Vefat Eden Kişinin Eşyaları Ne Yapılmalı?

Vefat Eden Kişinin Eşyaları Ne Yapılmalı?
26.11.2022 22:02
Ölen bir kimsenin ardından yapılacaklar, merak konusu olmuştur. Vefat eden kişinin eşyaları ne yapılmalı, arkasından edilecek dualar, ailesine ne denmeli? Vefat eden kişinin fotoğrafını paylaşmak günah mı, takma dişleri ne yapılır? İşte merak edilen detaylar.

Ölmüş bir kimseye ait eşyaların, ne yapılacağı merak konusudur. Vefat eden birinin giysi ve ayakkabıları genel olarak yardım kuruluşlarına ya da ihtiyacı olan kimselere verilmektedir. Ama bununla ilgili kesin bir kural yoktur. Eşyaları isteyen kişilere de verebilirsiniz.

Vefat Eden Kişinin Arkasından Edilecek Dualar?

Ölen bir kimsenin arkasından dua ve etmek hem geleneksel hem de dini bir harekettir. Dünya hayatı biten bir insanın ahirete gittiğine inanır ve dualarımızın vefat eden kimseye ulaşacağını düşünürüz. İslamiyet inancından ölen bir kimsenin arkasından edilecek dualar şu şekildedir,

Fatiha Suresi

Yasin Suresi

Ya da kur-an hatmi yapılarak, vefat eden kişi adına okunur.

Vefat Eden Kişinin Ailesine Ne Denir?

Ailesinden veya bir yakını kaybetmiş olan insanlar için yaşanılan acının tarifi imkansızdır. Yaşayan herkes, ölümün bir gerçek olduğunu, elbet bir gün herkesin bunu yaşayacağını bilse de yine de kabullenmekte zorluk çekilecektir. Dinimizde ve geleneklerimizde vefat eden kimsenin yanında olmak, acısını paylaşmak, taziyelerimizi sunmak çok önemsediğimiz bir durumdur.

Vefat eden kişinin ailesine, baş sağlığı dilerken genelde kalıplaşmış, iyi niyet ve teselli sözleri söyleriz.

“Allah taksiratını affetsin“, “Mekanı cennet olsun“, “Başınız sağ olsun“, “nurlar içinde yatsın, uyusun“ “Allah cennetine kabul etsin“, “Allah geride kalanlara uzun ömür versin“ gibi iyi niyet ve temennilerimizi, vefat eden kişinin yakınlarına içtenlikle sunarız.

Vefat Eden Bir Kişinin Fotoğrafını Paylaşmak Günah Mı?

Ölen bir kimsenin resmini paylaşmanın caiz olup olmadığını, vefat eden kimseyi rahatsız edip etmeyeceğini merak ederiz.  İslamiyet’te özellikle insan ya da hayvan kafası resmedilmesi ya da heykelinin yapılması dinen caiz değildir. Bitki ve cansız nesneler dışında, evde veya dini mekanlarda resim, fotoğraf, heykel bulundurmak İslamiyet’e göre günah kabul edilmiş bir davranıştır.

Vefat eden bir kimsenin fotoğrafını asmak veya sergilemek ölmüş kişi üzerinde herhangi bir rahatsızlık ya da azap yaratmaz. Ancak ölmeden önce resimlerinin yayınlanmasını ve duvarlara asılmasını istemişse, bu da sakıncalı bir davranış olacaktır. Yani vefat eden bir kimsenin fotoğrafını paylaşmak, tıpkı hayatta olan insanların fotoğraflarını paylaşması gibi günah sayılmaktadır. Ama bu istek vefat eden kişi tarafından gelmemişse, fotoğrafı paylaşan kişi için günah sayılacaktır.

Vefat Eden Kişinin Takma Dişleri Ne Yapılır?

Vefat eden kişinin vücudunda yabancı bir madde varsa çıkarılarak gömülmesi daha hayırlıdır. Bu nedenle vücudun da el ile zarar vermeden çıkarılabilen bir şey varsa alınır. Fakat implant gibi, kemik içi uygulamaları ağızın içinde bırakılabilir. Takma diş altınsa, altının ziyan olmaması için alınabilir. Fakat takma diş başkasında kullanamayacak veya uygun bir başka kullanımı yoksa ölünün üzerinde bırakılabilir.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir