Selanik, Yunanistan’ın ikinci büyük şehridir. Ayrıca ülkenin kültür başkenti olmasının yanı sıra ekonomik, ticari ve endüstriyel ticari merkezidir.
Selanik’in resmi dilinin Yunanca olmasının yanı sıra İngilizce de sıklıkla kullanılmaktadır. Burada yaşayan yaklaşık 320.000 kişi olduğu bilinmektedir.
Selanikte Gezilecek Yerler Nerelerdir?
Selanik’e ziyaret planlayan kişiler gitmeden önce nereleri gezmeleri gerektiğini merak ederler. Yapılan gezinin keyifli olması için planlama yapmak iyi bir fikirdir. Aşağıda sizler için Selanik’te gezilecek yerler listesi hazırladık.
1- Atatürk Evi
2- Aristotales Meydanı
3- Zongolopoulos Şemsiyeleri: Selanik Şemsiyeleri
4- Selanik Arkeoloji Müzesi
5- Beyaz Kule
6- Roma Forumu
7- Ayasofya Kilisesi
8- Ladadika
9- Tsimiski Caddesi
10- Ana Poli
11- Vlatadon Manastırı
12- Galerius Kemeri (Kamara)
13- Modiano Pazarı
14- Büyük İskender Heykeli
15- Kapani Çarşısı
16- Türk Bey Hamamı
17- Aziz Dimitri Kilisesi
18- Bizans Kültür Müzesi
19- OTE Kulesi
20- Sultan Hortaç Cami (Rotunda)
Selanik Tarihi Hakkında Bilgi
Selanik, milattan önce 315 senesinde Cassender tarafından kurulmuştur. Makedonya Krallığı’na bağlı olarak varlığını sürdüren özerk bir bölge idi. 168 senesinde yönetim Roma’nın altına girmiş ardından 1204 senesinde Latin devleti tarafından işgal edilmiştir. Aradan geçen 200 sene sonra 1246 senesinde Bizans İmparatorluğu tarafından yönetilmeye başlanmıştır.
1430 senesinde II. Murat tarafından fethedilen Selanik’te o dönemden itibaren çok fazla Türk yaşamaya başlamıştır. Nitekim 500 sene boyunca Osmanlı şehri olarak varlığını sürdürmüştür.
Tarih boyunca büyük ticaret merkezlerinden olması ile bilinmesine rağmen Türkler için en büyük anlamı Atatürk’ün doğduğu şehir olmasından ileri gelmektedir. Nitekim Selanik’te gezilecek yerler listesinde sıralanan Atatürk Evi, onun doğduğu ve çocukluğunu geçirdiği yerdir.
Selanik Pahalı Bir Şehir Mi?
Selanik’e gidileceği zaman kullanılacak paranın Euro olduğu bilinmelidir. Güncel kura göre herhangi bir konaklama ya da yeme / içmeye Türkiye’den çok daha fazla ödemeniz gerekecektir. Bunun dışında da birim olarak kıyaslandığında Selanik’in biraz daha pahalı olduğu söylenebilmektedir.
Selanik İçin Vize Gerekli Midir?
Selanik’e gitmek isteyen diplomatik, hususi ve hizmet pasaportu olanlar vizeden muaf bir şekilde seyahatlerini gerçekleştirebilirler. Ayrıca herhangi bir izne gerek kalmadan ve vizeden muaf bir şekilde üç aya kadar ikamet edebileceklerdir. Fakat bordo umuma mahsus pasaportu olan bir kişi için Selanik ziyaretinde vize talep edilmektedir.
Selanik'te Ne Kadar Türk Vardır?
Selanik 1912 senesinde kaybedildi. Zamanında fethedilmesi sebebiyle Türk nüfusunun arttığı bilinmektedir. Günümüzde de Türk azınlığın Selanik’te halen bulunduğu bilinmektedir. Yapılan güncel araştırmalar yaklaşık olarak 7000 Türk’ün bulunduğunu göstermektedir.