma hem sıkkınlık hem de ciddiyetsizlik gibi pek çok ifadeyi aynı anda verebilme gücüne sahiptir.

·        Oturma Esnasında Başka Yöne Dönme: Bu tutum kişinin bir ortamda sıkıldığını, konuşulanları dinlemediğini ve ilgisizliğini en iyi ifade eden tutumdur.

·        Saçlarla Oynamak: Dağınık bir dikkatin olduğunu belli eden tutumdur.

·        Kolları Bağlamak: Konuşulan konulara yeteri kadar ilgi duymadığınız ya da o ortamda konuşulan konulara katılmadığınız anlamına taşımaktadır.

·        Aşırı Kafa Sallama Hareketinde Bulunulması: Olayı ya da konuları anlamayıp, anlamış gibi yapmayı en iyi ifade eden tutumdur.

·        Göz Teması: Güven eksikliği, şüphecilik ya da iyi iletişim gibi çift yönlü pek çok fikir sahibi olunmasında yardımcı bir etkendir.

·        Başka Yere Bakma: Bu durum tam bir saygısızlık olarak atfedilmekle birlikte, konuşulan konulara karşı duyarsızlığın ve ilgisizliğin de en iyi karşılığıdır.

Beden Dilini Doğru Kullanmak Nasıl Olur?

Beden dilini doğru kullanmak hepimizin hem sosyal hayatında hem de gündelik yaşantısında oldukça önem arz eden bir durumdur. Beden dilinin doğru kullanımı ise şu şekilde olmalıdır;

·        İlk olarak doğru bit duruş pozisyonu ayarlayın ve asla kambur durmamaya çalışın.

·        Karşı tarafla aranıza koyduğunuz mesafeye özen gösterin ve iyi bir göz temasının önemi dikkate alın.

·        Ellerinizin nerede duracağını ve doğru konumlanan pozisyonunu kendinize göre ayarlayın.

·        İlk izlenimin karşı taraf için daima önemli bir kriter olduğunu bilin ve güler yüzlü olmaktan kaçınmayın.

Beden Dilini Doğru Kullanmanın Önemi Nedir?

Beden dilini doğru kullanımı kendimiz yanlış ifade etmemizin önüne geçer. Kendini iyi ifade edebilmek hem iş yaşamında, aile hayatında hem de sosyal ilişkilerde oldukça önemlidir. İyi ifade edebildiğimiz takdirde tarafımıza uygulanan önyargıları önlemekle birlikte vermek istediğimiz imajın ne olduğunu da doğru ifade edebilmeye yarar.

Beden Dili Evrensel Mi?

Evet. Beden dilinin evrensel bir dil olduğu bilinir. Beden dilinin evrenselliği ise her ülkede aynı şekildedir. İnsani duyguların ve davranışların bulunduğu her yerde aynı kavramlarla karşılık verildiği bilinmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir