Ürdün Neresidir?

Ürdün Neresidir?
27.05.2022 09:47
Başkentinin Amman olduğu Ürdün’de resmi dil Arapçadır. Üniter parlamenter meşrutiyet hükümet sistemine sahip olan Ürdün’ün kralı II. Abdullah, Başbakanı Bişer Al-Hasavneh, Kraliçesi ise Rania el-Abdullah’tır.

Arapça isimi el-Ürdün olan Ürdün veya resmi olan ismi ile Ürdün Haşimi Krallığı(Arapçası: el Memleketü’l-Ürdüniyyetü’l-Haşimiyye’dir) Orta Doğu’da bulunan bir Arap ülkesidir. Tam olarak Asya Afrka ve Avrupa’nın kesiştiği yerde konumlan Ürdün, Levant bölgesine dahil olmaktadır ve Şeria Nehri’nin doğu yakasındaki tarafta bulunmaktadır. Şehrin kuzey tarafında Suriye, kuzeydoğu tarafında Irak, güney tarafında ve doğu tarafında Suudi Arabistan, batı tarafında İsrail ve Batı Şeria ile Lut Gölü bulunmaktadır. Ürdün’ün güneybatı tarafında bulunmakta olan 26 km kıyısı Akabe Körfezi yolu ile Kızıldeniz’e açılmaktadır. Ürdün’ü Mısır’dan Akabe Körfezi ayırmaktadır. Yarı kurak bir iklime sahip olan Ürdün, 89 bin kilometrekare yüz ölçümüne ve yaklaşık olarak 10 milyona yakın nüfusa sahip olmaktadır ve bu durum Ürdün’ü Arap ülkeleri arasındaki en kalabalık ülke konumuna koymaktadır. Ürdün’ün resmi olarak dini İslam’dır ve halkın yaklaşık olarak %95’i Sünni Müslüman’dır. Hıristiyan dini Ürdün’de oldukça azınlıkta olmaktadır. Amman ülkenin başkentidir ve en büyük şehri konumundadır.

Ürdün’ün Tarihi Nasıldır?

Ürdün’ün günümüzde bulunmuş olduğu topraklarda Eski Taş Çağı’nda başlamıştır insan yaşamı. Bölgede Tunç Çağı’nın sonlarına doğru üç krallık ortaya çıkmıştır. Bunlar; Ammonlular, Moavlılar ve Edomlulardır. İleriki zamanlarda Asur İmparatoluğu, Babil İmparatorluğu, Nabati Krallığı, Ahameniş İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu, Raşidin Halifeliği, Emeviler, Abbasiler ve Osmanlı İmparatorluğu Ürdün’e hükmetmiştir. 1916 senesinde I. Dünya Savaşı esnasında Osmanlılara karşı gerçekleşmiş olan Arap Ayaklanması’nın(I. Dünya Savaşı esnasında Haziran 1916 senesinde Yemen’de Aden, Suriyede Halep’i kapsamış olan bağımsız ve birleşik Arap devleti oluşturma amacı ile Şerif Hüseyin bin Ali tarafından başlatılmıştır) sonrasında Osmanlı İmparatorluğu Britanya ve Fransa tarafından parçalanmıştır. Maveria-i Ürdün(Transürdün) Emirliği(diğer adı ile Şark’ül Ürdün Emirliği, Birleşik Krallık Filistin Mandası’nı oluşturmuş olan iki devletten biri ve eski Osmanlı toprağıdır) 1921 senesinde Britanya’nın himayesi altında olan Haşimoğulları’ndan I. Abdullah tarafından kurulmuştur. Mavera-i Ürdün Haşimi Krallığı ismi ile 1946’da bağımsız olan ülke, 1948 senesinde çıkan Arap- İsrail Savaşı’nda Batı Şeria’yı ele geçirmiştir. Ele geçirdikten sonra Ürdün Haşimi Krallığı ismini 1946 senesinde almıştır. Ürdün 1967 tarihinde Batı Şeria’yı kaybettikten sonra 1988 senesinde bölge üzerindeki haklarından vazgeçmiştir. İsrail ile 1994 senesinde barış antlaşması imzalayan ikinci Arap devleti olmuştur.

Meşrutiyet ile yönetilir Ürdün fakat kral yürütme ve yasama üzerinde oldukça geniş yetkilere sahip olmaktadır. Pek çok insan tarafından, karışık olan Orta Doğu’nun bir ‘istikrar vahası’ olarak anılmıştır. Arap Baharı’ndan sonra(2010) gelmiş olan şiddetli dalgadan neredeyse hiç etkilenmemiştir ülke. 1948’den itibaren Ürdün, çatışma içerisinde olan komşu ülkelerden mülteci kabul etmektedir. Ürdün’de 2015’teki sayıma göre yaklaşık olarak 2,1 milyon Filistinli ve 1,4 milyon Suriyeli yaşamaktadır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir